Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Malé změny aneb jak oživit dětský pokojík

20. 05. 2018 | Rekonstrukce
Dětský pokojíček je kouzelný svět pro naše ratolesti, který by neměl působit stroze a nudně. Měl by být místem, kde se budou cítit příjemně a kde budou moci naplno popustit uzdu fantazii. Místo, které je jako stvořené pro hraní, učení, odpočívání a také občasné řádění. Dospělým skýtá možnost vyhrát si s nápady a pustit se do experimentů s barvami, osvětlením a dekoracemi. Inspirujte se tipy, jak na ještě krásnější dětský pokojík.

Barvy v dětském pokoji by měly být stimulujícím prostředkem pro zábavu i rozvoj dítěte. Nic nezkazíte pestrými barvami, jako je modrá, žlutá a červená, ale můžete si vyhrát i s jejich barevnými kombinacemi, které působí velmi zajímavě. Co třeba modro-bílá, žluto-červená nebo zeleno-žlutá?

Vytvořte svět barev a kouzelných stěn


Nemusíte malovat všechny stěny – méně je více a určitě není žádoucí, aby pokoj působil nesourodě. Zkuste například výmalbou rozdělit pokoj na zónu odpočinku a zónu na hraní. Pokud máte v pokoji obyčejnou bílou stěnu, dodejte ji atmosféru tím, že ji ozdobíte dekorativními samolepkami nebo tapetami. Záleží, co má vaše dítě rádo – mohou to být oblíbení komiksoví hrdinové, motivy podmořského světa, noční obloha s měsícem nebo zvířátka.

Stěny pro tvůrčí vyjádření


Zamyslete se, co pro vás bylo v dětství tabu. Zakazovala vám maminka malovat fixami po stěně? Zařiďte pro vaše dítko třeba křídovou stěnu. Potřete volnou stěnu tabulovou barvou, nechte zaschnout a pak už jen stačí dítě vybídnout k tvůrčí zábavě. Nehodí se jen na kreslení. Funguje jako skvělá pomůcka jako rozvrh do školy nebo na učení číslic a písmenek. Dnes se také dají pořídit obří dětské omalovánky, které pokryjí celou jednu stěnu. Nabízejí nekonečný zdroj radosti a od útlého věku v dítěti podporují svobodu a kreativní vyjádření.

Koberce a textilie


Jaký by to byl dětský pokoj bez koberce? Děti často běhají doma bosy a tráví spoustu času hraním na zemi – na rozdíl od jiného vybavení se koberec stává přímou součástí her. Pocit pohodlí při kontaktu bosé nohy s měkkým a hřejivým kobercem je pro dětskou nožku k nezaplacení. Koberce mají i další výhody – tlumí hluk, zlepšují akustiku a chrání dítě od chladu. V neposlední řadě jsou pestré motivy a barvy vhodným podnětem pro rozvíjení fantazie. Motivy zvířátek, pohádkových postaviček anebo rovnou celé výjevy – koberce mohou mít i didaktickou funkci a učit děti rozpoznávat barvy a tvary, číslice a písmena. Barvy také dokážou působit psychologicky. Vhodnými barvami tak můžete podpořit či naopak utlumit dětský temperament.

I zdánlivě obyčejná věc jako koberec dokáže s dětským pokojíkem divy a promění ho vmžiku  v království fantazie. Pokud máte doma nadšeného motoristu, jistě ho potěšíte koberečkem s motivem silnic a ulic. Nejpraktičtější jsou koberce ze syntetických materiálů jako akryl či polyamid. Jsou cenově příznivé, mají výborné antistatické vlastnosti a snesou větší zátěž. Jedno z důležitých kritérií vedle materiálu je také délka vlasu koberce. U dětských koberců má přednost husté, krátké vlákno. Je to proto, že prach a špína se nemá šanci dostat hluboko dovnitř, odkud by ji nevytáhl ani sebelepší vysavač.

Atypické osvětlení


Volba správného osvětlení je důležitá nejen v dětském pokoji. Klasické centrální osvětlení a osvětlení pracovní plochy je základ. Nadstavbou je drobnější náladové osvětlení, které plní spíše dekorativní účely. Efektně vypadají například světelné řetězy nebo lampionky, které navodí příjemné útulno a se kterými se budou děti cítit jako v magickém světě. Dají se zavěsit nad postel nebo do okna, obmotat kolem poliček nebo položit třeba na parapet. Uvidíte, co taková malá změna dokáže s prostorem a jaký bude mít vliv na jeho celkové vyznění.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !