Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Medúzy se mohou objevit i ve Vltavě

29. 08. 2009 | Praktické rady
Slovo "medúza" většinou evokuje moře, kde tihle živočichové převážně žijí. Můžou se ale objevit i na Vltavě. A že nemusejí být neškodné, se dočtete dále.

Téměř ve všech oceánech a mořích – od arktických vod až po tropické pacifické pobřeží – se vyskytují různé druhy medúz. Některé druhy byly dokonce zavlečeny i do sladkých vod a můžeme je najít i ve Vltavě a na Ostravsku a Brněnsku, kde se za slunečného počasí vznáší při hladině.

Od polypa k medúze


Medúzy, kterých je popsáno přibližně 2 000 druhů, jsou bezobratlí živočichové, příbuzní s mořskými korály a sasankami. Ve svém životním cyklu přecházejí z usedlé formy polypa do podoby medúzy a potom opět přes larvy Medúzy se mohou objevit i ve Vltavědo podoby polypa. Rozmnožování je sexuální, existují samčí a samičí jedinci. Samec produkuje spermie, které se ve vodním sloupci dostávají k samičím sexuálním orgánům. Nemají mozek, jen primitivní nervový systém, který jim umožňuje vnímat světlo a pach.

Samá voda


Jejich tělo obsahuje až 98 % vody. Ty nejmenší měří kolem dvou centimetrů – to jsou třeba ty "vltavské" – a jsou zcela neškodné, ty největší druhy dosahují délky až šedesát metrů. V oceánech se vyskytují již 650 milionů let. Jejich tělo má většinou zvonovitý tvar, je vyplněno rosolem, ze kterého vycházejí ramena opatřená žahavými buňkami obsahujícími jed. Slouží k omráčení kořisti, kterou bývá nejčastěji plankton a malé ryby. Když narazí na nějakou překážku, což může být i tělo člověka, tisíce buněk okamžitě explodují a uvolní jed, který má za úkol omráčit a usmrtit kořist.

Nebezpečná ramena


Člověka takto mohou i vážně poranit. Z dvou tisíc známých druhů je člověku nebezpečná zhruba sedmdesátka z nich. Sice většinou způsobují pouze bolestivé zarudnutí a puchýře, někdy ale mohou i usmrtit. Zrádné je, že poranit mohou i ramena oddělená od těla, která se například při bouřce dostanou do značné vzdálenosti a nejsou tak dobře viditelná.

Zákeřná čtyřhranka tropická


K nejjedovatějším patří čtyřhranka tropická, žijící v Pacifiku. Po jejím poranění může dojít i k úmrtí. Dalším zákeřným druhem je měchýřovka portugalská, žijící v teplých tropických a subtropických vodách a v Golfském zálivu, talířovka praporovitá, vídaná během léta ve vodách v Jižní Karolíně, a talířovka obrovská, vyskytující se zde i v chladnějších měsících. Některé medúzy jsou ale naopak vyhledávanou pochoutkou pro lidi. K nim patří kořenoústka jedlá z moří jihovýchodní Asie.

Koupání v moři je zábavné a zdraví prospěšné. Není tedy třeba se jej vzdávat. Jen je dobré znát rizika s tím spojená a snažit se jim vyhnout.

Zdroj: Bez alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
poprzhila som sa v Bulharsku
Obrázek uživatelky
profil
TO JE OPRAVDU K NEUVERENI
Obrázek uživatelky
profil
Je to možné.
Obrázek uživatelky
profil
já už se nedivím ničemu
Obrázek uživatelky
profil
všechno je možné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles