Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti

16. 05. 2018 | Televizní tipy
I u nás existují místa, která viděl jen málokdo, či dokonce čekají na objevení. Jsou skrytá v podzemí a vytvořila je voda během miliónů let. Propasti, krápníkové dómy, kaňony... Režie pořadu Magické hlubiny - Jeskyně a propasti P. Jirásek (Premiéra).

Ve fantastických filmech občas hrdinové čelí nestvůrám, které číhají v obřích podzemních jezerech – najdeme ale takové kaverny i ve skutečnosti? Ano i ne. Volnou hladinu musíme hledat v krasových oblastech, kde rozpustné horniny jako vápenec či dolomit umožnily vznik jeskyní. Rozloha našeho největšího podzemního jezera v Bozkovských dolomitových jeskyních však činí 320 metrů čtverečních. Přestože se jedná o místo relativně malé, je jeho smaragdová voda nádherná. Nejvíce podzemních toků najdeme na území Moravského krasu.

Magické hlubiny - Jeskyně a propastiSpolečně s Lucií Výbornou můžeme v pořadu Magické hlubiny - Jeskyně a propasti ve světle baterek obdivovat roztodivně tvarované krápníky, ale i periodickou ledovou výzdobu v jeskyni Piková dáma. Amatérská jeskyně je pak proslulá nejen svou délkou přes 40 km, ale i drobnými jeskynními živočichy: blešivci, žížalami či chvostoskoky. Naší druhou nejdelší jeskyní je systém Rudické propadání – Býčí skála, kde se v kaňonovitých chodbách jeskyňáři musejí brodit vodou či překonávat desítky metrů žebříků.

Česká Republika se honosí i jedním celosvětovým unikátem: nachází se u nás nejhlubší zatopená propast světa! Ne, není to známá Macocha, ale Hranická propast nedaleko lázní Teplice nad Bečvou. Prvenství jí bylo přiřknuto až v roce 2016, kdy ze břehu naváděný robot klesl více než 400 m pod hladinu, ani zde však nenarazil na dno, pouze došel kabel. Speleopotápěči zde v extrémních hloubkách připravují další expedice. Vždyť tato propast byla vytvořena nezvykle: vývěry minerální vody z hlubiny, a proto není vůbec jisté, kde je její dno. Některá tajemství přírody stále čekají na svoje objasnění.

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti můžete sledovat 16. 5. 2018 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Magické hlubiny - Jeskyně a propasti:

Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
Magické hlubiny - Jeskyně a propasti
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !