Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mandarinky - voňavé a zdravé osvěžení

21. 02. 2013 | Krása

Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Jejich konzumace je proto velmi snadná, mají příjemnou chuť, jemnou dužinu a patří k nejvyhledávanějším druhům ovoce na světě. Původním domovem těchto citrusů je jihovýchodní Asie. Do Evropy je v 19. století přivezli Angličané a vzápětí se začaly pěstovat v oblasti slunného Středomoří. Dnes se mandarinky pěstují také ve Francii, v  Turecku či na Floridě.

Proč jméno mandarinka

Původ slova mandarinka není tak úplně jasný. Jednou z verzí je, že ve starověku byla konzumace těchto citrusů vyhrazena pouze nejvýše postaveným osobám – mandarínům a odtud tedy její jméno. Jiné historické prameny zase uvádějí, že mandarinky byly poprvé vypěstovány na ostrově Mauritius, který byl domorodci nazýván Mandara a název mandarinka pochází odtud.

mandarinka - stromLéčivé účinky

Mandarinky jsou velkou zásobárnou vitamínu C, obsahují také dostatek draslíku, hořčíku, fosforu, vitamínů B1, B2 a B3. Dužina i blanky oddělující jednotlivé dílky plodu, skrývají v sobě poměrně vysoký obsah pektinu. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která blahodárně působí na naši trávicí soustavu a pomáhá ji čistit. Významnou část plodu mandarinky tvoří voda, takže kromě osvěžení přispívá tento druh ovoce k celkové hydrataci organizmu. Jsou účinné v boji s infekcemi, posilují organismus, doplňují ztrátu minerálů a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Mandarinky, stejně jako ostatní citrusové plody, jsou výjimečné pro svůj obsah vyvážené kombinace protirakovinných látek, jako jsou flavonoidy, limonoidy, pektin a vitamín C. Protože se dobře konzumují a jsou lehce stravitelné, doporučují se zejména dětem a starším lidem.

Mandarinková kúra

Jíst mandarinky a cítit jejich vůni je skutečný požitek. Abychom zcela využili jejich terapeutickou hodnotu, měli bychom jich denně sníst 6 až 8 kusů. Oblíbená je tzv. mandarinková kúra, kdy se denně konzumuje 1,5 až 2 kg mandarinek jako jediné potravy, a to jednou nebo dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce. Tato kúra se obvykle provádí na podzim či v zimě a přináší výborné výsledky při hypertenzi a arterioskleróze.

Blahodárné aroma

Při loupání mandarinek nás upoutá příjemná vůně, která má léčivé účinky a využívá se často v aromaterapii. Éterický olej z mandarinky se získává z kůry čerstvých plodů lisováním za studena. Můžete si ho nakapat do aromalampy nebo si přidat pár kapek do koupele či masážní emulze. V čem spočívá voňavé mandarinkové kouzlo? Především uklidňuje mysl, zlepšuje náladu, má regenerační účinky a pomáhá i při problémech s usínáním nebo při migrénách.


Mandarinky byly dříve spjaty hlavně s Vánocemi, ale dnes už si je můžeme kupovat po celý rok. A chcete-li si opravdu pochutnat na nejsladších a nejšťavnatějších mandarinkách, vybírejte ty, které jsou vzhledem ke své velikosti těžké.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
práve jsem je u čtení jedla..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Mandarinky mám rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek,mandarinky máme moc rádiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Skoro jsem dostala chuť na mandarinkovou kůru Smajlík

Dana - to jsem četla taky a podle mě je to nesmysl. kdyby to opravdu fungovalo, tak na zvýšenou teplotu nepotřebujeme léky, stačil by pomerančový džus. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ČETLA JSEM,ŽE BY V ZIMĚ SE NEMĚLO JÍST JIŽNÍ OVOCE,ASPOŇ NÉ MNOHO,OCHLAZUJE NÁŠ ORGANIZSmajlíkMUS
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles