Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maminka - bytost nejdražší

23. 05. 2014 | Vaše příběhy

Každý ji máme. Ať už zde na zemi, nebo tam, odkud není už návratu. O kom je řeč? No přece o mamince. Bohužel, patřím už mezi skupinu těch, kteří na svou mámu můžou už jen vzpomínat. Musím se přiznat, že dokud byla s námi, že mnohdy jsme si jí ani nevážili a nejednou jsme jí svým chováním ublížili a možná i ubrali nějaký ten den či rok života.

Maminka je snad jedinou osobou, která umí milovat, odpouštět a aniž by byla andělem, tak umí roztáhnout svá mateřská křídla, aby ochránila své děti. A je jedno, jestli těch dětí je málo nebo moc. Všechny se pod její křídla vlezou a všem bez rozdílu poskytne svou mateřskou lásku a ochranu stejným dílem, každému svému dítěti.

Blíží se svátek matek a jistě každé dítě půjde s kytičkou popřát své drahé mamince. Když se já zamyslím nad životem své maminky, tak jej neměla vůbec lehký. Narodila se do chudobné rodiny, kde bylo celkem 7 dětí. Jedno z nich ani nepoznala, její sestra zemřela, když jí byly pouhé 2 roky.  A to není vše. Její bratr zemřel ve 20 letech a z jejího vyprávění víme, že když umíral, tak hrával mariánské písně na své housle. Měl prý hudební talent a kromě houslí hrával také na baskřídlovku. Další bratr ve svých 30 letech se zabil při polních pracích, kdy na kopci na mokré půdě se uvolnila vlečka u traktoru a ten se stal neovladatelný a převrátil se, tak strýc pod ním byl okamžitě mrtev.

maminkaA i další bratr měl podobný konec svého života. Toho zabila přívodní el. šňůra při opravě jeho auta. Pro maminčinu maminku to musely být hrozně moc těžké chvíle a moje maminka těmito osudy svých sourozenců byla poznamenaná po celý svůj život. Díky těmto událostem se o nás, své 2 dcery, moc bála, a nikdy nám nedovolila si udělat řidičské průkazy. Tehdy jsme to nechápaly, ale když jsme si na vše později vzpomněly, co vše potkalo rodinu, tak jsme se ani nedivily.

Naše maminka by si zasloužila jistě nějaké státní vyznamenání. Pozdě se vdávala, až ve svých 36 letech, ve 37 letech jsem se narodila já a o rok později sestra. A když se  pod traktorem zabil strýc, který se o babičku staral, poněvadž už byla stará, tak po něm někdo péči o ni musel přebrat a naše maminka si babičku vzala k sobě. Tak kromě nás malých dětí jí přibyla starost také o pololežící babičku. To svědčí o její velké lásce k těm nejbližším. Když tak o tom do hloubky přemýšlím, nejsem si jista, zda bych já to zvládla. Z její strany to byla spousta odříkání a prakticky jen samá práce a starost a jen minimum radostí. Maminka byla malá vzrůstem, ale velká činy. Sama byla od mládí nemocná se žaludkem, kvůli němuž neplánovala ani rodinu, neboť se bála, že by děti nevychovala. Ale nakonec se dočkala i 5 vnoučátek. Byla několikrát v lázních a v pozdním věku na těžké operaci, kdy jí byly odebrány tři čtvrtiny žaludku.

A aby neměla té práce málo, tak chovali ještě husy, aby nám nachystala do výbavy polštáře a peřiny. A i to vše stihla a hlavně v zimě nás péřové přikrývky stále hřejí. Nevím, jak vše to tak zvládala a dnes ji obdivuji a moc ráda bych jí teď za vše, co pro nás udělala, poděkovala, ale už nemůžu. A tak až ponesu ke Dni matek kytičku na hrob, tak místo díků se jako věřící za ni pomodlím. 

Vy, kteří máte svoji maminku, moc si jí važte. Máte komu se svěřit, máte komu otevřít svá srdíčka, zvláště ta bolavá a máte koho požádat o případnou pomoc v těžkostech. Ať už je to pomoc fyzická či psychická. Vsadím se, že na světě není krásnějšího pohlazení, než je to maminčino. Maminku má totiž každý jen jednu. Nezáleží na tom, jestli je biologická nebo adoptivní. Ta, která umí vychovat a ta, která umí pohladit, je tou pravou mámou. Dítě porodit, byť v bolestech, není umění, umění je vychovat a dítě milovat. 

Vzpomněla jsem si na jednu písničku, v níž jsou slova: „Až jedenkrát matku ztratíš, všechno ztraceno máš...“ A je to pravda. Maminky jsou ty nejcennější lidské bytosti, bez kterých by nebyla existence. A tak s láskou na Den matek svým maminkám popřejte a nechte ji alespoň v tento den odpočinout. Každá milující maminka si to rozhodně zaslouží. 


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Maminka - bytost nejdražší :

Maminka - bytost nejdražší
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané, slzičky mi kanou, ale trochu jinak. To už jsem psala jinde.
Obrázek uživatelky
profil
Taky už nemám maminkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoc hezky napsaný,dojalo mě to až k slzámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný. Dojala jste mě k slzám a takové to byl důvod proč slzím je ten, že stále nemohu na své rodiče zapomenou. Rok 2007, kdy se mi v květnu vrací bratr z Ameriky a následně za tři měsíce umírá ve svých 59 letech na rakovinu plic, moje máma 9 měsíců po něm umírá na rakovinu prsu, já se z rakoviny léčím zdárně už 5 rok a rok 2011 mi umírá můj táta, který mi poprvé v životě řekl, že mě má rád a pohladil mě po vlasech. Sotva jsme se sblížili, ztratila jsem ho. Stále je to pro mě bolestivé, připadám si jako sirotek přesto, že mám svou rodinu. Stýská se mi. Někteří to nechápou. Děkuji za váš článek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka