Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Maďarský ohař

2. 02. 2011 | Zvířátka

Maďarský ohař neboli hovorově vyžla (podle originálního pojmenovaní vizsla). Jedná se v dnešní době o velmi oblíbeného až moderního ohaře, společně s výmarským ohařem. První zmínky o tomto plemenu pochází z 14. století, plemeno jako takové však vzniklo počátkem 20. století křížením loveckých plemen jako je výmarský ohař, německý ohař, pointr a další. FCI plemeno uznalo roku 1936.

Popis: Středně velký lovecký pes, mimořádně ušlechtilý ohař s typickou krátkou, žemlově zbarvenou srstí. Červené, hnědavé nebo vybledlé barevné tóny jsou nežádoucí. Uši mohou být o něco tmavší. Oči oválné, v barvě ladící s barvou srsti. Uši středně dlouhé. Ocas relativně nízko nasazený, středně silný, někde se ještě kupíruje. Pokud není krácen, dosahuje až k hlezennímu kloubu a je rovný, případně lehce šavlovitě zahnutý. Srst je krátká, rovná, přiléhající a drsná, na uších sametová, na ocase delší, bez podsady. Kohoutková výška psi 58 - 64 cm a 22-30 kg, feny 54 - 60 cm s váhou 22-30 kg.

Chování: Jde o velmi temperamentní (zvláště v mládí), živé a přátelské plemeno. Má vynikající lovecké vlastnosti a je lehce cvičitelný. Potřebuje hodně pohybu, ale pokud má aktivní majitele, může bez problému žít i v bytě. Když se však bude nudit, může ničit zařízení bytu. Nesvědčí mu ani život v kotci, je velmi fixovaný na svého pána a samota mu nevyhovuje. Věnovat se s ním můžete aktivitám jako je dogtreking, cykloturistika, vděčný vám bude za dlouhé procházky v přírodě. Plemeno nesnáší hrubé zacházení a velmi rychle naváže kontakt s majitelem. Většinou miluje vodu.

Užití: Všestranný lovecký pes pro lov v poli, na vodě i v lese, projevuje výrazný smysl pro stopu, pevné vystavování, aportování. Dobře zvládá práci v obtížném terénu i extrémní počasí. Lovecké zkoušky jsou podmínkou pro uchovnění psa s PP.  

Nemoci: Ani vyžle se bohužel nevyhýbá dysplazie kyčelního kloubu, i když ne s tak těžkými příznaky jako u těžších plemen. U samců se objevuje kryptochorismus. Jedná se o nedokončený sestup varlat, buď jednoho nebo obou (oboustranný kryptochorismus činí psa neplodným). Jedná se o vadu, která psa vylučuje z chovu. Dále ohaři trpí na nemoci víček a očí, která mohou vést k trvalému poškození zraku.

 

Maďarský ohař se dožívá v průměru 12-14 let.


Autor:Thais

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Celý můj Ben..naše zlatíčko, jako by ho opisovali Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je krásnejSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavé psisko
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článek a pejsek taky nádhernýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jí mám v paneláku. Na víkendy jezdíme na chaty, o prázdninách je s náma pořád někde na cestách. Chodíme na dlouhé procházky do lesa, plavat, na procházky se psy, je zvyklá běhat u kola a byla s náma i na vodě. Jde jen o přístup člověka co si takového psa pořídí, určitě ne pro lenochy na okrasu Smajlík A jinak labrador je taky lovecký pes
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles