Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maminky, nepodceňujte svou výživu i po porodu!

8. 09. 2018 | Výživa

Správně jezte, nehubněte!  


Péče o miminko zabere spoustu času a není divu, že vesměs všechnu svou pozornost věnujete právě jemu. Nesmíte ale zapomínat na sebe a na svou výživu, protože právě mateřské mléko je to nejlepší, co miminku v tomto období můžete dát.  

Mateřské mléko je svými vlastnostmi unikátní. Jeho jedinečnost tkví nejen ve složení ale i ve specifické vůni a chuti, které vzbuzuje u miminek chuť k jídlu. Čich kojenců je natolik vyvinut, že dokáží rozpoznat svou maminku od jiných žen. Kojící maminky se by proto měly starat o svůj jídelníček, aby jejich mléko odpovídalo chuti, vůni, potřebným látkám a množstvím, které miminko vyžaduje. Tvorba a složení mateřského mléka je totiž ovlivněna růžnými faktory jako je genetika, životní styl a právě i zmiňované stravování.

Mateřské mléko je také jedním z nejúčinnějších preventivních opatření, které chrání miminko před různými nemocemi. Ochrana před onemocněním působí dokonce ještě dlouho po uplynutí kojeneckého období. Proto je období kojení velmi důležité pro další vývoj dítěte. Vliv na tuto prevenci má nejen délka kojení, ale i kvalita mateřského mléka.

V období kojení má žena velký energický výdej. Tvorba mateřského mléka je totiž poměrně náročný proces, který tělu bere mnoho energie a tudíž i živin.  Je tedy nutné dodržovat nejen pestrou stravu, ale i pitný režim. „Pestrá vyvážená strava má být kaloricky podobná, na kterou jste byla zvyklá před těhotenstvím, ale navýšená o dostatečné množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Důležitý je i hořčík, na který se často zapomíná. Kojící žena by měla mít o pětinu vyšší energický příjem, tedy zhruba 300-500 kcal za den,“ říká odborník na výživu těhotných MUDr. Karel Metyš. Některé ženy nemohou z různých důvodů docílit dodání všech potřebných látek.

Žena po porodu začne postupně ubývat na váze. Většinou ztrácí asi půl až jedno kilo za měsíc. I když chcete hubnutí pomoct a dostat se rychle zpátky do své formy, nezačněte tím, že si budete odpírat jídlo. Naopak si do jídelníčku přidejte o kousek masa nebo jiné bílkoviny navíc. „Při hubnutí dochází k uvolnění některých toxických látek, které se dostávají do mateřského mléka a tudíž i do kojence.“ upozorňuje MUDr. Hynek Heřman z Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD). ,,Kojící ženy by měly jíst pravidelně, alespoň 5x denně. Pitný režim by měl být okolo 45 ml na kilogram kojící ženy. Samozřejmě nedohánějte deficit tekutin najednou. Je třeba opět pravidelné dávkování. Při nejlepším sáhněte po čisté vodě, popřípadě čaji a doplňte také sladká či zakysaná mléka. Omezte pití kávy, protože kofein zapříčiní neklid kojence. Alkoholickým nápojům se samozřejmě vyhněte úplně.“ doplňuje MUDr.  Hynek Heřman.

Pokud chcete hubnout tím způsobem, že pestrou stravu zachováte a zvýšíte o to více fyzickou aktivitu, tak vás zklameme. Při zvýšené aktivitě se uvolňuje kyselina mléčná, která se dostane do mléka a mění jeho chuť. Kojenci pak mnohdy mateřské mléko odmítají. S hubnutím proto počkejte až po období kojení. Jen zřídka se vaše váha během kojení nesníží sama od sebe. Příroda si zkrátka poradí sama, potom ji můžete pomoci i vlastní pílí.

Snažte se naslouchat svému tělu a dejte si na co máte chuť.  V období kojení navyšte svůj denní příjem a hubnutí nechte až po tomto období. Uvidíte, že to půjde samo. Procházky s kočárky udělají své.

4 tipy pro správnou tvorbu mléka


    • Pijte bylinné čaje - z fenyklu, meduňky či anýzů, který je i proti nadýmání.  Dejte si vrchovatou lžíci fenyklových semínek do hrnečku a nechte 15 minut vylouhovat.
Pozor! Vyhněte se mátě peprné a šalvěji, které nemusí tvorbu mléka podporovat
    • Čerstvé ovoce a zelenina - Ty najdete v barevném ovoci a zelenině. Dejte si pomerančový fresh, zeleninovou šťávu nebo misku čerstvých, lahodných vitamínů.
    • Vsaďte na kyselinu listovou – kyselina listová je obsažena v zelené zelenině jako je špenát, brokolice či kapusty. Tepelnou úpravou ale zničíte až 90% účinných látek. Proto sáhněte po doplňcích stravy. 
    • Jezte maso - denní dávka pro kojící ženy by měla být o 15 gramů vyšší než za normálního stavu. To odpovídá například 100g kuřecího masa, třem vejcím či 100g rybího filé.
    • Hýbejte se – tělesná aktivita dobře působí nejen na správné zažívání, látkovou výměnu jako takovou, ale i na správnou funkci srdečně cévního systému.


Zdroj, foto: GS Mamavit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Manžel mi celé těhu dělal smoothie prý abych měla dost přírodních vitamínů + kupovat super potraviny. Myslím že je to jedna z variant jak do sebe dostat ně vždy chutné suroviny. https://www.svobodnyblog.cz/2018/06/zustante-fit-s-nasimi-5-tipy-pro-stihlou-postavu/
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles