Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Metalová cesta Mladou Boleslaví

6. 06. 2017 | Česká republika
Mladou Boleslav vnímáme především jako město aut. Je to trochu Škoda, tedy - pardon - škoda. Město a jeho obyvatele sice automobilový průmysl ovlivňuje zásadním způsobem, ale Mladá Boleslav má i dlouhou historii a nachází ze zde i řada památek, které by neměly ujít naší pozornosti.

Před několika lety vznikla městem naučná stezka pod názvem Metalová cesta. Při příjemné procházce nás provázejí zajímavě řešené audiovizuální informační panely a tak tento způsob pro bližší seznámení se zdejšími zajímavostmi mohu jen doporučit.
Metalová cesta není v ulicích přímo vyznačena, její trasa je sice na každém z informačních panelů, ale pokud jste ve městě poprvé nebo není orientace vaší silnou stránkou, není od věci vytisknout si předem mapku, podle níž pak jednotlivá zastavení lépe najdete.

Oficiální začátek trasy je na autobusovém nádraží, ale pokud přijedete autem, můžete zaparkovat hned poblíž u prvního zastavení ŠKODA AUTO MUZEUM. Jeho prohlídkou můžete vycházku městem začít, nebo si ji nechat nakonec. Muzeum vzniklo v roce 1995 k 100. výročí automobilky, a mapuje vývoj zdejší automobilové výroby od chvíle, kdy si mechanik Václav Laurin a knihkupec Václav Klement na tehdejší periferii zřídili dílnu na opravu a výrobu jízdních kol, až po současnost.

Po prohlídce muzea vyrážíme na další stanoviště. Nenechte se mýlit názvem - VÝSTAVIŠTĚ - to tady dnes nenaleznete, je tu upravený park a slávu velkých výstav připomínají jen sochy, fontána a bývalý hudební pavilon (dnes kavárna). Ostatní pavilony zanikly, ale můžeme obhlédnout secesní domy obklopující park, gymnázium, banku, sokolovnu a budovu městského divadla, v němž svou kariéru započala řada známých herců. Seskupení veřejných institucí a jejich výstavnost ukazují, že šlo o důležitou, reprezentativní část města.

Na konci úzké uličky, spojující Palackého a Havlíčkovu ulici, se nám otevře pohled na budovu STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY, postavenou v letech 1923-7. Ve své době šlo o největší veřejnou stavbu na území republiky a jejím architektem byl Jiří Vendelín Kroha.

Kolem Minizoo Ekocentra Zahrada, s kovovou žirafou před vchodem, přicházíme na ČESKOBRATRSKÉ NÁMĚSTÍ. Jak už název napovídá, nachází se zde monumentální trojlodní bazilika bratrského sboru a další z informačních panelů metalové stezky. Ten nás seznámí s nejvýznamnějším obdobím v dějinách Mladé Boleslavi, dobou předbělohorskou, kdy se město stalo střediskem jednoty bratrské. Jejím členem byl i lékař a kartograf Mikuláš Klaudián, autor první tištěné mapy Čech. Po tomto českém učenci je pojmenována přilehlá ulička. 
My se ale vydáme na opačnou stranu, do ulice Na Karmeli, kde stávala Klaudiánova tiskárna a kolem kostela sv. Bonaventury přicházíme na návrší na levém břehu Jizery pojmenované podle biblické hory Karmel v Palestině.

Zastávka KARMEL je zajímavá z mnoha důvodů. Poskytuje hezký výhled, stával zde klášter minoritů a později, kromě již zmíněné tiskárny, byla zřízena škola českých bratří. Při rekonstrukci v roce 2006 byly objeveny schránky obsahující písemnosti staré 400 let - staré  účetní doklady, spisy vedení školy a korespondenci čelných představitelů tehdejšího veřejného a politického života.
Za pozornost stojí i citlivé propojení starých zrekonstruovaných budov kláštera s moderním objektem vysoké školy.

Dalším parkem, jemuž dominuje mohutný jinan dvoulaločný (Ginko), přicházíme na KOMENSKÉHO NÁMĚSTÍ. Panel této zastávky je u boku kostela Nanebevzetí Panny Marie
Další zastavení je trochu ukryto u paty věže budovy magistrátu na STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ. Není divu že jsem ho zprvu přehlédla, neboť jsme konečně došli do míst, na která jsem se těšila nejvíce. Náměstí prošlo rekonstrukcí, v jeho horní části je zajímavě řešený podzemní parkovací dům a interaktivní parčík.
Před renesanční budovou staré radnice tryskají přímo z chodníku v nepravidelném rytmu proudy vody, což by nepozorného chodce mohlo poněkud překvapit. Dominantním prvkem, vzbuzujícím protichůdné reakce, je asi 30 metrů dlouhá kaskáda z betonu a nerezu, imitující tok řeky Jizery. Jsou na ní vyznačena města, ležící na řece a pomocí stavidel může návštěvník ovlivňovat její průtok. Vodní prvek doplňují tematické sochy a moderně pojaté „vrby“, odkazující na mladoboleslavského rodáka básníka Františka Gellnera.

Na jižním okraji náměstí si uděláme krátkou odbočku úzkou uličkou ke gotickému městskému paláci, Templu, z přelomu 15. a 16. století. Po návratu na náměstí už je to jen pár kroků k Boleslavskému hradu.
Během dlouhé historie hradu se jeho využití různilo, byl sídlem kastelánů, vrchnostenských úředníků  i samotné vrchnosti. Později byl přestavěn na kasárna, a když armáda odešla, byl zde až do roku 1972 umístěn sklad textilu. Dnes je využíván pro muzejní expozici mapující historii města a regionu.
Pokud vám tato prohlídka města stačila, můžete se vrátit přes náměstí a ulicí Václava Klimenta k Muzeu Škoda Auto, respektive autobusovému nádraží. Druhá možnost je pokračovat dál po metalové cestě a sestoupit do údolí říčky Klenice, která je přítokem Jizery. Na jejím druhém břehu se nachází rozsáhlý hřbitov, kdysi významné boleslavské židovské obce. 
Kolem zastavení u zimního stadionu, proti proudu Klenice, dojdete do rozsáhlého lesoparku s názvem Štěpánka. Založen byl již v roce 1881 a své jméno získal podle belgické princezny Stephanie, na počest jejích zásnub s následníkem rakousko-uherského trůnu a příslušníkem mladoboleslavské vojenské posádky Rudolfem Habsburským. V minulosti i dnes lesopark slouží k oddychu a sportovnímu vyžití obyvatel města.

Za městským bazénem můžete odbočit vpravo a podívat se do zahrady kliniky Dr. Pírka, kde si lze prohlédnout sochařské umění mnoha umělců z různých zemí. Přes náměstí Republiky a kolem kostela sv. Havla pak přijdete ke kruhovému objezdu, od něhož se již zmiňovanou ulicí Václava Klimenta dostanete do výchozího bodu putování.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Metalová cesta Mladou Boleslaví:

Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
Metalová cesta Mladou Boleslaví
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ani jsem nevěděla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přínosný článek, využiji...
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles