Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maďarské výletování před návratem do lavic

8. 08. 2020 | Evropa
-Komerční sdělení-

Prázdniny pomalu končí a spousta z vás ještě možná přemýšlí, kam se vydat načerpat síly před nadcházejícím školním rokem. Mnohým na poslední chvíli cestovní kancelář zrušila zájezd z důvodu pandemie, jiní ji, pro jistotu, zrušili sami. A přesto nechcete trávit volno u nás?

Co tak se vydat do Maďarska? Je to evropská země a situace zde není horší, než u nás.

Asi nejznámějším lázeňským městem Maďarska je Hevíz. Lázeňské městečko Hévíz, které má cca 5 tisíc obyvatel, se nachází pouhých 6 km na severozápad od „maďarského moře“ – jezera Balaton. Od Prahy je vzdálené cca 520 km, cesta autem tedy trvá kolem 6–7 hodin. Městečko je na návštěvníky připravené. Víc než polovina staveb v něm je vybavena hostinským pokojem a také zde stojí velké množství hotelů, penzionů a ubytovacích vil. Rodinné vily jsou plně vybavené a zajišťují soukromí rodiny. Vzhledem k útlumu turistického ruchu v poslední době zde i bez rezervace najdete vhodné ubytování. Není ale problém najít si ubytování předem přes internet a rezervovat si ho.

jezero Hevíz

Hévíz proslul především díky největšímu termálnímu jezeru v Evropě, které je využíváno také k lázeňským účelům. Jedná se o menší lázeňské město, kde snadno načerpáte síly pro nový školní rok vy i vaše děti.

Jezero o rozloze 4,4 hektarů je napájeno v hloubce 38 metrů termálním pramenem, obsahujícím sloučeniny síry, radia a nerostných látek, tak mohutným, že celý obsah jezera se během 72 hodin zcela vymění. Voda je v zimě 23-25 °C teplá, v létě dosahuje až 33-38 °C a neustále proudí jednak pomalu zleva doprava a zároveň zdola nahoru, jelikož zde působí zdvih teplé vody a ochlazená klesá a odtéká.

Pro návštěvu jezera se vybavte pěnovými plováky, aby pobyt zde byl bezpečný a pro vás pohodlný. Pokud je nemáte, nebo s nimi nechcete cestovat, můžete si je zakoupit kdekoli v obchůdku na kolonádě, v lázních při zakoupení vstupenky, nebo si je zde pouze za poplatek půjčit.

Když se nabažíte vodních hrátek, nemusíte se bát, že se budete nudit na pokoji, nebo jen procházet po promenádách plných obchůdků, kaváren a restaurací, lákajících ochutnat halászlé, guláš či jiné maďarské speciality.

Každé úterý, čtvrtek a sobotu se tu koná vyhledávaný farmářský trh, kde to mimo jiné voní domácími klobáskami, sýrem či pálenkou. Na trhu se bude líbit i dětem. Obchodníci zde nabízejí také hračky typické pro maďarskou kulturu, jako např. panenky v krojích a vyřezávané dřevěné hračky, nebo nepřeberné množství sladkostí.

Okolní lesy, jak jsme se přesvědčili, nabízí možnosti houbaření. Nemusíte se bát, že v lese bude víc houbařů, než hub, jako je tomu často u nás. Narazili jsme i na slaďoučké lesní jahody.

Spousta ubytovacích zařízení nabízí půjčovnu kol, koloběžek, tenisových, bedmintonových a pingpongových raket. Na kole se dá zajet například k jezeru Balaton, kde se můžete projet parníkem. Lze tady také zarezervovat ubytování na obytných plachetnicích. Plachetnice jsou plně vybaveny a nabízejí ubytování pro rodinu do deseti osob. Jedná se o vyhledávaný a velmi oblíbený styl ubytování, a proto je nutné plachetnici zarezervovat předem již před plánovanou cestou.

Pokud vaše rodina zatouží po poznávání historie, navštivte například nedaleké město Keszthely se zámkem rodu Festetičů. Oblíbeným místem pro milovníky historie je také hrad Sümeg.

HevízJedná se o největší hrad Maďarska. Je otevřen celoročně a konají se zde různé akce, jako např. rytířské souboje, kde si mohou ti nejmenší vyzkoušet historické oblečení, potěžkat si historické zbraně a vyfotit se s pohádkovým bojovníkem. Prohlídku hradu lze absolvovat samostatně i s průvodcem. 

To vše je od Hévízu vzdáleno jen pár kilometrů. Jistě se budete do městečka vracet plni nových dojmů, a pokud nebudete příliš unaveni, využijete večerní koupání a sauny ve většině ubytovacích zařízení.

Před odjezdem domů se ještě projeďte lázeňským vláčkem. Ten vás povozí celým městem a jeho okolím. Pokud mluvíte maďarsky, dozvíte se při projížďce spoustu zajímavých informací. Pokud ne, informace můžete získat v místním informačním centru, kde jsou zdarma propagační materiály města a letáky jak v maďarštině, tak i ruštině a angličtině. Zde dostanete také mapy městečka a jeho okolí.

Návrat do školních lavic bude pak mnohem radostnější.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Maďarské výletování před návratem do lavic:

Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
Maďarské výletování před návratem do lavic
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné lázně..chtělo by tam zase zajet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka