Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maďarské lázně

22. 01. 2011 | Evropa

Co se vám vybaví, když se řekne „Maďarsko“? Roviny s nedozírnými lány polí, zvláštní řeč, osobitá kultura, víno či maďarská kuchyně – ostrá a výtečná – reprezentovaná Segedínským gulášem a Debrecínskými klobásami? Ano, ano, přesně to je Maďarsko. A ještě něco navíc – termální lázně!

 

Společně s Balatonem a hlavním městem (Budapeští)  představují lázně pro zahraniční, ale i domácí turisty největší lákadla. Lázeňství má v Maďarsku dlouhou tradici, založili jej tu již Římané, nicméně blahodárný vliv zdejších vod byl znám i pravěkým obyvatelům. Díky specifickým geologickým podmínkám a slabé mocnosti zemské kůry tu na termální prameny narazíte téměř na každém rohu. Největší rozvoj si zdejší lázeňství prožilo za turecké okupace v 16. a 17. století, proto má i dnes mnoho lázeňských domů orientální charakter.

 

Ačkoliv Maďarsko nepatří mezi nejbohatší evropské státy, umí potenciál svých turistických atrakcí řádně využít. Investice do renovací a zkvalitnění lázeňských služeb můžete vidět na každém kroku – areály jsou samozřejmě výborně uzpůsobeny méně mobilním osobám, najdeme zde také atrakce pro děti. Rovněž zázemí v podobě odpočíváren, občerstvení, ubytování i služeb je na velmi vysoké úrovni. Také strava je uzpůsobena širokému spektru zákazníků, nemusíte se tedy obávat, že by si například vaše děti zdejší jídlo neoblíbily. Můžete ochutnat řadu specialit maďarské kuchyně, aniž byste zatížili svůj žlučník příliš ostrými chutěmi.

 

Do maďarských lázní můžete vyrazit ze zdravotních důvodů, ale také jen tak - relaxovat. Blahodárný vliv termálních vod pokrývá široké spektrum obtíží – od pohybového aparátu, přes kožní problémy, gynekologické, dýchací... Léčebná kúra trvá zpravidla 3 týdny, pro účely rekreace však existují i dvou a třídenní pobyty, prodloužené víkendy, atd. Vzhledem k tomu, že Maďarsko leží opravdu jen kousek od našich hranic, jsou tyto krátkodobé výlety u Čechů (a samozřejmě také Slováků, kteří to mají ještě blíže) velmi oblíbené. Rovněž cenami budete nejspíše mile překvapeni, v restauracích v centru lázeňských vesniček se najíte za přibližně stejný obnos jako v ČR v kterémkoliv městě. Pokud si přejete vysloveně ušetřit, zamiřte do pizzerie.

 

Maďarské termální lázně rozhodně stojí za návštěvu. Skutečně kouzelné jsou v zimních měsících, kdy můžete na mnoha místech relaxovat v horké vodě obklopeni zasněženou scenérií... Také sychravý podzim a časné jaro mají své kouzlo. Léto pak nabízí jako bonus navíc služby běžného aquaparku – tobogány a jiné atrakce. Takováto dovolená určitě nezatíží přespříliš vaši peněženku, zato vás obohatí o nové a nevšední zážitky.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
maďarské kúpele su výborné
Obrázek uživatelky
profil
my jsme dostali s manželem k 25.výročí svatby výlet do Budapešti...taky do lázní....bylo to skvělé, moc se nám to líbilo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ty jsou hodně na jihu Maďarska. Líbí se nám tam.
Obrázek uživatelky
profil
To jsou lázně na jihovýchodě Maďarska, kam se letos chytám již po čtvrté za sebou. Jezdím většinou v červnu, kdy ještě nejsou letní prázdniny, a v lázních je větší klid na léčení, než přes prázdniny, kdy tam pobývají i rodiče se školními dětmí.
Co si budeme povídat: moje děti a jejich potomci jsou zlatíčka k zulíbání, no a ti ostatní, to jsou prostě nevycválaní spratci....
Jezdím si léčit bolavé klouby a mohu říci, že jsem nadmíru spokojená a už teď mám zaplacený pobyt a nemohu se dočkat, až bude červen.
Loni jsem byla dokonce 2x. Jednou s mladší dcerou a nejmladší vnučkou a podruhé - to pobyt pořádaly naše odbory a jen pro dospělé, tak jsme jely se starší dcerou. Oběma dcerám se pobyt velmi líbil. Jen mne mrzí, že manžel raději jezdí jinam, protože v bazénu, kde se já cítím nejlépe, se mu po 10-ti minutách začíná dělat nevolno - vysoký tlak.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles