Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

MDŽ nebo Svátek matek?

6. 03. 2015 | Svátky
Mezinárodní den žen je sice historicky velice významný svátek, jenž připomíná úsilí a snahu žen o dosažení rovnoprávného postavení ve společnosti, ale v socialistickém Československu byl značně zprofanován. Tento svátek se slaví již přes sto roků, původně byl navržen coby připomínka na demonstraci švadlenek v New Yorku v r. 1908. Tento den je každoročně připomínám i v Evropské unii.

V socialistickém Československu býval MDŽ pompézně oslavován, na jednotlivých pracovištích byly ženy obdarovávány komunistickými funkcionáři kytičkou /a třeba utěrkami/. Pak následovala zábava s občerstvením, která se většinou zvrhla v opilecký mejdan - jehož se museli zúčastnit povinně i všichni trochu důležití muži závodu či podniku, jejichž manželky doma čekaly s okoralou večeří v troubě. Často se stávalo, že místo kytičky a blahopřání od manžela se žena dočkala příchodu více či méně podroušeného muže, jehož bylo nutno uložit. Ovšem závod či podnik splnil svůj úkol, i když mnohým tento celosvětový svátek znechutili.

Mezinárodní den ženPo roce 1989 byl svátek vytěsněn z kalendářů a údajně nahrazen Svátkem matek. Nevím, jak u koho, ale u nás doma od mého raného dětství jsme mamince s tatínkem a sestrou blahopřáli s kytičkou a třeba bonboniérou vždy druhou květnovou neděli, kdy se slavil Svátek matek. I v širokém příbuzenstvu tomu tak bylo. Sice jsme ze školy nosily se sestrou mamince vyrobená přáníčka k svátku MDŽ, ale ta krásná atmosféra se slavnostním obědem se konala vždy jen na Svátek matek. Maminka vždy říkávala, že MDŽ ať si slaví ženy, které nejsou matkami, aby jim to nebylo líto.

Teprve až v roce 2004 byl zapsán MDŽ v Česku opět jako svátek a významný den, ovšem praktická diskriminace žen přetrvává i nadále.

DEN MATEK je den, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství - slaví se po celém světě v různé dny a na základě různých tradic. Kupř. v Anglii i ve Španělsku to bývá první květnová neděle /vlastně čtvrtá postní neděle/, někde ve světě i některou červnovou neděli. Tehdy děti obdarovávají své maminky většinou vlastnoručně vyrobenými dárečky. Již v 16. století se v Anglii oslavoval tento den jako Neděle matek, kdy i sloužící dostávali volno, aby tento den mohli strávit se svými matkami a navštívit kostel v rodné vsi. Cestou domů pak trhali polní kvítí, které přinesli svým matkám.
 
Podobné svátky na oslavu mateřství a plodnosti se slavívaly již v pradávnu, kupř. ve starověkém Řecku byl tento svátek spojen s uctíváním pohanské bohyně - matky bohů, nebo římské oslavy mateřství, které připadaly na první březnový den, byly zasvěceny bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a nastávajících matek.

Někdy v létech 1912-1914 byla v USA vyhlášena druhá květnová neděle za oficiální oslavu Dne matek.
V Československu se tento svátek začal slavit již v r. 1923 na popud Alice Masarykové, ale po druhé světové válce byl vytlačován svátkem MDŽ.

Svátek matek pak doplňuje Den otců - který se slaví vždy třetí neděli v červnu.
V Bavorsku se Den otců oslavuje velmi výrazně - na návsi či před hospůdkami sedí muži na dlouhých lavicích u stolů, plných džbánků s pivem a diskutují a popíjejí /většinou pivo půl na půl s limonádou, jinak by již záhy leželi pod stolem/. V tento den jsou doma nepoužitelní, velmi si svůj svátek vychutnávají a nikdo je nemůže odradit od oslav či - nedejbože - v tento den po nich něco žádat /což si většina žen těžko může dovolit, ať slaví cokoliv/!!!

MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles