Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máme malé miminko. Jak na klidný spánek bez křiku?

23. 02. 2016 | Vývoj
Vracíte se domů z porodnice, nebo již pár dní doma bojujete s nespavostí svého nového člena rodiny a nevíte si s ním rady? Zajistit miminku klidnou noc nemusí být vůbec snadné a pevná pravidla, která by platila bez výjimky, neexistují. Nevěste ale hlavu, nejste v tom sami.

První měsíce života miminko prospí, neboť si zvyká na to, že je mimo dělohu, adaptuje se na okolní svět a v této fázi lze jen těžko říci, co je špatně a co dobře. Pár obecných pravidel vám ale pomůže zajet do pevných kolejí a zvyknout si na nový život.

Začátky, první dny, měsíce

Nesnažte se hned na začátku nastavit miminku nějaký režim, spíše přistupte na to, co žádá miminko, dovolte mu, aby spalo a jedlo, kdy bude chtít. V prvních měsících také klidně uspávejte miminko houpáním v náručí, neobávejte se získání špatných návyků, takto malá miminka se neumějí ukonejšit sama a nechat je vybrečet není správné.

klidný spánek miminkaRituály

Až teprve zhruba mezi 4. - 6. měsícem je již dítě celkem stabilizované a je schopno přivykat spánkovým zvyklostem a nějakému režimu. V této době je dobré zavést pevný uspávací rituál, měli by jím být klidnější činnosti, jako například příprava na koupání, samotné koupání, následuje masáž, oblékání pyžámka, krmení, povídání pohádky, následovat může přikrytí nebo uložení plyšového mazlíčka k dítěti do postýlky, pohlazení a pusa na dobrou noc.

Co je vlastě klidný spánek?

Klidný spánek je takový, kdy je dítě nehybné, dýchání je pravidelné, obličej je uvolněný, bez jakékoliv mimiky, kromě občasných náznaků sání. Klidný spánek je důležitý, protože v hluboké fázi spánku (NREM) se produkuje růstový hormon a zároveň se i lépe hojí rány a buduje se obranyschopnost organismu.

Co se děje během neklidného spánku?

Během neklidného spánku (REM) pracuje podvědomí – „uklízí“, třídí poznatky a dojmy získané během dne, při tomto spánku mozek pracuje na plné obrátky a průtok krve mozkem je dokonce vyšší než v bdělém stavu. Malé děti mají navíc sny až v průběhu poloviny spánku, nedonošené děti až v 80%, zatímco dospělý člověk sní čtvrtinu spánku.

Závislost na matce

Kolem 9. měsíce dítě začíná rozlišovat cizí osoby, uvědomuje si matčinu nepřítomnost, a proto je vhodný plyšový mazlíček, který mu pomáhá snášet tuto situaci. S hračkou se mazlí, připomíná mu něhu a teplo maminky. Pláč v druhé části noci bývá obvykle spojen se spánkovými cykly a je zcela přirozený, když dítě neumí samo usnout, přivolá rodiče – rodič by ho měl uchlácholit, ne si s ním začít hrát nebo rozsvítit a povídat si. Jestliže však dítě pláče v první polovině noci, může to být příznak nemoci, protože dítě by se nemělo během hlubokého spánku budit, často jsou příčinou rostoucí zoubky, zánět středouší nebo dýchací obtíže při nachlazení.

Je nesporné, že klidný a dostatečný spánek je jedním z předpokladů zdravého růstu a vývoje dítěte. Ale často se maminky potýkají s velkou nepravidelností spánku svého dítěte a jsou pak samy nevyspalé a unavené. Proto odolejte pokušení dohánět domácí práce během dne, kdy dítě spí a odpočívejte též, nebojte se využít nabízené pomoci od příbuzných nebo kamarádů

Zdroj, foto: Proděti.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík svatá pravda, aktuálně prožíváme a režim dne i noci je zcela v závislosti na tom malém špuntovi SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice