Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte doma malého leváka? Psaní se nemusíte bát!

13. 08. 2014 | Výchova
Na 13. srpna připadá Mezinárodní den všech těch z nás, kteří píší levou rukou. Den se slaví od roku 1976 a pravidelně jej vyhlašuje Mezinárodní asociace leváků. Den si klade za cíl zvýšit povědomí o problematice levorukosti a o těžkostech, se kterými se tito lidé potýkají v běžném životě, kde je většina předmětů, přístrojů, budov apod. přizpůsobena pro dominantní pravou ruku. Svátek se slaví po celém světě, i když se o jeho existenci příliš neví a v kalendáři ho stále nenajdeme. O rozšíření se starají různé asociace a kluby, které leváky sdružují.

Podle statistických údajů zasedne v naší zemi poprvé do školních lavic každoročně přibližně přes sto tisíc dětí. Pokud i vy máte doma malého prvňáčka, je důležité jeho velký start nepodcenit a připravit mu co možná nejideálnější podmínky. Jednou z nich je nákup školních pomůcek, které musí být přizpůsobeny jeho motorické příslušnosti. Protože není pravák jako levák.

máte doma levákaVšímejte si, kterou ruku dítě používá

Přednostní používání jednoho z pohybových nebo smyslových párových orgánů (ruce, nohy, oči, uši) se odborně nazývá lateralita. Rozlišují se tři druhy: praváctví, leváctví a nevyhrazených lateralita, tedy kdy člověk není čistý levák ani pravák. Již v raném věku můžeme u dětí zpozorovat, kterou ruku používají častěji, a tedy zda mají tendenci být pravákům nebo levákům. Malé děti intuitivně používají levou nebo pravou ruku při jednoduchých činnostech jako je uchopování předmětů, stavění kostek, obracení obrázkových karet či mytí zubů. "Většinou se dominance ruky vyhraní mezi 5 až 6 rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2% populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy. Pokud ani ty nejsou vyhraněné, je vhodné přiklonit se právě k pravé ruce. Rozhodně není dobré psát či kreslit oběma rukama, " radí speciální pedagožka Mgr. Světlana Drábová. Pokud jste si všimli, že je vaše dítě levák, nesnažte se ho přeučit na praváka. V mnoha případech se stává, že rodiče - praváci podvědomě podávají dětem předměty do pravé ruky, učí je otevírat věci pravou rukou apod. Případně se dítě snaží napodobit činnosti rodičů nebo kamarádů.

Leváci ve školních lavicích

Když dítě začíná svou povinnou školní docházku, mělo by už být jednoznačné, zda je levák nebo pravák, protože jeho nerozhodnost by mu mohla způsobit nemalé problémy při psaní prvních písmenek, rýsování, provádění kreativních úkolů a celkové manipulaci se školními pomůckami. Nešikovné zvládání školních povinností může mít pak nepříznivé účinky na samotnou psychiku dítěte. Proto je dobré dítěti na začátku vysvětlit, že leváctví ho nijak neliší od ostatních dětí a že se nemusí před kamarády-praváky kvůli tomu cítit méněcenné nebo „jiné“. Aby mu pobyt ve škole nebyl nepříjemný, měl by takový školák v lavici sedět vždy vlevo, aby měl dostatek prostoru na psaní a měl by pracovat se školními pomůckami určenými pro leváky.

Rady pro rodiče leváky - prvňáků:

  • Nepokoušejte se zasahovat do přirozeného vývoje levorukosti dítěte. Dítě má mít od útlého věku svobodnou možnost používat přednostně svou "šikovnější" ruku.
  • Levoruké děti mají problém se sklonem písma, píší na stojato, nebo mají opačný sklon písma. Netřeba trvat na ležatém písmu, pokud jim to dělá problémy.
  • Dejte svým dětem školní pomůcky, které jsou na míru šité pro leváky. Usnadníte jim tím školní začátky.

Zdroj, foto: Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky mám dceru levačku..měly jsme v 1. třídě problém obě,já jak ji naučit psát a ona taky.. naštěstí měla hodnou paní učitelku..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám syna leváka. V první třídě jsme trochu bojovali s paní učitelkou, rozčilovala se, že je jen 1 levák a pořád se snažila ho předělávat, až jsem musela zakročit a vysvětlit jí, že tak ne a nakonec se s tím smířila.
Obrázek uživatelky
profil
není jen dědičná záležitost!
Obrázek uživatelky
profil
To se vám tam vloudil nějaký gen vašeho předka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
obě děti mám levéSmajlíkpřestože já i manžel jsme praváci
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles