Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezigenerační problémy? Co to je?

23. 05. 2020 | Vaše příběhy

Jsem už osmdesátiletý stařík, ale síly ještě mám dost. Rád jezdím na výlety, cestuji a poznávám své okolí. Do ciziny už nejezdím. Co jsem sám, nepřipadám si tak využitý, jako v minulosti. Ano, byl jsem zvyklý celý život těžce dřít, starat se o rodinu, zahrádku, chalupu a hodně jsem se věnoval kutilství. Ruce už ale nejsou tak šikovné, práce jim vzala citlivost a sílu. Když i k nám dorazila pandemie a strach z nemoci, s radostí jsem přijal od mladé sousedky dvě darované roušky. Sousedka ráda šije a měla radost, že tak může druhým pomoci. Odmítala peníze i cokoli jiného za roušky. A tak jsem jí alespoň poděkoval a doufal, že jí někdy její službu budu moci opětovat. Ani jsem netušil, jak brzy to bude.

 

Když vláda v balíčku opatření proti koronaviru omezila nákup nejdříve ve všech, a pak jen větších obchodech a vytyčila dobu, po kterou můžou nakupovat pouze senioři od určitého věku, já s tím samozřejmě neměl problémy. Ale má sousedka ano. Pracuje totiž denně od 10:00 do 18:30 hod. Nakupovat tak musí ihned po otevření obchodů, nebo až večer po práci. Ale naše pošta je otevřena denně od 8:00 do 15:00 hodin a o víkendech je zavřená. Přestože pošt se nařízení netýká, je to vždy na vedoucích daných položek. No a ta naše vyvěsila cedulku, že lidi mladší 65 let do deseti hodin neobslouží.

Sousedce nastal nepředstavitelný problém. Nemůže si zásilky vyzvedávat.

Proto jsem jí navrhl, že jí zásilky můžu vyzvedávat a dokonce i přibrat nákup. Co mi to udělá? Sousedka váhala, nechtěla mě zatěžovat. Jaképak zatěžování?

Od této chvíle se cítím zase velmi důležitý. Má sousedka mi občas přinese nesměle seznam věcí, které potřebuje, a já jí je koupím. Nečekám žádnou vděčnost, těší mě, že mohu pomoci. Zároveň jsme vyřídili na poště průkaz, s kterým mohu sousedce vyzvedávat zásilky na poště, vyjma těch do vlastních rukou. Těší mě to. Nikdy toho není moc a já mohu udělat radost. Sám vím, jak chutná čerstvé pečivo k snídani, a jak to z předchozího dne.

Když ale sousedka peče třeba bábovku, vždy mi kousek přinese. Já pro ni zase suším bylinky, které sbírám při výletech do lesa. Suším si je hlavně pro sebe, mám rád bylinné čaje. Má sousedka také, a tak jí vždy nějaké přinesu. Když sousedka potřebuje pověsit třeba obrázek na zeď, požádá mě, a já to rád udělám. Mám radost, že jsem ještě užitečný. No a ona mi zase minule přinesla na ochutnání rajskou omáčku.

 

Zatímco jinde pořád čtu, jak mladí nadávají na seniory, ti zase nenechají nit suchou na mladých, u nás to tak nefunguje. Každý věk má své. Mladí jsou silní, rychlí a my starší máme zase zkušenosti. Každý z nás přece může najít své místo ve společnosti? Každý můžeme tomu druhému prospět, pokud chceme.


čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mezigenerační problémy? Co to je?:

Mezigenerační problémy? Co to je?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vždy jsem nesnášela bagatelizování - jako například mladí jsou takoví a staří zase makoví.... Nic nelze brát šmahem, je to kus od kusu. To jen my lidé, často pod tlakem médií, snadno podlehneme stereotypům. A špatným zprávám se věří snadněji.

Tohle je krásná ukázka toho, že svět funguje trochu jinak, než se nám snaží namluvit.
Podobný případ znám, seniorský pár si takto obdobně vypomáhá s mladšími sousedy a obě strany do berou jako samozřejmost.
Obrázek uživatelky
profil
To je pěkný🥰
Obrázek uživatelky
profil
ze zivota.Preji jeste hodne vzajemne sousedske spoluprace a hlavne pevne zdravi.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles