Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Magický zlatý řez

30. 12. 2012 | Novostavba

Už jste někdy přemýšleli, proč se vám některá stavba líbí více než druhá? Proč na vás některé umělecké dílo zapůsobí silněji a některé méně? Proč něčí obličej je vám sympatičtější, proč jsou všechny květiny tak dokonalé či některé šaty mají zdánlivě hezčí střih než jiné?

Odpověď je možná prozaičtější, než byste řekli. Tolik jednoduchá a zároveň tolik neuvěřitelná. Dvě slova: zlatý řez.

Zlatý řez neboli Fibonacciho posloupnost je zjednodušeně řečeno poměr či číslo, které prostupuje vším, celým vesmírem a existovalo odjakživa. Jde o poměr, který je stejně logický jako estetický. Věděl o něm např. Leonardo da Vinci stejně jako nejvýznamnější architekti nebo sochaři světa napříč dějinami. Používali ho egyptští stavitelé pyramid, vycházeli z něho Řekové při stavbě Panthenónu na Akropoli, vznikaly pod jeho taktovkou nejslavnější obrazy dějin.

magický zlatý řetězPředstavte si toto číslo jako ideální poměr. Vychází z něho rostliny i živočichové a lahodí našemu oku jako vyvážený a dokonalý. Pro snadnější pochopení si vezměme obdélník, jehož poměr dvou stran rovná se vždy tomuto číslu. V číselné řadě by tato posloupnost fungovala zase jako za sebou jdoucí čísla, kde každé další číslo je součtem dvou předchozích.

Fibonacciho číslo má přibližnou hodnotu 1,618 a je pojmenováno podle italského matematika Leonarda Fibonacciho, který tento jev podrobně popsal ve 12 století.

V přírodě se zlatý řez vyskytuje samovolně, ať se podíváme kamkoli. Proporce těl živočichů včetně člověka jsou přizpůsobeny tomuto poměru (trup ku nohám, jednotlivé články prstů, každá část těla je věrná tomuto modelu), rostliny tento magický poměr skrývají v rozložení květů, velikosti listů (délka ku šířka) i v jejich postavení vůči stonku. A můžeme se pustit i daleko dál. Při složitějších výpočtech vyjde najevo, že poměr zlatého řezu je zachován i při stavbě ulit hlemýžďů stejně jako při spirálovitém vinutí rohů některých zvířat či spirálovitém uspořádání semen v květu slunečnice.

Veškeré člověkem vytvořené věci, které respektují tento poměr, tak vnímáme jako příjemné, jelikož nám podvědomě přijdou přirozené. Vše, co respektuje pravidla zlatého řezu, považujeme za estetické, aniž bychom si to uvědomili. Obličeje některých lidí pokládáme za hezčí než tváře jiných. A důvodem je právě vyváženost proporcí vycházející z Fibonacciho posloupnosti.

Proto až budete renovovat váš domeček nebo upravovat zahrádku, myslete na tento poměr. Budete se pak v takovém prostředí cítit hezky a příjemně, jelikož bude souznit se zákonitostmi přírody. Můžete zlatému řezu přizpůsobit tvar terasy, délku šatů vůči vlastní postavě, střih vlasů vůči obličeji.

Tak nezapomeňte: 1,618

Silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
I když to vypadá možná složitě, je to celkem jedoduché. Jde o koeficiet či poměr, který lze aplikovat kdekoli a vychází ze "struktury" přírody. Poměr objektů vůči sobě - větší vs. menší, ale také poměr nebo rozložení částí jednoho samotného objektu. Pro oko takovýto poměr je nejpřirozenější (protože ho známe právě z přírody, která je nejšikovnější tvořitelka) a vše, co ho v sobě dokonale skrývá, se jeví estetické.
Obrázek uživatelky
profil
Silky, když už ses dala na takový to článek, tak bys ale měla vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat, pokud čtenářky neví a ptají se......
Obrázek uživatelky
profil
Nebyla to náhodou Fibonacciho posloupnoust, kterou vysílali do vesmíru, aby ukázali mimozemšťanům, jak jsou pozemšťané esteticky nadaní? ;)
Obrázek uživatelky
profil
Svět je samá velká matematika.
Obrázek uživatelky
profil
Pořád nevím o co go. Jak si mám asi zrekonstruovat dům nějakým číslem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles