Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezinárodní den antikoncepce

26. 09. 2010 | Zajímavosti
Dne 26. 9. se slaví Mezinárodní den antikoncepce. Cílem je informovat veřejnost o antikoncepci a snížit tak počet nechtěných těhotenství. Den antikoncepce je každoroční akce, každý rok země i regiony po celém světě organizují různé akce, kterými si tento den připomínají a tím dávají najevo vůli zvyšovat povědomí o antikoncepci a zlepšovat tak výchovu ohledně ochrany před početím a pohlavně přenosnými nemocemi. 

Výběr antikoncepce

Na výběr je celá řada druhů antikoncepce, různé metody vyhovují různým lidem. Ať si vybíráte antikoncepci poprvé v životě nebo uvažujete o její změně nebo si vybíráte antikoncepci novou po porodu, je dobré se zamyslet nad dostupnými metodami a zvážit tak jejich výhody či nevýhody dříve, než se pro určitou metodu rozhodnete. Každému vyhovuje úplně něco jiného, takže je dobré se podívat na různé možnosti a dozvědět se něco o jejich účinnosti. Musíte vzít v úvahu celou řadu informací, ale u všech dostupných metod vždy naleznete dlouhodobou ochranu před početím, vyberte tu, která vám bude vyhovovat. Nejlepší je navštívit lékaře, ten vždy posoudí, zda a jaká antikoncepce je pro Vás vhodná. Zvláštní přístup vyžadují kojící ženy, kuřačky a dlouhodobé uživatelky některých léků, také jiné preparáty se hodí pro ženy mladé a jiné pro ženy starší 35 let. Kondomy jsou tou nejlepší metodou na ochranu před pohlavně přenosnými chorobami.


Jak antikoncepční tablety fungují

Tablety brání dozrání a uvolnění vajíčka a zahušťují hlen v děložním hrdle, který je tak pro spermie překážkou. Obsahují ženské pohlavní hormony - estrogeny a gestageny společně nebo jenom samotné gestageny. Většinou se užívají 21 dní, pak je 7 denní pauza, během které dojde ke krvácení. Nebo jsou tablety na 28 dní, tzv. mini pilulky které obsahují jen gestageny a pauza se nevynechává. Ty jsou vhodné hlavně pro kojící maminky. Všechny tablety se musí užívat pravidelně, nejlépe ve stejnou denní dobu.

Pro zapomnětlivé je vhodná antikoncepce ve formě tyčinky (Implanon) o velikosti sirky, která se zavede do podkoží paže. Z tyčinky se vám budou po dobu tří let postupně uvolňovat hormony. Je možné ji kdykoliv vyjmout, pokud si budete přát otěhotnět.

Další možností je náplast, která se lepí na kůži paží, hýždí, zad nebo břicha jednou za 7 dní. Po třech týdnech je týdenní pauza, kdy dojde ke krvácení. Nebo existují hormonální injekce které se aplikují jednou za tři měsíce, obvykle do hýžďového svalu.

Mezinárodní den antikoncepce je celosvětová kampaň s vizí světa, kde každé těhotenství je chtěné. Cílem je zlepšit povědomí o antikoncepci, aby mladí lidé měli dostatek informací a mohli se kvalifikovaným rozhodnutím rozhodnout ohledně bezpečného sexu a hlavně ochraně před početím.

Dalším cílem je povzbudit mladé lidi, aby o sexu a antikoncepci mluvili a měli tak veškeré potřebné informace k tomu, aby zabránili neplánovanému těhotenství či pohlavně přenosným chorobám.

Markéta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
neužívám. Kdysi dávno, jsem měla od lékařky schválený a předepsaný Postinor. Ten mi dělal velké potíže.
Manžel mi antikoncepci v podstatě zakázal, neužívám žádnou
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles