Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Máme 4 tipy, jak bojovat s digitální únavou očí

30. 11. 2019 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

V době počítačů, chytrých telefonů a nejrůznějších displejů na každém kroku jsou naše oči neustálé zatížené, často bez možnosti si alespoň na chvilku odpočinout. Je několik příznaků, podle kterých únavu očí můžete poznat, ale máme i několik praktických tipů, jak digitální únavě očí čelit.

Jaké jsou příčiny

digitální únavy očí?


Kolik hodin denně strávíte u počítače nebo koukáním do svého chytrého telefonu? Pálí vás pak oči, bolí vás hlava nebo máte občas rozmazané vidění? Přesně to jsou nejčastější příznaky syndromu počítačového vidění a není radno je brát na lehkou váhu. Pokud obtíže přetrvávají, pak určitě není na škodu navštívit očního specialistu. Je však řada věcí, které můžete promítnout do svého každodenního života.

Jak bojovat s únavou očíV případě, že špatně vidíte na blízko nebo dálku, určitě je důležité nešetřit na brýlích s dostatečnou např. antireflexní úpravou skel, u kontaktních čoček pečlivě zvážit jejich výběr. Právě u kontaktních čoček jdou technologie hodně dopředu a některé přímo počítají s vyšším zatížením očí díky digitálním zařízením. „Při neustálém používání tabletů, smartphonů a notebooků mohou být oči unavené a podrážděné. Soustředěním se na obrazovku digitálního zařízení se snižuje frekvence mrkání a čočka osychá. Například kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA nabízí 16 hodin pohodlného nošení s 95% zvlhčením díky technologii MoistureSeal, která zajistí dokonalé spojení vysoké propustnosti kyslíku a dlouhotrvající hydratace čoček,“ vysvětluje specialistka ze společnosti Alensa Kateřina Ziklová.

Jak únavu očí omezit?


Správné světlo je klíč. Vysoký kontrast zejména u monitorů více namáhá oči, které jsou pak unavené. Dbejte proto na dobré a rovnoměrné osvětlení místnosti, které je příjemné pro vaše oči a tolik je nenamáhá. Obecně pro oči je přirozenější žluté než bílé světlo například ze zářivek.

Pokud většinu dne trávíte u monitoru, umístěte si ho tak aby vaše hlava byla v přirozené pohodlné pozici po dobu, kterou u počítače potřebujte trávit. Zvolte také správnou vzdálenost obrazovky od svých očí, která by měla být zhruba na délku vaší paže.

Bausch + Lomb ULTRADělejte si pravidelné přestávky. „Ideální je si po třiceti minutách u počítače dát pětiminutovou přestávku a zakoukat se do dálky, nikoli do mobilu nebo jiné obrazovky,“ vysvětluje optometristka se společnosti Alensa Kristýna Štěbetáková. Určitě pomůže alespoň 20 minut po práci strávit v zeleni, například tím že cestou z práce nebo pro děti se projdete přes park. Zelená barva naše oči uklidňuje.

Důležité pro vaše oči je i správné sezení například u počítače. Kvalitní a pohodlná židle s oporu pro krk a záda vám pomůže zabránit přetížení krku a ramen. Právě nesprávné a dlouhodobé zatížení pohybového ústrojí je přímo spojené se syndromem počítačového vidění.

I když dodržíte všechny výše uvedené postupy, pamatuje i na pravidelnou kontrolu u očního specialisty. Každodenní život vám jistě usnadní zmíněné kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA, které jsou přímo vyvinuté jako prevence při digitální únavě očí. Proto jsou volbou číslo jedna k počítači, mobilu, ale i při řízení auta, kde jsou naše oči také vystaveny velkému vypětí.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kontaktné šošovky nie sú pre mňa!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles