Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte normální, vysoký nebo nízký krevní tlak?

13. 07. 2010 | Péče o tělo

Krevní tlak je tlak, působící na stěnu cévy, kterou protéká krev. Souvisí se stavbou a funkcemi krevního oběhu a je vytvářen působením srdce jako krevní pumpy. Tlak máme různý v různých částech krevního řečiště. Tlakem krve je arteriální tepenný krevní tlak, tlak krve ve velkých tepnách, který se zvláště ve velkých cévách mění v závislosti na čase. Nejvyšších hodnot dosahuje ve vypuzovací fázi srdeční akce systolický tlak, nejnižších ve fázi plnění srdečních komor diastolický tlak. 

 

Tlak je nejvyšší v okamžiku, kdy se srdce stahuje a vypuzuje krev do tepen, tento tlak se nazývá systolický - horní. Srdce mezi dvěma stahy krátce odpočívá a krevní tlak klesá, to mluvíme o diastolickém tlaku, který nazýváme dolní nebo spodní. Proto je krevní tlak udáván dvěma čísly systolický a diastolický. Obě hodnoty jsou důležité. 

 

Krevní tlak během dne kolísá, nejnižších hodnot dosahuje obvykle ve spánku, začíná stoupat v časných ranních hodinách. Nejvyšších hodnot zpravidla dosahuje v dopoledních hodinách a těsně po obědě obvykle zaznamenáváme určitý pokles. V podvečerních hodinách se u někoho objevuje opět mírný vzestup, u jiných osob naopak krevní tlak v tomto časovém období i nadále pozvolná klesá. Krevní tlak také stoupá při fyzické či psychické zátěži.

 

Normální krevní tlak

Hodnota normálního krevního tlaku u dospělých osob je nižší než 140 milimetrů rtuťového sloupce (mmHg), pro systolický krevní tlak a nižší než 90 mmHg pro diastolický krevní tlak. U dětí a mladistvých může být normální hodnota trochu nižší, s přibývajícím věkem naopak stoupá. Každopádně se jedná o malé výkyvy od uvedené hodnoty.

 

Nízký krevní tlak 

Nízkým krevním tlakem se rozumí opakovaně naměřené hodnoty nižší než 100/60. Chronicky snížený krevní tlak je důsledkem poruchy regulačních mechanismů, které jsou zodpovědné za řízení krevního tlaku. Jde často o onemocnění periferních nervů. K poškození může dojít při cukrovce, vlivem nedostatku vitamínů nebo u alkoholiků. K chronické hypotenzi vedou i poruchy orgánů s vnitřní sekrecí, které ovlivňují dostatečný krevní tlak.

Příznaky - únava, spavost, zimomřivost, poruchy soustředění, bolesti hlavy, při lehčí hypotenzi točení hlavy, při rychlém postavení z lehu nebo delšího sedu, při těžší hypotenzi se není pacient schopen postavit, protože se ihned dostavují pocity na omdlení, v extrémních případech mžitky před očima, zatmění před očima, studený pot na čele, celková nevolnost, kolaps, krátkodobé bezvědomí.

 

Vysoký krevní tlak

Stoupne-li hodnota krevního tlaku nad 140/90, jedná se o vysoký krevní tlak (hypertenzi). Pokud vysoký krevní tlak trvá dlouhodobě a je neléčený, může dojít ke komplikacím, později může dojít k poškození ledvin, mozku a jiných orgánů. Velkým problémem je, že vysoký krevní tlak je zpočátku bezpříznakový, nijak na sebe neupozorňuje. 

Příznaky - časté bolesti hlavy na čele a v týlní oblasti, pot v obličeji, únava, bušení srdce, někdy se dostaví i krátká arytmie. Můžete cítit návaly tlaku ve spáncích nebo v krční jamce. Nezřídka se střídají nálady a podrážděnost. Končetiny jsou teplé, až horké. Můžete mít závratě a potíže s dýcháním. Neléčená hypertenze často končí infarktem, nebo mozkovou mrtvicí. Vysoký krevní tlak bývá také sám příznakem jiných onemocnění.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kolísavý tlak.
Někdy vysoký - to mám obavy, tak se zmíním doktorovi. Změří mě a mám normál.
Někdy mně při kontrole naměří vyšší.
Doma mně není nějak dobře, změřím se a mám nízký tlak...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles