Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Manuka

6. 03. 2019 | Péče o tělo

Asi jako každý normální člověk se zajímám o své zdraví – s tím souvisí i zdravá výživa a styl života vůbec. Moc dobře si uvědomuji, jakou má zdraví hodnotu. Kéž by šlo všem nemocem a zdravotním neduhům předcházet! Čím je moje tělesná schránka starší, tím je to těžší... Ovšem má to i svou pozitivní stránku: asi i díky tomu jsou moje „odborné“ znalosti s každým rokem o poznání větší.

Zajímá mě alternativní medicína a různé nové objevy – ať už přímo na poli medicíny, nebo v oblasti výživy. Co se týká výživových opatření, snažím se vyvažovat mezi známými tzv. fakty, rozumem, citem a tím, jak reaguje moje tělo. Prostě všeho s mírou a se zdravým selským rozumem v hrsti. Někdo zastává názor, že zásadně nekupuje potraviny, doplňky stravy nebo léky, které na nás pravidelně vyskakují ze všech možných reklam, ale dodržování této zásady mi přijde trochu diskutabilní a hlavně už i celkem nemožné. Myslím si, že i v reklamách se občas dá najít něco užitečného. Osvědčila se mi hlavně různá inzerce v časopisech.

ManukaNedávno jsem takto v jednom časopise narazila na článek o manukovém medu, kterému se často přezdívá léčivý zázrak nebo zázračný med. Protože jsem o něm už dříve četla v jednom magazínu celostní medicíny, zbystřila jsem. Zmiňoval ho totiž také v roce 2015 MUDr. Josef Jonáš v knize, kterou napsal spolu s Jiřím Kuchařem: Tvoje strava je tvůj osud. V té době ještě manukový med nebyl tak známý jako dnes a když jsem zjistila, za jakou cenu se tento medový zázrak prodává, brzy jsem na jeho existenci zase zapomněla.

Nyní jsem se nejdříve vrátila ke zmiňované knize, kde se mimo jiné píše, že manukový med je nejcennější ze všech medů. Popisují se tu jeho vynikající účinky na lidské zdraví. Obsahuje totiž mnohem více cenných látek než běžný květový med. Představte si, že na Novém Zélandu a v Austrálii se manuka vysazuje na plantážích, na které jsou včely dopravovány vrtulníky a doba opylení v závislosti na době kvetení trvá pouze od poloviny února do poloviny dubna! I to pak vysvětluje kromě náročnosti jeho zpracování vysokou cenu manukového medu.

Co je vlastně manuka?

Jedná se o bohatě větvený stálezelený keř (někdy až strom) s drobnými kvítky bílé až růžové barvy, z čeledi myrtovitých. Je známý také například pod názvem novozélandský čajovník, protože roste především na Novém Zélandu. Léčivé účinky oleje z manuky jsou velmi podobné jako u známějšího australského čajovníku (Tea Tree Oil), ale svými unikátními účinky ho několikanásobně předčí (například udávané antibakteriální účinky jsou 20 – 30x vyšší). Přirozeně se vyskytuje také v Tasmánii a v Jihovýchodní Austrálii. Jeho léčivých účinků využívali už staří Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu. Manuka se používala již ve starověku k lepšímu hojení ran.

U nás se v souvislosti s manukou mluví především o medu. Nektar z manuky obsahuje tělu prospěšný methylglyoxal (MGO), který má silné protibakteriální, protizánětlivé, protiplísňové a protivirové účinky. Jediný a spolehlivý způsob určování kvality manukového medu je právě obsah MGO, přičemž certifikovaný obsah se pohybuje obecně od 100 do 500 mg methylglyoxalu na jeden kilogram medu (na trhu se ale může objevit med s nižším i vyšším obsahem MGO). Například symbol MGO 100+ znamená, že obsah methylglyoxalu v konkrétním medu je minimálně 100 mg/kg. Podle vašich potíží si pak volíte med s konkrétní hodnotou, například MGO 250+ se doporučuje při trávicích potížích, pálení žáhy až refluxu jícnu.

Na co všechno pomáhá manukový med:

- má silné antibakteriální schopnosti, které pomáhají potlačovat zánětlivá onemocnění,

- napomáhá správnému metabolismu, pomáhá při trávicích problémech, zlepšuje peristaltiku střev,

- pomáhá při vylučování toxinů z těla, povzbuzuje obnovu buněk, napomáhá lepšímu hojení tkání,

- pomáhá v léčbě lupénky a ekzémů, při akné a dalších kožních onemocněních,

- pomáhá při bolestech kloubů,

- reguluje cholesterol,

- je dobrou prevencí před tvorbou žaludečních vředů, pomáhá při zánětech žaludku,

- je dobrý jako prevence před nachlazením, zmírňuje bolesti v krku, tlumí kašel,

- dodává organismu energii, má silné regenerační schopnosti,

- je vhodný u špatně se hojících ran nebo u proleženin,

- pomáhá při ateroskleróze.


Samozřejmě med můžete použít nejen při různých onemocněních, ale jeho pravidelná konzumace prospívá i zdravým lidem. Je vhodný jako prevence před virovými onemocněními, zlepšuje složení krve (množství červených krvinek, železa) a údajně přispívá i k dlouhověkosti. Doporučuje se užívat 1 – 2 lžičky medu několik minut (až půl hodiny) před jídlem. Nežádoucí účinky nejsou známy, ale někteří lékaři nedoporučují manukový med dětem do jednoho roku, v průběhu těhotenství a kojení a také mě zaujalo, že by se mu měli raději vyhnout epileptici nebo lidé s poškozením jater.

V léčbě různých onemocnění má široké využití také manukový olej. Vyrábí se z listů, květů i větviček – jak tu již bylo psáno, má podobné účinky jako Tea Tree olej, ale vzhledem k jeho vysoké účinnosti stačí aplikace v menších dávkách. Je protizánělivý, protiplísňový, v podstatě má obdobné vlastnosti jako med a vynikající vlastnosti přináší v péči o pokožku, kde mimo jiné funguje jako výborný deodorant. Poměrně nedávno se začal používat i v aromaterapii, kde zmírňuje stres a nervozitu, snižuje únavu a neklid a navozuje pocit pohody. K dostání je také manukový gel, který má podobné účinky jako olej.

Určitě někdo z vás bude mít s manukovým medem nebo jiným produktem z manuky dobré zkušenosti. Já jsem zatím vděčná za časopis, který mi manukový med připomněl. Určitě ho vyzkouším a možná, že po přečtení článku nebudu sama. Všem přeji hodně zdraví!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Slyším o této rostlině a medu poprvé,zajímavé! Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles