Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Milé řidičky, těmhle chybám se v zimě za volantem raději vyhněte!

9. 01. 2019 | Technika
Zima už zaklepala na dveře, a to by měl být pro všechny řidiče signál, aby za volantem zpozorněli. Jde totiž o období, ve kterém v mnohem větší míře dochází k dopravním nehodám, ale nejen to – může se zvýšit spotřeba anebo třeba baterie vypoví službu. A přitom stačí dbát pár tipů, které jsme pro vás připravili.

Období od prosince do dubna je náročné jak pro nás, tak i pro naše čtyřkolové miláčky. Stačí sebemenší chyba v provozu nebo při péči o ně a rázem musíme čelit nepříjemným situacím. Těm se dá ale velmi často předejít. Držte se našich rad a budete celou zimu vesele brázdit zamrzlou krajinou.

Ráno lepší pomalu než rychle

Přes noc dostává naše auto zabrat samotným mrazem, a pak přijde ráno, kdy po něm hned chceme službu. A rozčilujeme se, že našemu mazlíkovi se moc nechce. Motor pořádně túrujeme a přidávám plyn, co to jde. Jenže to podle odborníků je to nejhorší, co můžeme udělat!

Ložiska motoru totiž při studeném motoru nejsou pořádně promazaná, proto může docházet k jejich poškození. Další věcí je, že elektronika ve vozidle pro snadnější zahřátí obohacuje směs Milé řidičky, těmhle chybám se v zimě za volantem raději vyhněte!vyšším podílem paliva. Přidáváním plynu příliš brzy si můžeme tedy spotřebu ještě zvýšit. Raději proto trpělivost, dámy! Nechte ráno motor zahřát a mějte lehkou nohu.

Motor vzhledem k mrazivému počasí a následnému startování může být vystaven výraznějšímu opotřebení, než je tomu v letních měsících. Proto doporučujeme v ranních hodinách příliš nespěchat a auto nechat zahřát.

Nezapomeňte kontrolovat tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách je poměrně podceňovaná záležitost, která ale hraje významnou roli, a může dokonce zamezit vyšší spotřebě, smyku v dešti a neovladatelnosti vozidla. Podle odborníků totiž snížení tlaku o 0,5 baru může zvýšit spotřebu o 2 % a zvýšit riziko dopravní nehody až o 30 %. Spolu s tím dochází ke snížení kilometrového výkonu vozu. Proto kontrolujte tlak častěji než běžně.

Tip: Správný tlak v pneumatikách pro náš vůz nalezneme v příručce od výrobce.

Nepřeceňujte sebe ani ostatní řidiče

V zimě obecně stoupá pravděpodobnost nehody o 20 %. Je to dáno tím, že jsou na vozovce zcela jiné podmínky – objevuje se sníh, náledí, námraza. Spolu s tím dochází k horší viditelnosti, mnohem častěji se objevují mlhy a ve větším měřítku je tma.
    
O to více je důležité dodržovat nejbanálnější věc, kterou je bezpečná vzdálenost mezi vozidly. Díky jinému povrchu na vozovce se prodlužuje brzdná dráha a tím snáze dokloužeme k předmětu, který je před námi. Často bohužel nechtěně. Nerespektování vzdálenosti mezi vozidly přitom bývá nejčastější příčinou škodných událostí!

Faktorem, který dělá řidičům často problémy, je dodržovat správnou odstupovou vzdálenost od vozu před nimi. Takto nejčastěji vznikají drobné nehody, takzvané “ťukance”. Tyto faktory je velmi jednoduché eliminovat, přesto způsobují mnoho dopravních nehod.

Snadno se také může stát, že na křižovatce řidič z vedlejší silnice nemusí dostatečně odhadnout dobrzdění a vjede na hlavní silnici bez dání přednosti v jízdě. Rázem může být pořádný karambol na světě. Buďte tedy opatrné nejen u sebe, ale zároveň mnohem více předvídejte u ostatních.

Tip: Víte, že mlhová světla můžeme užívat jen v mlze nebo za hustého deště? Pokud je zapneme za jiného počasí, nepříjemně tím oslňujeme řidiče za námi.

Zimní výbavu byste měli mít kompletní

Pořádná příprava auta na zimu by správně měla přijít ještě před zimou. Ale v dnešním shonu člověk zkrátka může spoustu věcí opomenout. Tak tedy popořadě, co by v zimě určitě nemělo chybět?

•    Zimní pneumatiky
•    Kontrola autobaterie
•    Nemrznoucí směsi a kapaliny
•    Škrabka na okna
•    Košťátko na ometení sněhu
•    Silikonový olej proti zamrzání dveří či zámků
•    Sněhové řetězy

Pokud řidiči nestihli řádnou přípravu na zimu, měli by vůz určitě nechat zkontrolovat auto co nejdříve odborníky. Důležitá je celková prohlídka vozu, především kontrola baterie, podvozku a klimatizace. Přezutí na zimní pneumatiky vnímáme jako naprostou samozřejmost. Řada servisů včetně těch našich nabízí klientům přes zimu výhodnější nabídky a různé slevové příležitosti.

Zdroj, foto: Toyota


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !