Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alenka už zase kašle

20. 10. 2007 | Dětské nemoci
Přichází podzim a s ním výrazný pokles teplot, déšť, studený vítr a v neposlední řadě nachlazení. A jako každý rok jsou čekárny praktických dětských lékařů plné posmrkávajících a pokašlávajících malých pacientů. Nedá se tomu nějak předejít? Určitě ano.

Hodně dětí má nedostatečnou imunitu a velmi snadno onemocní. Čím je to způsobeno? Na to nelze snadno odpovědět. Faktorů podílejících se na posílení, či naopak oslabení dětské imunity je totiž mnoho. „Základem zdraví u dětí je jejich strava, a ta u nás není v pořádku,“ upozorňuje praktická dětská lékařka MUDr. Parvine Gricová. „Hodně dětí je obézních, na druhou stranu není málo těch, které jedí málo a navíc nevhodná jídla,“ stěžuje si.

Zásada číslo jedna tedy zní: skladba jídelníčku dítěte musí být kvalitní a nesmí na něm chybět ovoce, zelenina a maso. „Předškolní i školní děti by měly mít maso alespoň třikrát týdně,“ zdůrazňuje doktorka Gricová. Ideální je maso z krátce žijících zvířat – králíka, kuřete, krůty nebo ryb. Alternativní způsoby výživy jako vegetariánství či veganství se u dětí do osmnácti let, tedy do doby ukončení růstu, nedoporučují. „Dítě ke svému vývinu potřebuje esenciální aminokyseliny a ty v bezmasé stravě chybějí,“ říká Parvine Gricová a varuje: „Nedostatek těchto látek může negativně ovlivnit růst a vývoj dítěte.“

Alenka už zase kašle

Vitamíny ano, ale rozumně

Dalším způsobem, jak lze posílit dětskou obranyschopnost, je podávání vitamínů ve formě tablet, ať už rozpustných ve vodě nebo pro cucání. „Pokud má dítě třikrát po sobě nějakou virózu, potřebuje kromě kvalitní stravy také vitamíny v tabletách, především vitamín C,“ vysvětluje paní doktorka. Pokud jsou vaše děti málo odolné, bývají často nemocné a navíc nastupují na podzim do školy nebo do školky, měli byste uvažovat o vitamínových doplňcích. Při podávání jakýchkoliv vitamínů se však mějte na pozoru, je třeba pečlivě prostudovat příbalový leták nebo se poradit přímo v lékárně či u svého pediatra – vždy musí být zohledněny věk, hmotnost a stav dítěte! „Pokud je dítě nemocné dvakrát nebo čtyřikrát do roka, žádné speciální vitamínové doplňky nepotřebuje, ale takových dětí je velmi málo,“ konstatuje Parvine Gricová.

Vakcína proti chřipce se vyplatí u školáků

V současnosti se lze proti chřipce celkem úspěšně bránit pomocí očkování. Protože však jde o očkování nepovinné, zdravotní pojišťovny je hradí pouze vážně nemocným dětem, zdravým musejí celou očkovací látku i aplikaci platit rodiče. A pozor, i u vybraných nemocných dětí ne každá pojišťovna platí vše, často se jedná jen o částečnou úhradu očkovací látky. Rodiče vždy musejí zvážit, zda je rozumné nechat dítě proti chřipce očkovat. „Je to nesmyslné u ročního dítěte, které je kojené a v domácí péči, ale u dětí nastupujících do školky a do školy to zbytečné není,“ říká doktorka Gricová. Pokud plánujete nechat své děti očkovat proti chřipce letos, je právě nejvyšší čas.Vakcína chrání po dobu jednoho roku.

Alenka už zase kašle

Kdy do školky

Jedním z hlavních faktorů, které rozhodují o obranyschopnosti, je věk dítěte. Rodiče by se měli zamyslet nad tím, v kolika letech pošlou své dítě poprvé do školky. Nemalá část z nich totiž přichází do kolektivu předčasně. „Čím je dítě mladší, tím menší je jeho obranyschopnost. Je velký rozdíl, dostane-li se dítě do kolektivu ve třech, nebo až v pěti letech, s každým rokem věku se totiž jeho imunita zlepšuje,“ vysvětluje Parvine Gricová. Jakmile dítě nastoupí do kolektivu, je šance na onemocnění virózou opravdu vysoká. V některých mateřských školkách nebo školách je v zimních měsících přetopeno a málo se větrá a v každé třídě se vždy najde jedno nachlazené dítě, které může nakazit celou třídu i s paní učitelkou. Virové infekce se zkrátka v kolektivu, a navíc v uzavřené místnosti, šíří neskutečně snadno a rychle. Právě proto jsou prevence a posilování dětské imunity velmi důležité.

Pozor na stres a oblečení

Mnoho dětí, které poprvé jdou do mateřské školky či školy, se v novém prostředí trápí. Je to pro ně příliš velká změna, s níž se nedokážou uspokojivě vyrovnat. Ve školce ze začátku pláčou, chtějí jít domů za maminkou a nechápou, proč to není možné. Taková situace představuje pro každé dítě velký stres. A o něm je známo, že silně oslabuje imunitu. Pokuste se proto takovým situacím předejít. Co třeba zpočátku vodit dítě do školky jen na půl dne? S nadcházejícím podzimem je také třeba dbát na to, aby dítě bylo dostatečně dobře oblečeno. „Mělo by na sobě mít několik tenkých vrstev, které lze podle potřeby postupně svlékat,“ doporučuje doktorka Gricová. Je velká chyba, když dítě běhá po venku jen v jedné velmi teplé mikině. Snadno se tak může zpotit, a když se zastaví, ihned prochladne.

Když dítě onemocní…

Je-li dítě nachlazené, návštěvu lékaře neodkládejte. „Nic se nezíská tím, že bude ještě týden chodit do školky,“ říká paní doktorka a varuje: „Každá virová infekce otvírá cestu pro bakteriální infekci, která se musí léčit antibiotiky, jež však snižují obranyschopnost, a tím pádem dítě příště snadněji podlehne infekci. Dítě se tak dostává do bludného kruhu nemocí.“
Alenka už zase kašle V první řadě je třeba uložit nemocné dítě do postele a dbát na to, aby bylo v teple, vypilo hodně tekutin, mělo dostatek odpočinku a vitamínů. A samozřejmě je třeba podávat mu podle pokynů pediatra pravidelně léky. A co zvýšená teplota? „Ne každou teplotu je potřeba snižovat, teplota do 38 °C pomáhá léčit, teprve horečku tlumíme,“ vysvětluje doktorka Gricová. Výjimku z tohoto pravidla tvoří pouze kojenci, kde je nutné zasáhnout dřív. A nezapomínejte, že stejnou službu jako léky proti horečce vykonají i zábaly nebo koupele ve vlažné vodě.

Sirupy z lékárny

Rodiče se často pokoušejí vyléčit podzimní kašel sirupem z lékárny. Jednou to vyjde, podruhé ne. Ve druhém případě pak musí dítě k lékaři, který mu předepíše antibiotika. Nic jiného nezbývá, nemoc se totiž během špatné samoléčby často značně zhorší. Takový hazard se zdravím dětí naprostá většina lékařů odmítá. Nemocné dítě zkrátka patří do rukou odborníka. „Teplota má tisíc důvodů, může to být obyčejná viróza, ale také zápal mozkových blan,“ vysvětluje MUDr. Gricová. „Maminkám říkám: choďte raději stokrát zbytečně než jednou pozdě. Je pravda, že některé přijdou i dvakrát za den, ale nemám jim to za zlé. Ošetřujícího lékaře si přece každý vybírá proto, že mu důvěřuje a může si s ním o zdraví svého dítěte kdykoliv promluvit. Především matka, která má první dítě, může být velmi úzkostlivá. Dětský lékař je tu i proto, aby ji uklidnil a řekl: nebojte se, všechno bude v pořádku. Vždyť já to znám, také jsem se chvěla o zdraví svých dětí,“ dodává doktorka Gricová.

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Autor: Kamila Heinzová
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 10/2007




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to v nich, dcera nikdy nebyla nemocnáje jí 5 let a je tak jednou za rok nemocná, synovi je 9 měsíců a díky dceři si už pobral 2x antibiotiky, až teď se zjistilo, že zdravá dcera má v nosíku pneumokoka, ktrý ádval zabrat našemu amlému, přeléčili jsme a jsme dobrý, jinak máme martánky a já kojim tak taky trochu zvyšuju imunitu.
Obrázek uživatelky
profil
Na podzim vyzkoušet bezovou kaši: omytý bez, obrat kuličky- nějaká ta nitka nevadí a osladit a povařit spolu s loupaným jablíčkem a hruškami (když jsou), pak pošťuchat a přidat sladkou smetanu a s vánočkou či rohlíčkem - je to dobré studené i teplé). Přirovanala bych tu kaši k pošťuchaným slazeným jahodám se smetanou.Po takové kaši se zpotíš a vyženeš z těla všechny bacily, cítím se pak jak zdesinfikovaná a moc nám všem ta kaše dokonce i marmeláda z bezu chutná. Ideální si ji dát při nachlazení a kašli. Tu kaši vařili už moji babičce její rodiče...No a také takový bezový likér s rumem a s kávou trošku cmrdnout do horkého čaje, tomu říkám domácí coldrex.
Obrázek uživatelky
profil
nejen alenka ale i ja porad kaslu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle