Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mám nějaké resty

31. 12. 2014 | Vaše příběhy
V jednom se svých posledních článků jsem slíbil povídání mikulášské. Pravda, je poněkud pozdější, než by se slušelo, ono i to „dušičkové“ se na stránky dostalo v době povánoční, nešť, chcete-li, čtěte...  
  

Na „ňůjorském“ setkání Santa Clausů se důstojní kmeti porvali, řekněme, jako koně. Tady nevím, proč se tato rvavá vlastnost pojí s tímto ušlechtilým příslušníkem důstojného zvířectva.     
Prý se, červeně odění, bílým plnovousem vybavení pánové schází na Clausa Conu již dvacet let, dokonce na více než třech stovkách míst ve čtyřiačtyřiceti státech světa. Kolikrát se poprali? Nevím, nemohu sloužit, ale - nic nového pod sluncem, či spíše měsícem, doložím záhy.
Na vesnici, ve které jsem vyrůstal, bylo lety vytvořené územní rozdělení, historie vzniku či původ názvů jsou mi stále utajeny. Střed obce, kolem dvou hospod, dvou obchodů a kapličky, ten byl neutrální. Cesty se zde rozcházejí - proti toku potoka na „Horní konec“, za dvěma lávkami na „Zápotočí“, do jednoho kopce na „Štěpnici“, do druhého kopce přes železniční trať na „Púšč“, poněkud níže přes nadjezd na vzdálenější „Kotlinu“ a konečně blíže k městu a mostu přes Bečvu na „Nový svět“. 

mám nějaké restyKlukovské party byly vytvářeny podle těchto územních celků, dohody, dnes by se řeklo koalice, se sjednávaly, dodržovaly a rozcházely asi tak, jak to známe z života politického.
Byly zde i ekonomické zájmy. Vzpomenu „klapotání“ velikonoční. Zvony odlétly do Říma, ráno, v poledne i večer nahrazovaly  jejich funkci řehtačky, klapotky, trakače v rukou tlupy děcek, řízených osvědčenými „šéfy“, kteří určovali, kdy se vyrazí, kudy se půjde, kde se zastaví k výrazné poctě toho či onoho stavení. Začínalo se u kříže, před hospodou „Na Fojství“, končilo se tamtéž, dodržovaly se hranice s tím, že občas se podařilo právě na rozhraní předejít tamní konkurenci. Poslední den se vybíralo a vybrané dělilo - podle docházky, druhu obsluhovaného nástroje /Za trakač nejvíc, za řehtačku nejmíň/. No a výběr na rozhraní byl v některých letech jablkem svárů a klání. Vzpomeňte na Knoflíkovou válku.     
No a teď k jádru věci. Stejně jako Velikonoce pro dítka a mládež, byla předmětem problémů i doba - ne sice Santaklausovská, leč staročeská - tedy starovalašská, mikulášská. Do jednotlivých rajonů vyrazil nejen důstojný biskup s berlou, ale i jeho doprovod. Nebyli troškaři, někdy i dva andělé a tři, čtyři čerti, provázeli očekávaného dárce dárků. Byli vítáni, jim podstrčené dárky za patřičné ceremonie odevzdávali vystrašeným dítkům, no a při loučení honorováni. Bylo to v čase, na který vzpomínám, tuším v roce 1944. Peníze hodnotu neměly, zato každý pořádný Valach dovedl i ve válečných dobách udělat nějakou tu klobásu a pořídit nějaké to pití - byť s jistým stupněm nebezpečí.      
Ke konci pouti se na rozhraní středu obce a vzpomenuté Púšče potkali zde končící svatí a jejich suity, slovo dalo slovo, kdo to začal, to se asi nikdy nedozvíme, jisté je, že ti, kdož to měli dolů s kopce sjížděli po nedůstojných partiích, ti, kdož to měli proti vršku měli kumšt se vybelhat. Monoklů bylo nepočítaně, andělé přišli o brka, čerti snad o nějaký ten ohon, biskupské berly o svůj tvar.

Takže, milí američtí Santa Clausové, kampak na Valachy s nějakou tradicí, servat se u nás dokázali už před sedmdesáti lety. Bohužel, nemohu ve vzpomínkách najít - byl jsem přece jen příliš mlád - nějakou o správné vesnické tancovačce, končící jako na tom známém obrázku pana Josefa Lady, nemáte náhodou nějakou historku od vás, milí přátelé, milé přítelkyně?
Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tentokrát neskoro prečítaný článok (na tablete sú malé písmenka a nevychutnám si tak čítanie ako doma na notebooku) ma zaujal, ako vlastne každý tvoj článok.
Vieš svoje zážitky a spomienky napísať veľmi pútavo.

A gramatika?
U nás sa síce píše "z kopca", ale keďže naše gramatiky sa predsa len trochu líšia, tak by som prípadnú chybu asi ani nezaregistrovala.
V tvojich článkoch je dôležitejší obsah, ktorý ma vždy zaujme.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Smajlík
A pravopis? Zjišťuji, že se ledacos píše nyní jinak, než jsem se učila ve škole. Myslím, že hlavní je obsah a ten je perfektní!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsáno Smajlíka na nějaké chybky se vykašli , veřejně je opravuje jen ten kdo nemá jiné starostiSmajlík......každý holt umíme něco jinýho ...já pletu pravopis ale zato peču super koláče a vařím super svíčkovou....SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám občas problémy s češtinou, nějak s věkem mi mozek vypovídá službuSmajlík
Příběh je moc hezký..Smajlík
Připujuji se též s přáníčkem a přeji, ať zdravíčko sloužíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a jestli je tam z-s o nic nejde,mě to neva.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles