Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mariina vyhlídka

16. 12. 2014 | Česká republika

 Po náročné cestě k Pravčické bráně, kterou jsme absolvovali předešlého dne,  jsme si vybrali ještě náročnější cestu na Mariinu vyhlídku.

Autem jsme dojeli do jedné z nejstarších obcí Českého Švýcarska Jetřichovic. Odtud jsme se vydali podél bývalé dětské ozdravovny k hranici lesa, došli jsme do rokle zvané Eichhorngrundel, kde začínala naučná stezka. Na levé straně rokle stojí dvě pěkně opravené stavby – vodárna a rezervoár, které měly původně sloužit jako zásobárna pitné vody pro ozdravovnu.

Vystoupali jsme nad vodárnu a procházeli místem rozsáhlého požářiště. Oheň v okolí Havraního kamene vypukl 22.7.2006 a postihl plochu téměř 18 ha. Hašení rozsáhlého požářiště trvalo nebývale dlouho. Zúčastnilo se ho 29 dobrovolných hasičů, 5 záchranných sborů, 30 cisteren, 15 hasičských vozů, dva vrtulníky a letadlo s vodním vakem.  Příčinou požáru byla neopatrnost návštěvníků. Vzrostlé stromy požár nepřežily a odumřely. Správa národního parku rozhodla ponechat požářiště svému osudu. Dnes už je plocha zelená, rostou zde břízy, topoly, osiky a jívy, půda je pokryta mechy. Jen odumřelé kmeny stromů zde stojí jako memento doby nedávné. Opustili jsme požářiště a stoupali stále výš. Cesta byla tak náročná, že mě napadaly myšlenky, že snad stoupáme do nebe. Překonávali jsme výmoly, kameny, kořeny stromů, různě vytesané schody. Poslední úsek cesty byly nebezpečné železné schody, kdy jsme doslova „lezli po čtyřech“. Konečně jsme stanuli na prostředním ze třech pískovcových hrotů ve výšce 427 m – na Mariině vyhlídce.

Mariina vyhlídkaNa vyhlídce nechal vybudovat v roce 1856 majitel zdejšího panství a manžel  kněžny Marie Anny Kinské – Ferdinand Kinský, romantický dřevěný altán.  Ale i tento altán r. 2005, nedbalostí turistů, kteří zde přespali, vyhořel. Po roce byl postaven altán nový. V r. 2010 byl v altánu zavěšen obraz s portrétem kněžny Marie Kinské. V prostorách altánu jsme si odpočinuli a dlouho se kochali nádhernými pohledy na Jetřichovické skály, Jetřichovice a velkou část Českého Švýcarska.  Měli jsme možnost dále pokračovat naučnou stezkou, ale my jsme zvolili zpáteční cestu stejnou trasou do Jetřichovic a odtud jsme směřovali malebnou krajinou do lázeňského městečka Bad Schandau,  které se rozkládá na břehu řeky Labe v Saském Švýcarsku. Městečko je  doslova obklíčeno skalami. Prošli jsme se po břehu řeky Labe, navštívili romantické náměstíčko, ale cílem naší cesty byla relaxace v termálních lázních Toskana, což je nádherný komplex bazénů, saun a wellness aktivit. Část jednoho odpoledne nám nestačila, abychom okusili všechny nabízené vodní atrakce. Zaplavali jsme si ve venkovním bazénu, ve vnitřních bazénech, vyzkoušeli bazén s protiproudem, vířivku, ale naším největším zážitkem byl pobyt v bazénu s termální slanou vodou 35°C teplou. Voda nás nadnášela jako při koupání v moři, nad námi byla vysoká kopule, na kterou byly promítány barevné panoramatické projekce podmalované tichou, uklidňující hudbou. V tomto bazénu jsme opravdu relaxovali. Nápisy na stěně žádaly návštěvníky, aby při relaxaci nemluvili. Děti do bazénu nemají přístup. Naposledy jsme si ještě zaplavali ve venkovním bazénu a to už jsme se museli s krásným vodním komplexem rozloučit.

Tak skončil další den naší krásné dovolené.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mariina vyhlídka:

Mariina vyhlídka
Mariina vyhlídka
Mariina vyhlídka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy, krásně napaný článek...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marcel, krásný článek a poučný. Vždycky to tak napíšeš, že mám pocit, že jsem tam byla taky. A vzhledem k tomu, že bych na vyhlídku nevylezla, tak si toho velice cením.
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musím se pochválit. Před námi šla skupinka mladých lidí, kolem 30ti let. Hoši to celkem zvládli dobře, ale dvě děvčata toho měla "plné kecky", ostatně já také. Když jsem se nahoru doplazila, obě děvčata říkala:" Věřte, že před vámi smekáme, my jsme úplně vyčerpané!". Tak nás to potěšilo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marci pěkný výlet a jako vždy i moc poutavě napsánoSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles