Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malá škola líčení

22. 12. 2008 | Krása
Článek je z nové knihy
pořadu SAMA DOMA


„Přirozenou krásu pak samo sebou může žena vylepšit ještě dekorativní kosmetikou. Když víte jak na to, dokáže líčení docela velká kouzla...“


Jakmile řekneme dekorativní kosmetika, řada žen si vybaví množství různobarevných malovánek. Jak je to v současné době s barevnou typologií a členěním na čtyři barevné typy dle ročních období?
Kdysi se takové dělení pro určení barevného typu používalo. Dnes je to ale překonané. Navíc my, vizážisté, nemáme rádi škatulkování, barvy vnímáme jinak. Metod v rámci barvového poradenství je řada, odborníci pracují s barvou očí, vlasů, rtů a řídí se podle pigmentace pleti. To vše pomáhá stanovit barevný typ.
Přestože se dá s barvami úžasně pracovat, mnoho lidí toho nevyužívá a nijak to neřeší. Vhodné barvy dokáží hodně, vyladí, opticky pomohou, vylepší, a tak není na škodu se zorientovat a nechat si barvovou analýzu zpracovat. Stojí to za to. Pokud ale máte ráda všechny barvy, je to na vás, můžete používat každou, ostatně každá barva může mít teplé i studené odstíny. Zastávám názor, že si barvy nezaslouží, abychom je odmítali. Barvy – to je široký, zábavný a veselý obor. A je na vás, nakolik se barvami necháte ovlivňovat, nemusíte hledat a nosit jen ty „svoje“, ale je dobré o nich vědět. Barvy totiž hrají určitou roli v líčení, v oblékání i v celém vašem životě. A co víc, využívat je můžete dennodenně.

Malá škola líčeníVraťme se k líčení, ženy mívají problém s výběrem vhodného make-upu?
Make-up je v líčení podklad, „plátno“, na které budete dále malovat. Proto byste si měla dát na odstínu záležet. Při výběru je důležité si uvědomit, jakou máte pleť, jaký má podtón – studený či teplý a zda je do béžova, olivova, růžova. Pokud vám totiž má make-up pomoci něco zakrýt, zamaskovat a vylepšit, pak ho musíte vybrat tak, aby na pleti nebyl poznat. A to je ten nejdůležitější moment – aby barva make-upu byla totožná s barvou pleti. Ovšem ne ve skleničce, ale přímo na pleti. Proto byste jej měla pokaždé vyzkoušet. Zkoušejte na obličeji i několik odstínů vedle sebe. A vždy je posuzujte a porovnávejte na denním světle. Zkoušet jednotlivé odstíny můžete na čele, na linii dolní čelisti, na tváři, zkrátka tam, kde jste schopna jednotlivé odstíny dobře vidět a porovnat.

Je make-up při líčení nezbytný?
Make-up se používá pro sjednocení a úpravu pleti. Pokud sjednocení vaše pleť nepotřebuje, pak jej samozřejmě používat nemusíte, stačí tónovací krém, případně nějaký korektor na prosvětlení, rozjasňovač kolem očí a minimum pudru. Pokud vaše pleť bude vypadat pěstěně, další líčení pak zvládnete jednoduše. Nezapomínejte na tvářenku, protože úpravou pleti potlačíte její přirozenou barvu a tvářenka vám vrátí ruměnce. Můžete používat růž krémovou, práškovou, kompaktní, barevný odstín už je otázkou barevného typu nebo i oblečení… Jakmile je pleť pěkná, i jednoduché jemné nalíčení vypadá dobře. Raději ale vždy nanášejte přípravku méně, protože v líčení se dobře přidává, ale velice špatně ubírá.

Zmínil jste se o tvářence, kam se správně nanáší?
Tvářenka, to je vlastně zdravíčko, ruměnec. Takže patří tam, kde zčervenáte, když máte trému nebo když vám na vzduchu zčervenají tváře. Ale nepřehánějte to. Štětcem můžete přejet i přes nos, je to přirozené. Tvářenka vypadá dobře i na nadočnicových obloucích – když už máte nalíčené oči, přejeďte po nich štětcem. Tak se nádech tvářenky dostane lehounce pod obočí. Vyzkoušejte to, je to pěkné.

Spousta žen chce krásně vypadat, ale nechce tomu věnovat moc času.
Když chcete mít pěknou postavu, chodíte cvičit a to také stojí nějaký čas. Pokud ráno věnujete nalíčení dostatek času a dobře jej zvládnete, pak vám vydrží celý den a už se jím nemusíte zabývat. Budete celý den vypadat dobře, případně líčení jen poupravíte. Stačí osvěžit pleť nebo odsát přebytečný tuk ubrouskem. A nemusí to být líčení jen drahými značkami. Renomované značky sice investují do vývoje a jsou na trhu většinou dlouho, ale neznamená to, že vám každý výrobek bude vyhovovat. Na druhou stranu – pokud si vyberete kvalitní produkt, většinou také déle vydrží a nemusíte jej na pleti neustále doplňovat. Za vyšší cenu vám přinese určitý komfort a jeho pořízení se vám nakonec vyplatí. Mnohdy to dražší je v úhrnu levnější.

A jak si dekorativní kosmetiku vybírat?
Malá škola líčeníV žádném případě neposlouchejte rady typu: „To je výborné, to mi vyhovuje, to si také pořiď…“ Je to sice příjemná zpráva, ale vaše kamarádka může mít jinou pleť, je citlivá na jiné látky a co vyhovuje jedné, vůbec nemusí být dobré pro druhou. Proto je praktické požádat v obchodě o vzorečky a výrobky otestovat. Kompletní nalíčení můžete vyzkoušet při různých prezentacích v obchodech, kde je většinou k dispozici i profesionální vizážistka, která vám poradí, nalíčí vás a doporučí vhodné výrobky a odstíny.

Co vše zařadit do kosmetického kufříku?
Určitě nemusíte mít profesionální vybavení, ale vyplatí se pořídit si alespoň základní výbavu a několik pomůcek – kvalitních štětců. Usnadní vám práci a zdokonalí výsledky nalíčení. Kvalitní štětec vám navíc ušetří i kosmetický výrobek, protože nabere jen skutečně potřebné množství. Můžete ale také pracovat rukama, to jsou ideální nástroje. Teplota prstů pomůže přípravek dokonale rozetřít a zapracovat. Houbička naopak produkt nasaje, takže přípravek rychle spotřebujete. Budete-li si tedy chtít pořídit několik základních pomůcek, doporučoval bych vám pět základních štětců – štětec na rozetření make-upu, na pudr a na tvářenku. A abyste mohla pracovat s různými odstíny, alespoň dva štětce na oční stíny. Štěteček pro líčení rtů není nutný, záleží, zda rty líčíte rovnou z tyčinky nebo raději používáte štěteček.
Kromě štětců používají vizážisté také různé aplikátory, vatové tyčinky, houbičky. Kvalitní štětce vám mohou vydržet do konce života a nepotřebují přitom žádnou zvláštní péči, stačí je pouze udržovat v čistotě. Nejenže je to hygienické a s čistým štětcem se lépe pracuje, ale štětec používaný bez čištění na svá vlákna nachytává příliš velké množství líčidel, takže s čistým štětcem bude vaše líčení úspornější.
Štětce se čistí vypráním ve vlažné vodě za pomoci dětského vlasového šamponu. Zbytky líčidel vymývejte z vláken vždy ve směru jejich uchycení a po vyprání nechte štětce volně schnout. Nepoužívejte fén, ani je nepokládejte na topení. Vlákna po vyprání vždy upravte do té podoby a tvaru, jaký má mít štětec v přirozeném stavu.

škola líčení - obočíVětšina žen používá pro líčení řasenku, podle čeho ji vybírat?
Řasenka skutečně patří k nejpoužívanějším líčidlům na světě. Poradit, jakou si vybrat, aby nalíčení bylo co nejlepší, ale nejspíš nelze. Řasenek je na trhu mnoho typů: prodlužující, zhušťující, voděodolné, se dvěma konci pro maxi objem a délku, hypoalergenní pro citlivé oči apod. Každý druh řasenky mívá většinou jiný typ a tvar spirálky či hřebínku, různou délku štětinek, používají se různé materiály a samozřejmě jiné vlastnosti mají také barvy řasenek…
Je to individuální záležitost, protože každá žena má nejen různé řasy, ale i různou techniku nanášení. Ženy se shodnou na všem možném, řasenka je ale speciální věc. Podle mých zkušeností se ani nestřídá tak často jako jiné produkty. Pokud je žena spokojená, nejspíš nemá důvod experimentovat a vybírat něco nového. Při líčení zkuste líčit nejdříve spodní řasy, pak teprve horní – to jen proto, aby se vám neobtiskly na pleť. Ale pokud si najdete svůj způsob líčení, nevadí, je to jen na vás. Ostatně důležitý je vždy výsledek.

Na co bychom neměly při líčení zapomínat?
Na co nezapomínat? Snažte se líčit na denním světle, ani koupelna s dokonalým osvětlením není ideální. Stačí, že budete mít zelené kachličky a vaše barevnost bude úplně jiná než na denním světle.
Při líčení neopomíjejte oční linky. Líčení tekutou linkou je složitější, linka by
měla hodně zasahovat do řas, ale dostatečně efektní a přitom snazší je líčení tužkou. Lze ji rozmazat a rozetřít, působí přirozeněji a může nahradit oční stíny. Pracujte s dobře ořezanou tužkou, ale po ořezání její špičku okreslete, až se ostrá špička tužky zakulatí, pak lépe klouže a dobře se s ní pracuje. Nezaměňujte tužku na oči s tužkou na obočí. Ty na obočí jsou mnohem tvrdší, některé se zase více mažou, v každém případě mají své určení. Takže tužkou na oči malujete oční linky a tužkou na obočí zvýrazňujete nebo dokreslujete jednotlivé chloupky obočí.
Nezapomínejte na rtěnku, do své výbavy zařaďte několik odstínů, můžete mít rtěnku na den, výraznější na večer. Opět platí, že je při výběru vhodné zkoušet ji na denním světle.

Obočí asi hraje pro výraz a krásu obličeje také svou roli…
Ano, velmi velkou. Obočí vytváří pěkné orámování očí, proto by mělo být vyvážené s tvarem obličeje. Pozornost věnujte ideální velikosti, ať obočí nevytrháte příliš. Velikost určíte jednoduše (viz. obrázek výše): představte si přímku mezi křídlem nosu, vnitřním koutkem oka a obočím – tam by mělo obočí začínat. Délku obočí na opačné straně určíte, pokud spojíte křídlo nosu s vnějším koutkem oka a spojnici protáhnete až k obočí – tam by mělo obočí končit. Pokud si nevíte rady, je nejlepší požádat o úpravu obočí kosmetičku.


OdličováníA na závěr, co by mi tedy z dekorativní kosmetiky nemělo v kosmetické výbavě chybět?
V základní výbavě byste určitě měla mít – make-up, tónovací krém, korektor,
tvářenku, řasenku a rtěnku. Oční stíny můžete nahradit konturovací tužkou, stejně jako se obejdete bez lesku, pudru a některých dalších výrobků. Kosmetickou výbavu si sestavte tak, jak vám vyhovuje, můžete mít jen základní vybavení nebo naopak celý kufřík kosmetiky; je to skutečně jen na vás.

A ještě bych do kosmetické výbavy určitě zahrnul kosmetiku pro dokonalé odlíčení. Zdraví pleti i krása nalíčení tkví vždy také v odlíčení. A na to upozorňuji všechny ženy, které kdy líčím nebo kterým představuji nové trendy či výrobky. Odlíčení je skutečně základ ženské krásy.


Zdroj: Sama doma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
používám x let Dermacol v tubě - světejší make-up, jsem moc spokojená, líčím se denně, i když nikam nejdu - pro dobrý pocit, tubička vydrží asi půl roku, stojí kolem 100,- zkuste to ..., stačí "jen pár bodů" na obličeji a rozetřít ... zkuste č. 213 - Smajlík hlavně ne tmavý.. pak sem napište...
Obrázek uživatelky
profil
Ráda bych se nalíčila, co nejlépe. Ale zkrátka nevím, jaký make-up vybrat, články o tom, že si mám vybrat správný odstín atd, znám, ale v praxi nevím, jaký mám vybrat. Potřebovala bych vážně poradit přímo, třeba od prodavačky, nebo někoho kdo tomu rozumí. Když se zeptám prodavačky, tak ta mi je maximálně schopná ukázat, jaké make-upy mají, ale to je vše. A nechce se mi dávat x stovek za nalíčení od kosmetičky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles