Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měsíc zdravé krve je v plném proudu

22. 09. 2016 | Ze společnosti
Krev je z laického pohledu jen červená tekutina, která proudí naším tělem, nabízí se tak otázka, kolik toho o ní vlastně víme. V rámci zářijového projektu Měsíc zdravé krve máte možnost ji poznat a porozumět této životadárné tekutině a obdivuhodnému systému, který se odehrává v každé její kapce. Během září – Měsíce zdravé krve – se na třech hematologických pracovištích konají ojedinělé akce pro veřejnost.

Jako první se ve středu 14. 9. 2016 v Ústřední vojenské nemocnici uskutečnilo Dopoledne o krvi, během kterého desítky příchozích využily možnosti zdarma si nechat odborníky vyšetřit krev. Většina výsledků byla v normě, lékaři ale odhalili i jeden závažný nález. Pacient byl tak předám do specializované hematologické péče. Zájemci mimo jiné také zjistili, jakou mají krevní skupinu. Přítomní lékaři a zdravotní sestřičky informovali i o tom, co je třeba udělat, abychom mohli darovat krev či kostní dřeň.

„Velmi nás potěšil zájem veřejnosti. Dokonce jsme pro velký zájem museli rozšířit prostor pro odběry.  Podobné akce vítáme, jsou vhodnou příležitostí pro odborné informování veřejnosti, která si často neuvědomuje, co vše je s její krví spojené a že i ona může trpět nemocí,“ říká plk. MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D., primář Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice.

V pondělí 19. 9. se od 16.00 hodin uskutečnila také beseda na téma Krev je život, a to v kinosále FN Motol.

Měsíc zdravé krveVe čtvrtek 22. 9. se od 10.00 do 14.00 hodin otevřou dveře Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze (U Nemocnice 2094/1, 128 20 Praha 2)


Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze provádí specializovanou léčbu a výzkum závažných krevních chorob. Své dveře otevře veřejnosti ve čtvrtek 22. září 2016. Lékaři seznámí příchozí s krví jako takovou i s onemocněními, s nimiž se může potýkat, a v rámci svých přednášek poskytnou prostor i pro případné dotazy. Příchozí si budou moci nechat udělat krevní obraz, který prozradí zdravotní stav jejich krve. Ve specializované laboratoři budou mít zájemci možnost nahlédnout na krev zpoza mikroskopu.  K vidění je i výběr z uměleckých děl onkologicky nemocných pacientů, protože umění pomáhá.

 Více informací a konkrétní program najdete na www.uhkt.cz

O systému krve

Krev je tekutinou našeho života, protéká 100 000 km krevních cest našeho těla. Přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Rovněž rozvádí hormony, pracuje na naší termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Dává tělu vláčnost i pevnost, sílu i energii. Umí vehnat červeň do tváří i chlad do nohou. Jejími základními stavebními kameny jsou krevní plazma a krevní elementy. Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda. Krev je systém s jasně danou strukturou i „provozním řádem“. Stejně tak je synchronizován počet krevních elementů (červené a bílé krvinky, krevní destičky), které v oběhové soustavě nesmí chybět, ale ani přebývat. Jedině tak mohou udržovat správné tempo naší krve, tak aby tekla, jak má – ani příliš rychle, ani pomalu.

Zdroj, foto: www.uhkt.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle