Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Migrény a menstruační bolesti – běžné ženské problémy

12. 09. 2014 | Nemoci
Pokud jde o bolest, příroda byla k ženám maličko nespravedlivá a naložila jim o něco více než mužům. Bolesti hlavy, migrény a menstruační bolesti patří mezi nejznámější vyloženě ženské zdravotní problémy. Naštěstí již v současnosti neplatí úsloví našich babiček o tom, že „ženská musí něco vydržet“.  Bolestem je možné jednak předcházet, a jednak je účinně léčit.

Bolesti hlavy a migréna

Bolesti hlavy jsou pravděpodobně jedním z nejběžnějších druhů bolestí vůbec. Mohou se objevovat bez zjevné příčiny, anebo mohou být příznakem jiného onemocnění. Velmi často bolesti hlavy souvisí s problémy pohybového ústrojí, především s přetížením svalů v oblasti krční páteře. Zvláštní kapitolu bolestí hlavy tvoří migrény – jsou také častější u žen než u mužů, mnohdy se objevují v závislosti na fázi menstruačního cyklu, a bývají proto uváděny také jako jeden z příznaků tzv. premenstruačního syndromu. Migrény bývají dědičné a celosvětově jimi trpí až 25 % žen, tedy každá čtvrtá.

migrénaMigréna se vyznačuje tím, že kromě silné, většinou jednostranné, bolesti hlavy se přidávají i další příznaky, nejčastěji nevolnost, zvracení, dále poruchy vidění, světloplachost, citlivost na hlasité zvuky apod. Záchvat migrény trvá obvykle několik hodin, maximálně tři dny, a někdy jej předchází tzv. aura, tj. fáze, kdy se projevují prvotní příznaky, podle nichž lidé trpící migrénami jasně poznají, že se záchvat blíží – pacienti mohou být unavení, rozladění, vidět různé záblesky, mít rozostřené vidění, potíže s řečí, chuť na určitá jídla, či naopak vůbec nemít chuť k jídlu.

Jako preventivní opatření odborníci doporučují především vypozorování a následné vyhýbání se spouštěcím faktorům migrény. Migrény mohou vznikat v důsledku psychického vypětí, dále až 30 % migrén propuká v souvislosti s konzumací určitého jídla nebo jeho složek – jako rizikové bývají uváděny např. citrusy, aromatické sýry, alkohol nebo glutaman sodný. Migrénami mohou být ohroženi například i lidé, kteří mají potíže s nespavostí, migrénu může spustit i vynechání jídla. Mezi spouštěče migrény, jež ovšem nelze ovlivnit, patří např. náhlé změny počasí nebo menstruační cyklus. Kromě preventivních opatření se k úlevě od bolesti při migrénách doporučuje podávání léků proti bolesti. Důležité je především jejich včasné použití, u migrény přednostně již ve fázi aury.

Menstruační bolesti

Menstruační bolest (dysmenorea) se projevuje tlakem až bolestmi v podbřišku, bolestmi v kříži nebo v kyčlích a na vnitřní straně stehen. Bolest vzniká, když při silném stahu dělohy dojde ke stlačení krevních cév, a tím je dočasně omezen přísun kyslíku do děložního svalu. Tento nedostatek kyslíku ve svalu se projeví bolestí. Při bolesti dochází k uvolnění dalších speciálních chemických látek – prostaglandinů – které zesilují děložní stahy, a tedy i intenzitu bolesti. Pro mírnění menstruačních bolestí se užívají léky proti bolesti, dále jsou osvědčenou metodou teplé obklady na břicho či na bedra nebo teplá koupel. Při potížích se doporučuje odpočinek a zvýšená poloha dolních končetin. Ženy, které pravidelně sportují, trpí menstruačními bolestmi výrazně méně. Po porodu se obvykle problémy zmírňují.

Zvolte vhodný lék… a noste ho v kabelce

DexoketNovinkou mezi volně prodejnými přípravky proti bolesti jsou tablety Dexoket. Jsou určeny pro léčbu bolesti mírné až střední intenzity a lze je využít i při menstruační bolestech.

Patříte-li mezi ženy, které trpí bolestmi hlavy, migrénami či menstruačními bolestmi, je dobré nosit lék proti bolesti u sebe. Jeho včasné užití, tj. dříve, než se bolest rozvine do plné intenzity, zlepší jeho účinek.

Dexoket

Novinka a zároveň první a jediný volně prodejný lék v ČR s unikátní účinnou látkou  dexketoprofen trometamol, která poskytuje rychlou a účinnou úlevu od bolesti pohybového aparátu, například svalů a kloubů, bolesti zubů a menstruačních bolestí.
Lék Dexoket® 25 tablety obsahuje dexketoprofen trometamol. K vnitřnímu užití.
Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Zdroj, foto: Berlin-Chemie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na obojí bezvadně zabírá přípravek Senzycol. Mohu doporučit sama užívám. Nemyslím si, ale že by zabral jen kdyby sem ho začala užívat zrovna v mích dnech. Je to asi pro dřívější prevenci tak aspoň 4 dny jako já. Začala jsem ho užívat právě ty 4 dny před, ale na lupénku a pak jsem to dostala a už jsem se připravovala na bolesti a nic takže parádní. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě jedenSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jeden...
Obrázek uživatelky
profil
14. 10. 2014 22:37 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:33 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:29 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:25 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:20 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:16 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:11 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 22:06 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
14. 10. 2014 21:58 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
Obrázek uživatelky
profil
Už pár minut nic, tak dobrou noc! Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles