Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Meningokok mi málem vzal dceru

21. 05. 2014 | Nemoci
Dnes jsou Káje čtyři roky. Je krásná, na první pohled zdravá holčička. Nikdo by nepoznal, že před třemi lety bojovala o svůj život se zákeřným meningokokem.

„Káje úplně zčernaly nohy a ruce a černé skvrny se začaly objevovat i na těle. V tu chvíli jsem si pomyslela, že je konec,“ nerada vzpomíná na počátky onemocnění maminka Karolíny Lucie Vítková.

Meningokokové onemocnění  je nebezpečná infekce, která  může zapříčinit zánět mozkových blan (meningitidu) a otravu krve (sepsi). Původce onemocnění, bakterii Neisseria meningitidis, přitom přenáší v nosohltanu bez projevení příznaků značná část populace. Bakterie se přenášejí kapénkovou infekcí, do těla se dostanou nosohltanem.

V Česku bylo v letech 2011 až 2013 nahlášeno 188 případů invazivních meningokokových onemocnění, z nichž 15 skončilo úmrtím. Letos je zaznamenáno již 11 případů a dva z toho jsou smrtelné.

Meningokok mi málem vzal dceruNejohroženější jsou malé děti

V inkriminovaný večer dala maminka roční Káje běžné léky na teplotu. Léky však nezabíraly, a proto zavolala ráno záchranku. Z nemocnice je vrátili domů s tím, že se jedná o běžnou virózu. Odpoledne volala maminka záchranku podruhé. Na doporučení praktické lékařky zmínila do telefonu, že by se mohlo jednat o meningokokovou sepsi.

Nejvíce nemocných je stabilně ve věkové skupině nejmenších dětí a adolescentů. V počáteční fázi je onemocnění těžko rozpoznatelné od méně závažných nemocí, jako je chřipka. Projevuje se horečkou, bolestmi hlavy a nevolností. Velkou roli tedy hraje včasná diagnóza.

Posádce záchranky však chyběla potřebná antibiotika. „Ani nechci myslet na to, jak moc zpoždění léčby ovlivnilo současný zdravotní stav Káji,“ říká Lucie Vítková.

„Meningokoková sepse je nejrychlejší smrtící infekční onemocnění vůbec. Navzdory možnostem intenzivní léčby k polovině úmrtí dochází do 24 hodin od prvních příznaků a do 12 hodin od přijetí k hospitalizaci. Významnou roli v ochraně populace dětí a mladistvých proti jedné z nejzávažnějších infekcí tak hraje očkování.“ říká lékařka Zuzana Blechová.

Selhání orgánů

Kája bojovala prvních deset dní o život. Selhávaly jí důležité orgány jako ledviny a srdce. V nemocnici strávila čtyři měsíce. Prodělala desítky operací a celkem 21 narkóz.
Pokud člověk přežije útok nebezpečného meningokoka, většinou si nese tragické následky do konce života. Mezi ně patří mentální postižení, ztráta sluchu, poškození ledvin, křeče a ztráta končetin.

Jakmile doktoři Káju stabilizovali, přišla na řadu otázka amputace končetin. Naštěstí k ní došlo jen z části. Kája přišla o články na třech prstech levé ruky, na pravé noze jí chybí články na dvou prstech a na levé noze jí zbyl jen palec. Chodidlo na levé noze už neroste, v čemž vidí lékaři problém do budoucna až bude Kája větší.   

Zdroj: Nemocnice Na Bulovce
Foto: archiv rodiny Karolínky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Meningokok mi málem vzal dceru:

Meningokok mi málem vzal dceru
Meningokok mi málem vzal dceru
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych se zeptat, zda jste třeba nepozorovali, že by Kája jako miminko bylo častěji nemocné nebo tak něco? Mám doma roční holčičku a neumím si tohle vůbec představit! Přejeme Vám ať jsou následky co nejmenčí, ať je Kája už jen krásná a usměvavá holčička!
Obrázek uživatelky
profil
Vakcíny určitě nejsou dnes tak drahé, myslím, že něco hradí i pojišťovny, já jsem nechala očkovat děti asi před 15 lety, a ani tehdy se nejednalo o nic závratného. Za zdraví dětí to stojí, tehdy to bylo kolem 500 Kč a myslím, že peníze se kolkrát vyhodí za zbytečnosti.
Obrázek uživatelky
profil
Škoda,že vakcíny jsou tak drahé a málo lidí si je může dovolit.
Obrázek uživatelky
profil
Smutný příběh. Holčičce přeji hodně zdravíčka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles