Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Máte nadváhu a chcete zhubnout? Vyvarujte se nejčastějších chyb

6. 08. 2015 | Diety
Rozhodla jste se vydat na cestu za svým snem o štíhlejším, zdravějším a pevnějším těle a chystáte se zařadit do vašeho denního harmonogramu i nějaké to cvičení a sport? Pak mimo jiné pečlivě vybírejte aktivity, kterým se budete věnovat. Ne každý druh pohybu je pro vaši tělesnou konstituci vhodný, mohl by vám dokonce přivodit újmu na zdraví.

Když si vytyčíme nějaký větší cíl, jako je například výraznější redukce váhy, často děláme tu chybu, že se do toho pouštíme zhurta. Typická situace: do teď byl vaší nejoblíbenější volnočasovou disciplínou “ležing“ a “gaučing“ a pokaždé, když vás někdo naštval, zaběhla jste si pro něco do cukrárny na ukonejšení nervů. Avšak nyní máte onu lákavou vidinu utuženého a krásného těla, a proto naskočíte na rotoped a neslezete z něj, dokud nebude alespoň o pět kilo lehčí. Přepálit start není rozumné už jen proto, že byste se záhy unavila a skončila ve starých zajetých kolejích. Lepší bude, vyjdete-li z reality a zohledníte váš nynější životní styl. Podle toho si velký cíl rozdrobíte do několika menších met, dosažitelných v krátkodobém horizontu.

máte nadváhu a chcete zhubnoutChce to důmyslný plán


Vylézt schody do prvního patra pro vás představuje téměř olympijský výkon, zadýcháváte se i při zavazování tkaniček a památka na poslední pravidelné sportovní vyžití se datuje do dob povinného školního tělocviku? V tom případě si dejte obzvláště záležet na tom, abyste fyzickou aktivitu do svého života začlenila pomalu, postupně, ale jistě. Možná se zdá, že to není nic pro vás, ovšem každý pohyb je lepší než žádný. Vymýšlení tréninkových plánů však není snadná věc a ne každý si může dovolit platit si osobního konzultanta. Naštěstí existují i jiné, dostupnější možnosti.


Sportování vhodné pro baculky


Pokud máte vyšší nadváhu, je nesmírně důležité vybrat si vhodnou aktivitu, abyste zbytečně nezatěžovala už tak zkoušené tělo. Absolutně nevhodné jsou sporty založené na rychlosti a hbitosti (míčové hry, jízda na kolečkových bruslích) i ty, kde tělo ztěžka dopadá na tvrdý povrch (běh, skoky). Vlivem nadváhy je navíc snížena schopnost koordinace pohybů a stability, šlo by vám to proto hůře. Nejvhodnější je naopak chůze, která beztak platí za nejpřirozenější a nejzdravější pohyb člověka.

Zdá se vám to nedostatečné?
Jste na omylu, svižné, dynamické chození vám za daného tělesného stavu prokáže nejlepší službu. Kalorický výdej můžete ještě zvýšit například hůlkami nordic walking. Stejně tak ideální jsou fyzické činnosti, při nichž nepracujete s celou váhou, ale jste „odlehčená“. Jedná se například o plavání, aqua aerobic, pilates nebo třeba jízdu na kole či rotopedu, kde velká část hmotnosti spočívá na sedátku.
 
Než odhodlaně najedete na nový životní styl, nezapomeňte si pro něj také pořídit kvalitní výbavu. Základem je funkční oblečení z kvalitních, prodyšných materiálů, speciální spodní prádlo a pevná obuv.

Zdroj:  ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !