Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máme doma mimořádně nadané dítě

14. 01. 2011 | Výchova

Snad každý (běžný) rodič je na své dítko hrdý a často se domnívá, že jeho potomek v něčem skutečně vyniká. Realistický pohled nezaujatých osob často nadšení rodičů trochu zchladí: „No jo, Pepíček je šikovný, ale sousedovic Lucinka to umí taky.“ Nicméně někdy i širší okolí dospěje k závěru, že v dítku dřímá skutečný talent. Nejprve přijde euforie, je to přece úžasné! Ale pak si uvědomíme, že na našich bedrech leží také obrovská zodpovědnost. Ať už je dítě mimořádně nadané v jakémkoliv směru, je přece naší povinností jeho talent rozvíjet a podporovat – a to nemusí být zrovna snadné.

 

Zpočátku na to budeme stačit sami, ale může se stát, že nás dítě svým talentem brzy předčí, což někteří z dospělých nesou velmi těžce. Pak je ale třeba „spolknout svou hrdost“ a vyhledat odborníky, kteří nám poradí, jak dále s dítětem pracovat. Mezi vrstevníky to náš potomek také nemusí mít snadné. Některé děti na něj a zejména pozornost, kterou mu věnují dospělí, mohou žárlit a za jeho úspěchy se mu dokonce i mstít. Navíc mimořádně nadané děti si svou výjimečnost uvědomují a stává se, že inklinují buď k nadřazenému chování vůči ostatním dětem, nebo naopak mají tendenci se vrstevníků stranit, jako by se za své schopnosti styděly. Pokud tedy objevíme u svého dítěte skutečně „mimořádný talent“, měli bychom jej nejen podporovat, ale také držet jeho sebedůvěru na přiměřené míře.

 

A jaké je to ve škole? Dnes se velká pozornost klade na práci s méně nadanými dětmi, ale na ty naopak více nadané v praxi často jakoby „není čas“. Může se tedy stát, že se dítě ve škole prostě začne nudit. Jeho potenciál není využitý a ono si bude hledat jinou zábavu – může začít vyrušovat ostatní, případně se stává, že paradoxně naprosto ztratí zájem a nové učivo již nebude „stíhat“. Učitelé proto musí na takové děti neustále pamatovat a zásobovat je stále novou a kreativní činností. Pro pedagogy je to nesmírně náročné, ale odměna v podobě výsledků takového žáka rozhodně stojí za to! :-) V některých oborech existují i specializované školy, je však na zhodnocení rodičů i pedagogů, zda se jedná o vhodnou cestu. Podporují totiž v samotném dítěti, ale také v jeho vrstevnících, pocit „výjimečnosti“ a mohou tak dítě vytrhávat z kolektivu. Stejně tak bychom měli dát pozor na to, abychom své dítě nepřetěžovali. I neuvěřitelně nadaný klavírista, matematik, baletka či sochařka mají právo na dětství se vším, co k němu patří – dětství plné her a hlavně kamarádů.

 

Pokud tedy zjistíme, že máme doma mimořádně nadané dítko, čekají nás radosti, ale také starosti. Nicméně jeho budoucnost a potenciál je nyní z velké části v našich rukou, a na tom, aby jejich život byl krásný a úspěšný, nám přece záleží ze všeho nejvíce!

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
len sa mu dosť venovať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles