Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Máte nějaké pochybnosti?

18. 07. 2015 | Vaše příběhy
Pokud ano, dobře děláte. Pochybování, toť počátek  m o u d r o s t i... To  nemám ze své hlavy, pravili to přede mnou mnozí, já to našel u pana René Descarta, filozofa, matematika, fyzika, etc. Byl to dokonce i důstojník /snad dělostřelectva/ u pana vévody Maxmiliána I. Bavorského, který nám zatápěl na Bílé Hoře.Tam prý pan René osobně nebyl, asi doma filosofoval a prý, m.j. použil poprvé slovo  r e f l e x.

Více si najděte ve WIKI  či jiné ...pedii - já jsem právě opravil ve slově filozofie hlásku -s za -z, jsem z tak staré školy, kdy to původní bylo správné. Oslí můstek, či úkrok stranou /mé čtenářky znají/. Zmíněný pán řekl mimo jiné i latinské ...cogito ergo sum, přeložím ihned - myslím, tedy jsem. Tedy on, možná že i my ostatní. Patří k nám tedy myšlení, ale, jak jsem zjistil zase jinde, patří k nám také  po h y b  -  to je objev, že áno? Berte to jako úvod do možná budoucích mých, rádoby vědeckých pojednání o různých pojetích pohybu a vězte, že základem je mnou „vykradená“ definice, pravící, že „POHYB JE PROJEVEM EXISTENCE HMOTY“, v mém případě tedy projevem mého, pětadevadesátikilového a osmdesátiletého bytí na této, pohybující se, zeměkouli.

Pochopitelně jste na tom obdobně, milí přátelé, milé přítelkyně, pokud se jakžtakž pohybujete. Zamysleli, -y, jste se, kdy to vlastně začalo? Pominu-li, s mírným ostychem pohyby a prostředí před naším početím, očekávanými pohyby „táto, pojď si sáhnout, kope“, vzpomenete si na své první povalování, krůčky a pády, první pohyb na dopravním zařízení, houpacími kohouty a trojkolkami počínaje, až po motorová vozidla užívaná i vlastnoručně řízená? A co pohyby přikázané? Takové to „pohni, co se loudáš“ až do zupáckého /pro pány záložní vojáky/ „pohyb, pohyb“ případně „padám, padám“, což je konečně také způsob pohybu.

A  co pohybující se naše ratolesti?

Radosti i starosti, viďte, maminky, tatínkové, babičky, dědečci, ba i my, už pra... Je tu ta hádanka o tvorech, pohybujících se nejprve po čtyřech, pak po dvou, nakonec po třech... ono je to pofidérní, někdy nám nakonec nestačí ani jedna opěrná hůl, přidáme občas druhou. Případně využijeme techniky, vrátíme se do dětství znovu používáním vozítka, opatřeného gumovými koly a někdy dokonce i nějakým tím pohonem. Holt, zase jsem se rozkecal, ale už pánové V+W nám hodně dávno radili „Holduj tanci, pohybu“, zpívával nám to přítel uvedených pánů, nezapomenutelný František Filipovský. Prý je dobré se pohybovat přiměřeně rychlou chůzí v každém věku a každodenně a učiniti aspoň deset tisíc kroků, tedy bratru počítáno, kolem sedmi kilometrů - činíte tak, nebo je to pro Vás zanedbatelná prkotina, kterou hravě překonáte?

Nebo máte doma, nedej pánbů, ten nekonečný pás, eventuálně statický bicykl? A vůbec, jaký máte názor na pohyb a kterému dáváte přednost? Ten s označením hvězdičkou můžete pro tentokrát neuvádět, i když má, pochopitelně, svůj nezastupitelný význam. Jinak si, prosím, pojem - pohyb - nagúglujte, je tam spousta zajímavého povídání o tom, co nás vlastně provází celým životem a jeho prožívání vlastně umožňuje... Hezký den a zdravý pohyb.


Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jen těch 1000kroků udělám jen párkrát do roka..měla bych se polepšit..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles