Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Milujete francouzkou Provence? Vykouzlete si její atmosféru na své zahradě

14. 09. 2016 | Zahrádka

Milujete francouzské filmy, kocháte se pohledem na krajinu, moře a nádherně voňavá levandulová pole? Kořeny máte ale zapuštěné v našich končinách, a Francii si dopřejete jen jednou ročně jako romantickou dovolenou? Je čas na změnu! Moře a slaný vzduch vám asi nevykouzlíme, ale pár rad, jak si na zahradě vyčarovat kousek středomořské Provence, vám právě přinášíme.


Příroda je základ – kýč má vstup zakázán

Provensálský styl je typický svým přírodním a venkovským vzhledem. Poctivé materiály vycházející ze samotné přírody, to je to pravé, čím rozhodně nic nepokazíte. Vlastnoručně postavená kamenná zídka přiláká zraky návštěv, ale rády se v ní zabydlí i ještěrky a rozličný hmyz, čímž se vaše ekoklima na vaší zahradě zlepší a fauna i flora budou žít v harmonii. Pozorovat nejrůznější ptactvo můžete díky pítkům, ať už z kamene, či důmyslně vyrobené ze dřeva, třeba ve tvaru vodního kola. Travnatou plochu můžete rozdělit pěšinkou z kamenů, a záhony lemovat dřevěnými trámy, na kterých zub času vykouzlí dokonalé přírodní aranžmá.

FrancieZelená se tráva i bylinky

Tráva k zahradě patří, někdy si říkáme bohužel – obzvláště když je čas sečení, ale bez ní by zahrada nebyla tím čím je. Kromě ní na zahradě nesmí chybět nejrůznější ovocné stromky dle našich chutí, ale také okrasné květinové záhony, a v nich nezbytná levandule, typické fialové barvy a nezkrotné vůně. Bylinky k Francii také neodmyslitelně patří, nebojte se je pěstovat v květináčích, nebo vysadit přímo do záhonů. Zkrátka zapomeňte na dokonale rovnou betonovou plochu bez kousku zeleně. Francouzská zahrada připomíná spíše nezkrotnou divokou přírodu v něžných rukou člověka.

Doplňky s příběhem i elegancí

Teprve detaily dotvoří kouzlo a atmosféru prosluněné Provence. Nezbytné květiny, či bylinky nasazené v květináčích, ale pozor, ne nových, ba naopak – čím starších, tím lépe. Mohou být klidně otlučené nebo oprýskané, dojem stáří je v tomto stylu výsostným kladem. Květiny můžete vysadit také do starých konví, či kovových kbelíků. Nezapomeňte také na parapety oken a na to, že správný hlavní vchod v jižní Provence je něžně ozdoben květinovým věncem. Pokud k vašim dveřím vedou schody – pak jste našli ideální místo pro umístění květináčů s levandulí. Zvonkohra ze dřeva nebo černého kovu, zavěšená třeba v pergole či jen tak na stromě, bude příjemným doplňkem. Stejně jako malé jezírko, či rybníček, a pokud si jej nemůžete dopřát, postačí malá kamenná zahradní kašna.

Posedět si, to je základ

Uznejte sami, že taková zahrada přímo láká a vybízí k odpočinku, relaxaci a neudělat to, by byl velký hřích proti nám samým. Ratanový nábytek, nebo poctivý bytelný ze dřeva, s nezbytnou dávkou patiny, se kterou nám rádo pomůže rok co rok sluníčko, nebo i kompromis ve formě umělého ratanu – to je to pravé pro zahradu v provensálském stylu. Dostatek místa pro všechny, nejen ve formě židlí, ale také lavičky, houpačky, či obyčejné lavice bez opěrky rafinovaně rozmístěné po zahradě a doplněné poduškami, podsedáky a vlněným plédem – začnete se radostí pomalu učit i francouzsky :)

Slavnostní tečka – piknik

Zamilovaná snídaně, v rosou pokryté trávě, na kvalitní piknikové dece. Překvapení pro partnera, partnerku, maminku či tatínka – zkrátka radost ze společně stráveného času, navíc u samých, s láskou připravených dobrot a pochutin, řekněte sami, kdo by odolal. A proč jezdit někam daleko, stačí si na vlastní zahradě rozložit deku, z piknikového koše vyndat talířky, hrnečky, ubrousky a hlavně dobré jídlo a pití, a nechat jen čas – s těmi, které milujete - příjemně plynout...


Autorka: Pavlína Šmahlíková
ChytráŽena.cz
článek již vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluji levanduli,jsem si jí doma usušila a krásně vonníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle