Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezinárodní hudební festival Znojmo letos již počtvrté

13. 07. 2008 | Kultura
Letošní čtvrtý ročník Znojemského hudebního festivalu s podtitulem In vino Vivaldi bude ještě delší než v minulých letech. Kromě zaběhlých tradic slibuje také řadu novinek, a dokonce pompézní premiéru opery, která v Česku doposud nezazněla.

Festival proběhne v termínu 11. – 27. července 2008 a už 10. července ho předznamená vernisáž výstavy „Výtvarníci festivalu“. Letošní ročník je věnován hudbě skladatele Lucia Antonia Vivaldiho a návštěvníci festivalu ho mohou slyšet nejen v klasickém podání, ale také v netradičních variacích jazzového či cimbálového ladění.

hudební festival ZnojmoKrátké představení historie znojemského festivalu
Festival vznikl v roce 2005 z iniciativy uznávaného dirigenta Romana Válka a oblíbeného znojemského hudebníka a pedagoga Jiřího Ludvíka. První ročník byl zaměřen na skladatele J. S. Bacha a G. F. Händela, další rok na W. A. Mozarta a loni se návštěvníci mohli těšit z hudby L. van Beethovena. Od druhého ročníku je patronem a čestným účinkujícím i hostem známý český houslový virtuóz Pavel Šporcl.

Co je pro festival typické

Hudba znojemského festivalu je už tradičně spjata s kvalitním vínem uznávaných znojemských vinařů. Na každém koncertě bude pro návštěvníky připravena degustace jednoho z vinařů, který převzal záštitu nad daným koncertem. Krom toho si mohou návštěvníci zakoupit víno z limitované festivalové edice vytvořené speciálně pro festival. „Každý z vinařů podporujících festival poskytl několik lahví kvalitního vína,“ uvedl Jiří Ludvík, prezident festivalu.
hudební festival ZnojmoJelikož Znojmo je plné krásných prostor a historických památek, pořadatelé umisťují jednotlivé koncerty a představení na rozmanitá místa Znojma. Letos mohou návštěvníci zamířit na nádvoří Znojemského hradu, měšťanského domu, Althanského paláce nebo Domu umění, do prostor okresního archivu či Louckého kláštera. Operu bude hostit Minoritský klášter, kde bude vystavěna stálá scéna po dobu festivalu. Několikrát se zaplní i ulice Znojma, kde bude probíhat tzv. „Hudba v ulicích“; umělci různých stylů budou hrát kolemjdoucím.

Během celého festivalu zazní vždy v pravé poledne a ve 22:00 věžní hudba – dvě žesťová uskupení zahrají z radniční věže kolemjdoucím na dobrou chuť a na dobrou noc.
Tradicí je ve vlastní produkci předvést jednu operu skladatele, letos se chystá dosud největší a nejnákladnější projekt v historii festivalu – Vivaldiho opera Dorilla in Tempe.
hudební festival ZnojmoFestival mimo jiné stojí na příhraniční spolupráci s Retzem, kde probíhá také festival, jehož program se částečně propojuje s tím znojemským. Letos festival propojují 4 společné akce.

Každý rok na festivalu vystupují uznávaní umělci z České republiky i zahraničí (doposud Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rusko).

Novinky letošního ročníku

Doba trvání festivalu se prodloužila o týden. Z loňských deseti je letos sedmnáct dnů.
Festival překročil hranice Znojma. Jeden z koncertů Pavla Šporcla proběhne v Banticích, další akce připravili pořadatelé v Jaroslavicích, Hrádku, Vranově a Národním parku Podyjí. Již tradičně se na důkaz příhraniční spolupráce koná setkání festivalů (Znojmo a Retz) na Heiligersteinu. „Náš festival má už v názvu Otevřené hranice 2008, jsme velmi nakloněni spolupráci s panem Ludvíkem a jeho týmem,“ uvedla Regina Aujesky, zástupkyně rakouské akce Festival Retz.
Za dobu pořádání festivalu je letos nejnákladnější projekt ve vlastní produkci – opera Dorilla in Tempe, která je v programu nasazená hned pětkrát. „Jedná se o českou premiéru Vivaldiho opery, o které se moc neví. Ve světě byla provedena ve Francii před devíti lety. Naše provedení je unikátní v tom, že hrajeme přímo z not, pro které jsme si osobně jeli do benátského archivu. Jak už se stalo krédem našeho hudebního festivalu, hrajeme na dobové nástroje a ve specifickém ladění,“ přiblížil jedinečnost připravované opery dirigent Roman Válek.


hudební festival ZnojmoByť i v minulých letech bylo často k vidění experimentování s vážnou hudbou, letos ještě více organizátoři prosazují tuto tendenci. „Letošní festival má ještě přídavek – Festival pro 21. století. To proto, že letos chceme ještě více než v minulosti předvést hudbu Vivaldiho -  kromě tradičního pojetí  - i moderně a netradičně. Variace na Vivaldiho bude proto například hrát i slavný trumpetista Laco Deczi, nejlepší moravské cimbálky a návštěvníci Znojma si budou moci dokonce na Vivaldiho popové verze zacvičit pod širým nebem s  cvičitelkou Hankou Kynychovou,“  řekl Jiří Ludvík, prezident festivalu.



Více se dozvíte také na oficiálních webových stránkách festivalu Hudba Znojmo.


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !