Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte šedý zákal? Obavy nejsou na místě – moderní medicína nabízí účinné řešení

21. 06. 2020 | Nemoci
Katarakta čili šedý zákal, je celosvětově nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. Ve věku nad 65 let se týká dvou třetin obyvatel, ve skupině nad 75 let je ještě více. Na počátku se projevuje mírným zakalením čočky, které nemusí vidění výrazně ovlivňovat, ale postupně se vyvíjí v závažné onemocnění. Jaké jsou dnešní možnosti léčby?

Šedý zákal neznamená jen ztrátu barev

Šedý zákal je porucha průhlednosti oční čočky, která snižuje kvalitu vidění. Může se objevit kdykoliv. V mladším věku se šedý zákal vyskytuje méně, zpravidla jako následek úrazu, užívání určitých léků nebo jako součást jiného onemocnění. Katarakta může být i vrozená – zpravidla jako důsledek zevních vlivů v době těhotenství matky.

Protože je součástí přirozeného stárnutí oka, většinou se tedy šedý zákal objevuje u starších lidí. Tím, že se věk dožití zvyšuje, přibývá i lidí s tímto očním onemocněním. Zkalení čočky se v průběhu měsíců či let od prvních projevů zvětšuje. Dochází k podstatnému zhoršení zraku, které provází zamlžené vidění a často také částečné zkreslení pozorovaného obrazu nebo vnímaných barev.

pán se psem„Odkládat operaci není rozumné,“ říká lékařka

V nejrozvinutějších zemích potká operace šedého zákalu každého čtvrtého člověka. Operace je přitom jedinou možnou léčbou této nemoci. Zkalená čočka je při ní nahrazena umělou, průhlednou. K operaci se přistupuje zpravidla v momentě, kdy se horší vidění stává pro člověka zdrojem významných každodenních obtíží. Pacient je indikován k operaci ve chvíli, kdy mu šedý zákal začne vadit. To, kdy tato chvíle nastane, je individuální. Zatímco někdo požaduje operaci velmi brzy, jiný má pokročilý šedý zákal a na operaci nechce. Odkládat operaci ale není rozumné. S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace bývá horší a delší. Nehledě na to, že s horším viděním bývá pacient ohrožen úrazem, nevnímá dobře barvy, neměl by řídit auto a celkově má horší kvalitu života. Operace pacienta nijak nezatíží, proto není důvod řešení šedého zákalu odkládat.

Rozhodnutí, kterou nitrooční čočku zvolit, je na pacientovi

Operaci předchází pečlivé oční vyšetření, základní interní předoperační vyšetření a také konzultace s lékařem. Ten pacientovi nabídne varianty řešení jeho problému. K nim patří především možnost volby umělých nitroočních čoček, které jsou při operaci do oka mikrochirurgicky implantovány.  Lékař doporučí pacientovi nejvhodnější varianty, konečné rozhodnutí, jakou nitrooční čočku zvolit, je ale na pacientovi. Lékař vybírá dle lékařské indikace i toho, zda je oko jinak zdravé, nebo je nutné přihlížet k dalším chorobám.

Pojišťovny hradí základní typ nitrooční čočky, samozřejmě i základní čočky jsou na našich klinikách z vynikajícího materiálu a velmi kvalitní. Pokud ale pacient požaduje nejdokonalejší vidění, jakého lze dosáhnout, volí si čočku asférickou a v případě, že má astigmatismus, čočku asférickou torickou. Se všemi těmito čočkami vidí pacient ostře na jednu vzdálenost. Pokud se chce zbavit i brýlí na střední vzdálenost a do blízka, volí dále čočku víceohniskovou nebo trifokální.

Pacient by měl být před operací ve stabilizovaném zdravotním stavu. Důležitá je také psychická pohoda. Proto mohou pacienti před zákrokem užívat anxiolytika (léky na zmírnění strachu). Operace probíhá v místním znecitlivění kapkami a trvá krátkou dobu, cca 15 minut. Po operaci pacient odchází s doprovodem domů. Ráno si sundá obvaz a jde na kontrolu ke svému očnímu lékaři. Vidění je většinou už druhý den pěkné. Našim pacientům doporučujeme, aby se zhruba měsíc po operaci vyhýbali fyzicky těžké práci a sportu. Také nedoporučujeme koupání v bazénech, koupalištích, saunách atd. Ženy by si neměly líčit oči. Lehké domácí práce, sledování televize, práci s počítačem a čtení může pacient dělat od druhého dne po operaci.

U některých pacientů se šedý zákal objevuje jen na jednom oku – operuje se tedy jen postižené oko. V případě šedého zákalu na obou očích, se zákrok provede nejprve na jednom a s odstupem 1–2 týdnů pak i na druhém oku.

Po operaci je většina pacientů schopna odejít s doprovodem domů. Den po operaci zkontroluje stav oční lékař, vidění přitom bývá již v pořádku.


Zdroj, foto: LEXUM



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles