Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měl celý život před sebou

25. 01. 2015 | Vaše příběhy

Byl to hodný chlapec, který měl celý život před sebou. Jmenoval se Igor, měl černé vlasy jako havran, neustále usměvavou tvář, krásné výrazné oči, krásnou chlapeckou postavu. Navíc byl velmi nadaný, dá se říci, že měl vždy nejlepší známky z celé naší třídy. Navštěvoval  také Lidovou školu umění, kde se učil hrát na klavír. Milovala jej celá třída, jak kluci, tak také děvčata, kterými byl neustále v obležení. On se totiž k těm děvčatům choval moc hezky a měl v sobě nějaké kouzlo a snad i charisma.

Ač už příběh, o kterém budu psát, je starý 41 let, nedá se na něj zapomenout. Igorovi i mně tehdy bylo nádherných 15 let, chodili jsme spolu do stejné třídy 9. ročníku a seděli jsme spolu v jedné lavici. Byl leden r.1974 a v tomto měsíci se uzavírají známky za první pololetí školního roku. A vzhledem k tomu, že to bylo poslední uzavírání známek před přijímacími zkouškami, tak jde o hodně zejména těm, co chtěli studovat střední školy a zejména pak gymnasia. A právě v tomto období řádila toho roku nějaká chřipková epidemie tehdy snad hongkongské chřipky, kdy onemocnělo moc lidí, jak mladých, tak těch dříve narozených.

měl celý život před sebouJá sama v tomto období do školy nechodila, a byla doma ze školy, neboť jsem také onemocněla. Měla jsem navíc štěstí, že jsem měla své známky celkem jasné a nebylo třeba si nějakou opravovat. Poněkud horší to však bylo s Igorem. Chtěl si totiž opravit známku z matematiky, kdy potřeboval mít z ní jedničku na vysvědčení a vycházela mu dvojka. Chtěl jít studovat nějakou technickou střední školu, kde byla matematika tím nejhlavnějším předmětem. A tak ač nemocný, chodil do školy, aby si ji opravil, a já stále nemůžu dodnes pochopit, proč nezakročili jeho rodiče, že mu to dovolili. V 15 letech si myslím, že dítěti se dá ještě leccos zakázat a poručit mu. No možná se v něm viděli a možná že i oni chtěli, aby tu jedničku na tom vysvědčení měl. 

Byla jsem doma ze školy asi tak 4 dny, když za mnou přišla spolužačka. Když jsem ji uviděla za oknem, tak jsem si myslela, že mně nese snad přihlášku nebo nějaké domácí úkoly, či nějaký vzkaz od třídní učitelky. Maminka této mé spolužačce otevřela a než přišla k mé posteli, tak mamince řekla, co se stalo a že Igor zemřel. Už v její tváři bylo vidět, že se něco vážného stalo. Byla uplakaná a bledá. Dáša, tak se má spolužačka jmenovala, přišla k mé posteli i s mojí maminkou, a snažily se mně obě opatrně říci, že nemám už s kým v lavici sedět, že Igor je mrtev. Jak maminka, tak Dáša moc dobře věděly, že Igora jsem měla ráda pro jeho kamarádskou povahu. Samozřejmě jsme všichni hned plakali, jeho života byla opravdu škoda. Ta jeho jednička na vysvědčení ho stála život. Přechodil chřipku, dostal zápal plic a nastaly komplikace a jeho oslabený organismus tuto nemoc nezvládl.

Ač jsem byla po nemoci, na jeho pohřeb jsem chtěla jít stůj co stůj. Teple jsem se na něj oblékla, rodiče mně koupili kytičku a byl vypravený pro naši třídu autobus, ve kterém byli také všichni učitelé a tehdejší ředitel naší školy. Pohřeb se tehdy konal v krematoriu a dodnes se mně srdce svírá, když si na něj vzpomenu. Desítky slzavých očí, velmi plačící jeho rodiče a prarodiče, jeho plačící bratr - to vše vidím, jakoby to bylo dnes. Snad nejhorší a nejsmutnější pohřeb mého života. Umřel nám opravdu báječný spolužák, který spíše raději pomohl každému z nás, než aby nám nějak ublížil.

Právě teď je 41. výročí jeho úmrtí, a opravdu se na to nedá zapomenout. Jsou věci, které se z naší paměti nevymažou a hluboko nás zasáhnou. Nic není důležitější než vlastní zdraví, a pokud je člověk nemocný, neměl by se přeceňovat a měl by opravdu chřipky, angíny a jiné podobné nemoci vyležet. A dvojnásob pokud jsou teploty. Z banální chřipky to může dojít až takto daleko.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Měl celý život před sebou:

Měl celý život před sebou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smutná vzpomínka,divím se že rodiče ho nenechali doma,snad si to pak uvědomili o co přišli.CHřipka se nemá podcenit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsáno, příběh je moc smutný, velká škoda takového člověka.
Obrázek uživatelky
profil
ale život není vždy jen o tom veselém..Smajlík

A co píše DADA..je fakt otřesná ukázka dneška
Obrázek uživatelky
profil
je moc smutné když odejde takové mládíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tento článok je veľmi smutný.
Viem, že prechodiť chrípku môže byť veľmi nebezpečné, lebo máme v rodine ženu, ktorá kvôli uzávierke v práci tiež prechodila chrípku a dodnes má veľké zdravotné problémy, len tak-tak ju zachránili a od 26. roku svojho života je na invalidnom dôchodku.

Preto ma v dnešnej dobe doslova rozčuľuje, keď zamestnávatelia kvôli maródke krátia zamestnancom prémie, či nejaký bonus, či zamestnanca dokonca prepustia a tým vlastne nútia ľudí, ktorí sú na peniaze odkázaní (pôžičky, hypotéky, ...), aby aj v chorobe chodili do práce.
Videla som to u nás v práci, kde prepustili ženu, ktorá si "dovolila" po štyroch rokoch trikrát za rok ochorieť.
Vidím to u syna a u mnohých ďalších ľudí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles