Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Město Loket

15. 07. 2014 | Česká republika

Blížíme se úzkými serpentinami k historickému městu Loket. Před námi se na strmé skále nad řekou  Ohří  vypíná majestátní gotický hrad. První písemná zmínka o Lokti je z r.1234. Při pohledu z výšky připomíná ohyb řeky Ohře, ve kterém se město nachází, ohnutou paži – čili loket. Odtud pochází i jeho jméno.

Zastavme se chvilku u jednotlivých památek tohoto města.

Skutečnou perlou je překrásný hrad. Byl pravděpodobně založen ve 3. čtvrtině 12. století. Současně s hradem vznikaly městské hradby jako ochrana předhradí hradu. Jedinou přístupovou bránou do města byla tzv. Dolní brána ve východní části města. Dodnes se zachovala Černá věž, což je část někdejší Dolní brány. Mrzelo nás, že jsme nemohli tuto věž navštívit, byla otevřena pouze o víkendu. Hradní pevnost chránila české pohraničí před nájezdy německých záborových úředníků. O rozvoj hradu se zasloužili hlavně Přemyslovci a Lucemburkové. Za zmínku stojí, že v r.1319 věznil na hradě král Jan Lucemburský svého druhorozeného  4letého syna, pozdějšího českého krále a římského císaře Karla IV.

město LoketHrad změnil několikrát majitele, než byl ve druhé polovině 16. století zakoupen městem Loket, aby sloužil jako hospodářské a správní centrum. Počátkem 19. století byla na hradě zřízena věznice, která byla zrušena až ve 20.století. V současnosti je hrad celoročně otevřen.

Je pěkně opravený a má bohatou nabídku různých expozic. Velice pěkná je expozice porcelánu, který se vyráběl v místní ale i okolních manufakturách, jsou zde vystaveny historické zbraně, starý nábytek a mimo jiné také nejstarší meteorit na světě. V hradním sklepení je expozice vězeňství s hrůznými ukázkami mučení vězňů. Tato expozice na mě působila velice negativně.

Během roku se na hradním nádvoří konají různé kulturní akce. Pod hradem, na místě původního gotického kostela, který byl zničen požárem, stojí dnes barokní kostel sv. Václava s nádhernou vnitřní výzdobou. Hlavní oltářní obraz namaloval malíř Petr Jan Brandl.

Od kostela jsme se přesunuli na historické náměstí, které je tvořeno většinou krásně zrekonstruovanými  měšťanskými domy. Jižnímu okraji náměstí dominuje historická budova radnice pocházející ze 17. století. Středobodem náměstí je sloup Nejsvětější trojice z r.1719.

Putujeme-li náměstím směrem východním, mineme Černou věž a dostáváme se k malému parčíku, kde je umístěna socha německého básníka, spisovatele, filosofa a přírodovědce J.W.Goetha, který do Lokte často zajížděl.

Před vstupem do města byla r.1744 postavena kaple sv. Anny jako poděkování loketských měšťanů za to, že město bylo ušetřeno plenění a platby výpalného. U kaple je velké  rozcestí.

Vydali jsme se cestou vlevo dolů. Dostali jsme se k loketskému nádraží, pokračovali souběžně s železničními kolejemi, až jsme se dostali k mostu přes řeku Ohři. Několik metrů za mostem jsme objevili nádherně udržovaný park s několika jezírky, na jejichž hladině se pohupovaly bílé a červené lekníny, jsou zde různé atrakce pro děti, lanové centrum, celý park je osázen zajímavými stromy, pod nimiž nás zvaly k posezení lavičky. My jsme ale pokračovali k přírodnímu divadlu. V divadle probíhá každým rokem „Loketské kulturní léto“. Na velkém pódiu se zde střídají divadelní představení, opery, operety, ale i koncerty známých českých i zahraničních orchestrů, hudebních skupin a podobně. Nádhernou kulisu k představením tvoří okolní příroda spolu s gotickým hradem. Po opuštění divadla jsme přešli další obrovský most a dostali jsme se na druhou stranu Ohře. Po krátké procházce podél řeky jsme vystoupali na skalnatý výběžek pod hradem, kde ční malý, osmiboký vyhlídkový altán.

Altán byl vybudován r.1812 na počest očekávané návštěvy císaře Františka II., jeho manželky a dcery. V důsledku špatného počasí se prý císař v Lokti nezastavil, ale pokračoval dále do Chebu. Altán byl v nedávné době poničený vandaly. Dnes je krásně opravený a lze do něho nahlédnout pouze přes mříž.

Velikým zážitkem pro mě byly městské hradby. Soubor historického opevnění města byl obnoven v letech 1990-2000. Denně jsme se po hradbách procházeli a stále objevovali něco nového a zajímavého.

Všem, kteří rádi cestujete, bych doporučila návštěvu  tohoto města i jeho skvělých památek.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Město Loket:

Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
Město Loket
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc děkuji za hezké komentíky.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak tudy jsem nedávno jela když se stmívalo a hrad už byl nádherně osvícený,opravdu krása.chtěla bych se tam někdy podívat,protože je to jen kousek od Sokolova...
Obrázek uživatelky
profil
článek se mi moc líbí Smajlík skvělé fotky doplňuje poutavý výklad, hned bych tam jela jak je to lákavé Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Lokti jsme byli už hodně hodně dávno, a protože za poslední roky bylo mnohé opraveno a zrestaurováno, rádi bychom ho znovu navštívili - a v klidu prozkoumali. Z fotek je vidět, že je opravdu parádní!
Hezký článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka