Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti

16. 05. 2018 | Televizní tipy
I u nás existují místa, která viděl jen málokdo, či dokonce čekají na objevení. Jsou skrytá v podzemí a vytvořila je voda během miliónů let. Propasti, krápníkové dómy, kaňony... Režie pořadu Magické hlubiny - Jeskyně a propasti P. Jirásek (Premiéra).

Ve fantastických filmech občas hrdinové čelí nestvůrám, které číhají v obřích podzemních jezerech – najdeme ale takové kaverny i ve skutečnosti? Ano i ne. Volnou hladinu musíme hledat v krasových oblastech, kde rozpustné horniny jako vápenec či dolomit umožnily vznik jeskyní. Rozloha našeho největšího podzemního jezera v Bozkovských dolomitových jeskyních však činí 320 metrů čtverečních. Přestože se jedná o místo relativně malé, je jeho smaragdová voda nádherná. Nejvíce podzemních toků najdeme na území Moravského krasu.

Magické hlubiny - Jeskyně a propastiSpolečně s Lucií Výbornou můžeme v pořadu Magické hlubiny - Jeskyně a propasti ve světle baterek obdivovat roztodivně tvarované krápníky, ale i periodickou ledovou výzdobu v jeskyni Piková dáma. Amatérská jeskyně je pak proslulá nejen svou délkou přes 40 km, ale i drobnými jeskynními živočichy: blešivci, žížalami či chvostoskoky. Naší druhou nejdelší jeskyní je systém Rudické propadání – Býčí skála, kde se v kaňonovitých chodbách jeskyňáři musejí brodit vodou či překonávat desítky metrů žebříků.

Česká Republika se honosí i jedním celosvětovým unikátem: nachází se u nás nejhlubší zatopená propast světa! Ne, není to známá Macocha, ale Hranická propast nedaleko lázní Teplice nad Bečvou. Prvenství jí bylo přiřknuto až v roce 2016, kdy ze břehu naváděný robot klesl více než 400 m pod hladinu, ani zde však nenarazil na dno, pouze došel kabel. Speleopotápěči zde v extrémních hloubkách připravují další expedice. Vždyť tato propast byla vytvořena nezvykle: vývěry minerální vody z hlubiny, a proto není vůbec jisté, kde je její dno. Některá tajemství přírody stále čekají na svoje objasnění.

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti můžete sledovat 16. 5. 2018 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Magické hlubiny - Jeskyně a propasti:

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles