Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menhiry

16. 04. 2015 | Vaše tipy

Menhiry se vyskytují po celém světě. Jsou to kamenné bloky vertikálně zasazené do země, často neopracované. Někdy tvoří řady nebo kruhy. Vznikají od pozdního neolitu do druhé poloviny prvního tisíciletí před naším letopočtem. Lidé v dávných dobách věděli, že na Zemi existují místa, na kterých je dobré pobývat a konat zde obřady zprostředkující styk s přírodou a vesmírem. Pokud chtěli zesílit účinek posvátných míst, nebo pokud taková místa v jejich okolí chtěli, vystavěli kamenné megalitické stavby – menhiry.

Kutnohorský menhir byl vztyčen v dubnu roku 2012. Je z morašické žuly a váží kolem čtyř tun. Přes tři metry vysoký kámen obsahuje hodně křemene, což je předpokladem pro to, aby byl přirozeným vodičem energie. Později byly kolem něho instalovány další kameny tvořící kruh. Tvar kruhu je ideální pro plošné rozšiřování energií na vzdálenosti stovek metrů. Kamenný kruh pak působí celoplošně – vznikají pozitivní silové pole, které výrazně potlačují energie škodlivé zdraví a životu, známé jako patogenní zóny. Stavba kamenů, které vyzařují pozitivní energii, patřila k tradicím Keltů. V Kutné Hoře a jejím okolí bylo již dříve dokumentováno několik keltských hrobů. Energetické kameny souvisejí s tajemnem, přírodou a léčitelstvím. Kutnohorské menhiry byly posazeny na pečlivě vybrané energetické místo, které kromě zastavení a zamyšlení nabízí překrásný výhled na Kutnou Horu, Sedlec, vrchy Kuklík a Sukov a na Železné hory. Občas se zde konají různé společenské akce, jedna známá hudební skupina tu natáčela svůj klip a nyní by se měly kutnohorské menhiry objevit i ve filmu.

MenhiryI přesto, že je místo hodně navštěvované, podařilo se v zimě loňského roku vandalům menhiry posprejovat. Co práce to dalo, než byly kameny vztyčeny a upraveno okolí. Nyní někomu stačila možná jen půlhodinka na to, aby se na vše sprejem „podepsal“. Byla tedy uspořádána víkendová brigáda a drátěnými kartáči a bruskami se vše podařilo dát do původního stavu. Do dnešního dne nebylo vyšetřeno, kdo zde řádil a asi to už nikdo ani nezjistí.

Ke Kutnohorským menhirům chodíme několikrát za rok. Pravidelně vždy 1. května. Všechny kameny poctivě obejdeme a čerpáme z nich energii. Pokaždé si tu odpočinu a pohled na město s jeho památkami mne potěší. Po zhruba hodince mezi menhiry se cítím plná síly a energie. Nevím, jestli si to jen namlouvám, ale pocit z návštěvy menhirů mám vždy velmi příjemný.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Menhiry:

Menhiry
Menhiry
Menhiry
Menhiry
Menhiry
Menhiry
Menhiry
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Menhiry jsou fajn. A příjemný pocit - ať za něj mohou menhiry nebo třeba to že člověk vypadne do přírody - hlavně že ho máme Smajlík.
O jednom menhiru jsem taky psala
http://www.chytrazena.cz/slanskem-krizem-krazem-18911.html
Obrázek uživatelky
profil
Taky nechápu, jak může někdo takové místo ničit, nebo vůbec cokoliv vytvořeného lidmi či přírodou úmyslně poškodit... Jinak je to určitě moc krásné místo, mám taková místa taky ráda. Mé oblíbené "meditační" místečko jsou základy velkomoravského kostela Špitálky nad UH. Tam jsou naše kořeny.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo..ti vandalové by zasloužili---
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles