Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maďarsko - země tisíce tváří

28. 02. 2010 | Evropa
Maďarsko je směsí turecké výbušnosti, jižanského temperamentu a francouzsko-římské noblesy. Zkrátka Maďaři mají svůj temperament v krvi již od narození. Oddejte se i vy kouzlu země, která je krásná, pro nás nepříliš vzdálená a zajímavá zároveň.

Hlavní město Budapešť je právem nazýváno perlou Dunaje a odjakživa bylo městem kultury i relaxu, o čemž se můžeme přesvědčit při návštěvě místních lázní. Je to město, které pulzuje životem, lidé jsou zde usměvaví a velmi přátelští. Při procházce centrem města vás uchvátí původní secesní architektura v dokonalé symbióze s moderními stavbami. Za návštěvu stojí starobylá čtvrť Starý Budín, kde najdeme velmi zachovalý královský palác.

Maďarsko - země tisíce tváříBudapešť si můžete vychutnat mnoha způsoby - kromě klasických procházek se můžete po městě projet vláčkem, který vás vyveze na vrch Gellért. Ten pamatuje i císaře Josefa. Další oblíbenou turistickou atrakcí jsou okružní plavby po Dunaji nebo cyklistika a pěší turistika na Budínských vrších. Za zmínku stojí také Řetězový most, který spojuje Budín a Pešť (odsud také pochází název Budapešť). Vede do Starého Města, kde si můžete prohlédnout Matyášův chrám, Rybářskou baštu, Národní galerii a četná muzea.

Uprostřed Dunaje naleznete chráněný Markétin ostrov, který je zelenou oázou klidu. Na tento ostrůvek, umístněný v samém srdci Budapešti, se dostanete přes most Margit híd. Na ostrově se nachází Růžová a Japonská zahrada, které vás uchvátí exotickou přírodou, rybníčky, vodopády, stoletými stromy či početnou zvířecí faunou.

V Maďarsku najdete také největší jezero ve střední Evropě - Balaton, které je známé po celém světě jako maďarské moře a bahno z jeho dna se využívá k léčení chorob pohybového ústrojí. Je obklopeno skalami, solnými jeskyněmi a termálními prameny. Nejznámější pramen vyvěrá v Hévízu na úpatí pohoří Keszthely. Je to gejzír s přírodním kráterovým jezerem a léčivou sirnou vodou o teplotě 38°C.

Při návštěvě Maďarska si nenechte ujít ani zdejší kuchyni a příjemné pohostinství. Mezi typická jídla patří guláš a perkelt, ale každé jídlo se může pochlubit pikantní chutí červené papriky, česnekem, rajčaty, slaninou a kysanou smetanou, která se v Maďarsku přidává snad do všeho.

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já taky několikrát v Maďarsku byla,ale vždy jen na den....pří průjezdech...Asi 3x v Budapešti a 1xBalaton, Hevíz..
Obrázek uživatelky
profil
je to blízko a je krásne
Obrázek uživatelky
profil
Nejvíce toužím se vrátit po více ež dvaceti letech do Budapešti. Dříve to pro nás představovalo málem kapitalismus, ale já tam ráda jezdila především pro tu bájčnou atmosféru. Je stále stejná?
Obrázek uživatelky
profil
naše rodinka navštívila také loni v létě.Taky Balaton,ale opačný břeh..kemp v městečku Balatonfured.Taky se 2 dětmi a stanem.Kemp byl dostatečně vybavený ..sprchy i toalety vždy čisté,voda stále teplá.Taky místnost pro přebalování miminek..vaničky,pulty.Možnost využít automatickou pračku.V kempu za poplatek mini golf,půjčovna loděk,šlapadel..atd.Zdarma v kepmu vlastní mini koupaliště.Pro děti hřiště s mnoha průlezkama.Zaměstnanci kempu příjemní.V noci klid.Ceny přijatelné.Hned u kepmu InterSpar,ceny jako u nás.Pro toho,kdo nepotřebuje super hotely..mohu jen doporučit jako levnou a pěknou dovolenou.
Obrázek uživatelky
profil
V loni jse se vypravili do Madarska,naše 4 člená rodina a stan.Jezero Balaton je v létě krásně teplé a vhodné pro malé děti a samej písek.Mužete tam surfovat,jezdit na šlapadlech,vodních ližích.Ale kdo rád rybaří má možnost.Také se tam dělají vyjíždky lodí,kdesi můzete schlídnout celou plochu jezera i okolí.Ubytovali jsme se v kempu Siofok.Sosto.Kemp dobrej přesně podle našich představ,vnoci klid a ticho žádnej bordel a disko a každej den s pomelnic co stáli u každého stanu nebo chatky odváželi odpatky.Zachody uklízeli každý den i umývárna na nadobí a také sprchy,teplá voda tekla pořád.Při návštěvě Šiofoku jsme si nenechali ujít zdejší dobrou kuchyn,ochutnala jsem prvně i žabí stechýnka a mužu říct že jsem měla velkou obavu,co mě to čeká zajídlo ale mužu říct že obava země opadla když jsem to ochutnala.Také jejich langoše jsou supera i jiná jídla.Prostě jsme si dovolenou užívali plnými doušky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles