Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malujeme aneb jak vybrat vhodné barvy do různých podmínek?

13. 07. 2014 | Rekonstrukce
Štafle, vzorník, vizualizace a představivost, štětec a ladné tahy. Ano, řeč bude o malování. Interiér i fasáda čas od času potřebují nový kabát. Druh barvy vybírejte s ohledem na povrch, který budete natírat. Jeho savost či hrubost determinují výběr barvy, stejně tak jako i následný způsob, kterým barvu budeme nanášet.

Disperzní barvy


V současnosti mezi nejrozšířenější interiérové barvy patří všestranné disperzní barvy. Díky vynikající kryvosti stačí ve většině případů jeden nátěr, přičemž je zaručena otěruvzdornost (když se opřete o stěnu, nemáte obarvená záda) a dlouho trvající neměnný vzhled. Oceníte rovněž jednoduchost nanášení barvy díky jejímu charakteru a širokou barevnou paletu. Pro svou aplikaci nevyžadují zvláštní podmínky – pouze očištěný napenetrovaný povrch. 

Malujeme aneb jak vybrat vhodné barvy do různých podmínek?Akrylátové barvy – speciální využití


V případě akrylátových barev se jedná většinou o omyvatelné barvy s vynikající kryvostí, které ani po kontaktu s vodou nepouští barvu. Hodí se proto do dětských pokojů, zádveří, chodeb či kuchyní, kde můžeme očekávat případné omytí stěny v důsledku jejího zašpinění. Naopak se nehodí do místností, které se potýkají s problémy spojenými s nadměrnou vlhkostí – kvůli omyvatelné vrstvě nepropouštějí páry a vlhkost a zdi by tak zůstávaly vlhké (nepoužívat například ve sklepech a na podobných stěnách pod úrovní terénu). Pro svoji aplikaci vyžadují perfektně připravený podklad.

Silikátové barvy – speciální využití


V případě silikátových barev se jedná rovněž o omyvatelný typ barev, kterému nevadí kontakt s vodou. Na rozdíl od akrylátových se silikátové vyznačují vysokou paropropustností/prodyšností, čímž jsou vhodné do vlhkých místností na sanační omítky. Kvůli vyšší ceně a absolutní prodyšnosti jsou využívány velmi zřídka, a to například při opravách kostelů a jiných historických budov bez přítomnosti hydroizolace.

Tip odborníka:


Před nákupem barvy si spočítejte povrch stěn, k němuž připočtěte přibližně 20% rezervu barvy. Máme-li tedy místnost 6 x 4 x 3 m což je se stropem a bez okna a dveří celkem 80 m2 plochy, musíme nakonec počítat s 96 m2, které nám zahrnují i rezervu - plocha na níž bychom měli počítat s potřebnou barvou. Pro správný výpočet je třeba vědět, i kolik vrstev budeme natírat.

Jaké barvy volit do jakých místností?


Barvy dělíme na studené (zelená, modrá, fialová), teplé (žlutá, oranžová, červená, hnědá) a neutrální (bílá, šedá, černá). Studené barvy na nás působí uklidňujícím dojmem, přičemž vytvářejí iluzi většího prostoru. Naopak teplá žlutá, oranžová nebo červená jsou barvy aktivní, stimulují naši psychickou a fyzickou aktivitu, podporují komunikaci. Hnědá, která je s nimi ve skupině, pak pomáhá navodit dojem útulnosti. Stěny v odstínech těchto čtyř teplých barev činí prostor zdánlivě menším.

Obecně platí, že světlé studené barvy prostory opticky zvětšují, teplé naopak vzbuzují pocit menších prostor a přispívají k pocitu útulnosti. Pozor tedy v případě stropů – pokud jsou nízké, rozhodně by na ně neměla přijít tmavá barva, místnost by působila velice nízce. Stejně tak hraje roli světlo, které v kombinaci s barvou stěn ovlivňuje vnímání prostoru.

Tip odborníka:


Malujeme aneb jak vybrat vhodné barvy do různých podmínek?Při výběru barvy v marketu počítejte s tím, že se pod různým umělým osvětlením jeví jinak, než jaké ve skutečnosti jsou. Proto se je snažte vybírat na denním světle, které odstín nezkresluje. Avšak i tak počítejte s tím, že po uschnutí na stěně barva bude bledší, než jaká byla v plechovce.

Speciální barvy do interiéru


Pokud se na zdi i přes ustavičné větrání objevují zavlhlá místa nebo dokonce plísně nezbývá než celou stěnu zbavit buď původní výmalby či dokonce celé omítky (podle rozsahu vlhkosti/plísně), kterou nahradíte speciálním druhem sanační omítky. Při jejím výběru se raději poraďte s odborníkem, který vám na základě podkladu a charakteru problému doporučí konkrétní typ. Na takovouto omítku, která umožňuje prostupnost vodních par, musí přijít nátěr, který tento efekt rovněž zaručí.

V případě stěn již napadených plísní, či ve vlhkých objektech, se doporučuje následující postup:

- malbu odstranit oškrabáním za pomoci namokření vodou s příměsí chlóru či podobného čističe (přibližně 50 ml/m2 omítky)

- následně na stěnu nanést fungicidní přípravky pro odstranění plísní, které bývají ve formě spreje

- vyčkat na jejich kompletní zaschnutí

- finální úpravu provést malířským nátěrem s protiplísňovou přísadou – případně provedeme druhý nátěr

Existuje nějaký tepelně izolační nátěr?


Prostupnost tepla stěnami se dá ovlivnit nejen izolací v podobě polystyrenu či minerální vaty, ale i malbou na vnitřních stěnách. Interiérové nátěrové hmoty s tepelně izolačními vlastnostmi lze aplikovat na jádrové i minerální omítky. Silně savé podklady je nutné nejprve sjednotit penetrací. Nátěr v podstatě odráží teplo zpátky do místnosti a částečně jej i akumuluje.

Tato vlastnost je zajištěna miniaturními dutými skleněnými kuličkami (velikost 50 – 100 tisícin milimetru – hmatem nezaznamenatelné). Ty jsou rozptýleny v nátěrové hmotě a až po odpaření vody na sebe těsně dolehnou a utvoří izolační vrstvu. Skleněný povrch kuliček teplo odráží zpět do místnosti, zatímco vzduch uvnitř bublinek teplo naopak izoluje. Nátěr se míchá vodou a lze případně tónovat. 

Zdroj, foto: OBI

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles