Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Migrény a menstruační bolesti – běžné ženské problémy

12. 09. 2014 | Nemoci
Pokud jde o bolest, příroda byla k ženám maličko nespravedlivá a naložila jim o něco více než mužům. Bolesti hlavy, migrény a menstruační bolesti patří mezi nejznámější vyloženě ženské zdravotní problémy. Naštěstí již v současnosti neplatí úsloví našich babiček o tom, že „ženská musí něco vydržet“.  Bolestem je možné jednak předcházet, a jednak je účinně léčit.

Bolesti hlavy a migréna

Bolesti hlavy jsou pravděpodobně jedním z nejběžnějších druhů bolestí vůbec. Mohou se objevovat bez zjevné příčiny, anebo mohou být příznakem jiného onemocnění. Velmi často bolesti hlavy souvisí s problémy pohybového ústrojí, především s přetížením svalů v oblasti krční páteře. Zvláštní kapitolu bolestí hlavy tvoří migrény – jsou také častější u žen než u mužů, mnohdy se objevují v závislosti na fázi menstruačního cyklu, a bývají proto uváděny také jako jeden z příznaků tzv. premenstruačního syndromu. Migrény bývají dědičné a celosvětově jimi trpí až 25 % žen, tedy každá čtvrtá.

migrénaMigréna se vyznačuje tím, že kromě silné, většinou jednostranné, bolesti hlavy se přidávají i další příznaky, nejčastěji nevolnost, zvracení, dále poruchy vidění, světloplachost, citlivost na hlasité zvuky apod. Záchvat migrény trvá obvykle několik hodin, maximálně tři dny, a někdy jej předchází tzv. aura, tj. fáze, kdy se projevují prvotní příznaky, podle nichž lidé trpící migrénami jasně poznají, že se záchvat blíží – pacienti mohou být unavení, rozladění, vidět různé záblesky, mít rozostřené vidění, potíže s řečí, chuť na určitá jídla, či naopak vůbec nemít chuť k jídlu.

Jako preventivní opatření odborníci doporučují především vypozorování a následné vyhýbání se spouštěcím faktorům migrény. Migrény mohou vznikat v důsledku psychického vypětí, dále až 30 % migrén propuká v souvislosti s konzumací určitého jídla nebo jeho složek – jako rizikové bývají uváděny např. citrusy, aromatické sýry, alkohol nebo glutaman sodný. Migrénami mohou být ohroženi například i lidé, kteří mají potíže s nespavostí, migrénu může spustit i vynechání jídla. Mezi spouštěče migrény, jež ovšem nelze ovlivnit, patří např. náhlé změny počasí nebo menstruační cyklus. Kromě preventivních opatření se k úlevě od bolesti při migrénách doporučuje podávání léků proti bolesti. Důležité je především jejich včasné použití, u migrény přednostně již ve fázi aury.

Menstruační bolesti

Menstruační bolest (dysmenorea) se projevuje tlakem až bolestmi v podbřišku, bolestmi v kříži nebo v kyčlích a na vnitřní straně stehen. Bolest vzniká, když při silném stahu dělohy dojde ke stlačení krevních cév, a tím je dočasně omezen přísun kyslíku do děložního svalu. Tento nedostatek kyslíku ve svalu se projeví bolestí. Při bolesti dochází k uvolnění dalších speciálních chemických látek – prostaglandinů – které zesilují děložní stahy, a tedy i intenzitu bolesti. Pro mírnění menstruačních bolestí se užívají léky proti bolesti, dále jsou osvědčenou metodou teplé obklady na břicho či na bedra nebo teplá koupel. Při potížích se doporučuje odpočinek a zvýšená poloha dolních končetin. Ženy, které pravidelně sportují, trpí menstruačními bolestmi výrazně méně. Po porodu se obvykle problémy zmírňují.

Zvolte vhodný lék… a noste ho v kabelce

DexoketNovinkou mezi volně prodejnými přípravky proti bolesti jsou tablety Dexoket. Jsou určeny pro léčbu bolesti mírné až střední intenzity a lze je využít i při menstruační bolestech.

Patříte-li mezi ženy, které trpí bolestmi hlavy, migrénami či menstruačními bolestmi, je dobré nosit lék proti bolesti u sebe. Jeho včasné užití, tj. dříve, než se bolest rozvine do plné intenzity, zlepší jeho účinek.

Dexoket

Novinka a zároveň první a jediný volně prodejný lék v ČR s unikátní účinnou látkou  dexketoprofen trometamol, která poskytuje rychlou a účinnou úlevu od bolesti pohybového aparátu, například svalů a kloubů, bolesti zubů a menstruačních bolestí.
Lék Dexoket® 25 tablety obsahuje dexketoprofen trometamol. K vnitřnímu užití.
Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Zdroj, foto: Berlin-Chemie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
8 ks
Obrázek uživatelky
profil
ještě sedmé
Obrázek uživatelky
profil
.14. 10. 2014 22:31 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:25 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:19 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:12 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:07 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:03 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:00 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
Obrázek uživatelky
profil
8
Obrázek uživatelky
profil
8 x
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles