Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

21. 09. 2010 | Nemoci
Dne 21. září si od roku 1994 připomínáme jako den Mezinárodní Alzheimerovy nemoci. Česká Mezinárodní alzheimerovská asociace (Alzheimer´s Disease International) se k této tradici připojila krátce po svém vzniku v roce 1997. Od roku 2001 si tento den lidé připomínají jako Pomerančový den. Během Pomerančového dne se ve městech distribuují informační materiály a pořádají různé akce, které mají o této nemoci informovat veřejnost. 

Celosvětová organizace Alzheimer Disease International v tento den upozorňuje, že mnoho lidí s demencí zjistí svou diagnózu příliš pozdě. Určení správné diagnózy je důležitou podmínkou pro zahájení včasné a správné léčby. Včasná diagnóza má velký vliv na úspěšnost léčby a pozdější kvalitu života nemocných. 

Nepodceňujte příznaky Alzheimerovy choroby a včas běžte k lékaři. Jako první příznak Alzheimerovy nemoci je problém s pamětí. Zapomínání ve stáří je ale často považováno za normální, a proto mu není věnována taková pozornost a diagnóza pak bývá určena příliš pozdě.


Plíživý, pomalý začátek nemoci

Zapomnětlivost i emocionální změny chování jsou někdy bohužel připisovány jinému původu. Problémem je, že většinou postižený člověk, který se domnívá, že by mohl Alzheimerovou chorobou trpět, se stydí o svých obavách s kýmkoliv mluvit. Neléčená nemoc se ale postupem času stále zhoršuje a nakonec se stejně stane zřejmá pro blízké okolí, rodinné příslušníky a přátele. Proto je lepší, při sebemenším podezření, ihned navštívit odborníky a nemoc začít včas léčit.

Příčina onemocnění se většinou přičítá nedostatečnému přísunu živin do mozku, především vitamínům skupiny B, zinku, antioxidačním vitamínům A, E a také karotenoidům, které souvisí se špatným vnitřním střevním prostředím a sníženou vstřebávací schopností.


Bezplatné vyšetření

Nechte si udělat důkladné vyšetření paměti za pomoci sady testů. Bezplatné vyšetření trvá přibližně hodinu a nabízí jej zájemcům na 23 místech republiky. 

Tři stádia Alzheimerovy choroby 

1.stádium - Mírná forma, které trvá přibližně 2 - 4 roky. Pacienti se často opakují, ztrácí a zapomínají své věci, obtížně hledají slova a bloudí na místech, která dobře znají.

2. stádium - Středně těžká forma, která trvá přibližně 2 -10 let. Projevuje se zhoršováním mentálních funkcí, které jsou spojené s poruchami chování. Většinou jsou to halucinace, bludy, nesnášenlivost, zmatenost a pohybová indispozice.

3. stádium - Těžká forma, která trvá 1 - 3 roky. Nemocný není schopen vnímat mluvenou řeč, nepoznává ani členy své rodiny, nepozná ani sám sebe v zrcadle. Necítí žádné hygienické potřeby, nerozezná den od noci a není schopen se sám o sebe postarat. Takový pacient je zcela závislý na celodenní péči. 

Příznaky nemoci se vyvíjejí od mírné formy přes středně těžkou až k těžké - masivní, ale u každého pacienta probíhá vývoj různě rychle a příznaky jednotlivých fází se mohou navzájem prolínat. Správná diagnóza a rozpoznání příčin problémů s pamětí je nezbytným krokem pro zahájení včasné léčby, která může přinést pozitivní výsledky.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a pak.. :-(
Obrázek uživatelky
profil
Hrozná nemoc. Ještě že člověk neví, co na něj čeká.
Obrázek uživatelky
profil
velmí zákerná choroba...a hlavne tichá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles