Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malování obrázků ze šablony kopírováním s transferovou tužkou

14. 06. 2008 | Domácnost
Pokud jste na tom stejně jako já a postrádáte výtvarné nadání, jistě hledáte možnosti jak dostat ten krásný obrázek na tričko aniž byste ho po cestě "zdeformovali" vlastní nešikovností :-).

Čtěte také další díly série o malování na textil:
Začínáme malovat na textil
Postup pro malování obrázku na textil přes šablony


Existuje na to báječný pomocník - transferová tužka a pečící papír. S těmito pomocníky je malování podle vybrané šablony hračka. Pro tuto techniku Vám doporučujeme barvy na textil, které jsou bezvadně krycí a malovanou plochu pokrývají rovnoměrně, nepotřebujete žádné zvláštní konturové barvy. Jako konturu můžete použít kterýkoliv odstín barev na textil.

Postup malování podle šablony přenosem obrázku


malování obrázků1) Vyberte si šablonu a požadovaný obrázek, převeďte pomocí počítače do správné velikosti, vytiskněte a přiložte pečící papír (nebo pauzovací papír - papírnictví). Na pečící papír obkreslete obrysy obrázku transfer tužkou. Nezapomeňte, že obrázek bude zrcadlově obrácený.

TIP: pokud chcete mít jistotu prvotřídní kvality obrázku raději tričko před aplikací vyperte. Zbavíte ho tak impregnace a zajistíte dokonalé přilnutí barvy na textil. Kromě toho je dobré textil přeprat, zabráníte tomu, aby se barvy při dalším praní stahovaly společně se smršťujícími se vlákny.

2) Nakreslený obrázek přiložte nakreslenou stranou na tričko a přežehlete. Nezapomeňte přiložit na textil tou stranou, která já pomalovaná transferovou tužkou.
 
Na obrázku vidíte nažehlený obrázek. To že je rozmazaný je důsledkem toho, že jsem se nesoustředila a papír přiložila obráceně a jak jsem přejížděla žehličkou, tak jsem motiv na papíru trochu rozmazala. Když jsem se vzpamatovala a obrázek přiložila správnou stranou, zkopíroval se mi obrázek na tričko i s těmi šmouhami :-)

malování obrázků3) Nyní můžete obkreslit kontury. Doporučujeme použít buď černou, nebo pokud nechcete aby byly kontury příliš zřejmé můžete použít jakoukoliv barvu  dle celkového barevného vyladění zamýšleného obrázku. Já jsem použila třpytivý odstín barvy na textil č. 47.
 
Při malování vložte do trička noviny, nebo kartón aby Vám případně barva neprosákla až na zadní díl trička. ;-)

Barvu můžete nalít do prázdné lahvičky, na kterou připevníte kovový hrot abyste dosáhli velmi, velmi slabé linky. Případně můžete samozřejmě použít velmi slabý štětec.

Kovový hrot na lahvičku našroubujte. Musíte jemně přitlačit a začít šroubovat. Kovový hrot má samořezný závit. Kovový hrot po práci sundejte. Barvu můžete nechat v lahvičce a zavřít příslušným uzávěrem. Pokud se Vám stane, že i když na lahvičku stlačíte, nevytéká z kovového hrotu barva, došlo k ucpání hrotu. Hrot pročistíte drátkem. Je možné to zkusit přímo na lahvičce, nebo budete muset hrot sundat a protáhnout drátek zvnitřku ven, abyste dostali sraženinu ven z hrotu. Pokud barva nevytéká, můžete zkusit i jenom více stisknout lahvičku, ale rozhodně to nedělejte přímo na textilu, který malujete! Může se Vám najednou sraženina uvolnit v chvíli, kdy lahvičku stlačíte a vyteče Vám najednou více barvy a obrázek si poničíte velkou kaňkou.

Hrot po každé práci i při delší přestávce v malování musíte důkladně vymýt, jinak se Vám zanese barvou a bude se Vám čistit jen velmi těžko :-)

malování obrázků4) Nechte kontury zaschnout alespoň hodinku. Pak už můžete vesele vybarvovat zvolenými barvami plochy mezi konturami. Na velké plochy můžete použít širší štětce, ale v okolí kontur si dávejte pozor, abyste nepřetáhli a v těchto "rizikových" oblastech volte raději slabší štětce, případně použijte slabý štětec na kontury.

Po namalování kontur šablony je dobré tyto zafixovat (viz bod 4) a tričko lehce vyprat mýdlovou vodou (s praním byste měli počkat 24 hodin od  zafixování dle návodu). Zbavíte se tak zbytků transferové tužky, která by mohla dělat neplechu. Zejména při malování bílou barvou může přidávat fialový nádech jako je vidět na obrázku (oči dokončeného motýla jsou malované bílou barvou, bez přeprání kontury). Před další prací si tričko přežehlete aby se Vám dobře malovalo.

5) Při malování si barvu dobře promíchejte, pokud budete nabírat barvu přímo z lahvičky bývá v lahvičce nahoře vysrážená tekutina, která se na obrázku rozpíjí. Budete si muset ušpinit celý štětec a ponořit jej hlouběji do lahvičky abyste jí dobře promíchali. Nebo ještě před malováním dobře zavřenou barvou řádně protřepejte (což je mnohem efektivnější :-).

Pro méně zdatné malířky doporučuji namalovat vždy jen jednu barvu a počkat až zaschne, abyste si při malování další barvou nerozmazali první barvu nechtěným pohybem ruky. Pokud budete používat jeden štětec, který vždy po aplikaci jednou barvou řádně vypláchnete, osušte tento štětec velmi dobře. Pokud bude ve štětinách štětce voda dojde k nežádoucímu zředění barvy při dalším malování a barva se Vám při prvních tazích bude rozpíjet. Podívejte se, jak mě se takto rozpíjela barva při malování pusinky motýla.


6) Pokud jste nemalovali každou barvu zvlášť, ale všechny najednou, v čemž Vám nic nebrání (barvy se nerozpíjejí do sebe), tak Vám doporučuji před závěrečnou opravou konturovou barvou přece jenom počkat na zaschnutí dílka. Budete přesně vidět, kde je potřeba doopravit konturovací linie a rozdělit případné plochy kde jste malinko přetahovali. U mého motýla byla touto nejrizikovější oblastí oblast ručiček a nožiček. Na obrázku vidíte dílko před a po dokončení konturou.

malování obrázkůmalování obrázků














PO  ZASCHNUTÍ celého dílka (cca 1 hodina) je nutné barvičky zafixovat zažehlením po dobu 5 minut (žehlička nastavená na žehlení bavlny). Zažehlujte z rubu, nebo přes pečící papír. Barva a žehlička nesmí přijít do kontaktu.

malování obrázků7) 24 hodin po zafixování můžete prát textil v ruce, v pračce (na 40 C max), nebo čištěny za sucha. Perte raději naruby, aby barva nebyla vystavena mechanickému působení pracího bubnu.

A nakonec jak můj motýlek dopadl po vyprání. Je vidět jak předloha transferové tužky zmizela a při bližším pohledu je vidět, že oči jsou trochu namodralé, což je důsledek mé lenosti. Jelikož jsem si nedala tu práci a nezafixovala a nevyprala jsem tričko po nanesení kontury, ale rovnou jsem malovala - viz bod 4.


Tento návod pro Vás stvořila a s motýlem se trápila :-): Andrea


Zdroj: Davona

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky bych chtěla být takhle šikovná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles