Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergická rýma u dětí

13. 04. 2012 | Dětské nemoci
Alergická rýma se vyskytuje velmi často nejen u dospělých, ale i u dětí starších pěti let a je rizikovým faktorem pro vznik průduškového astmatu. Projevy nemoci jsou obvykle stejné, nezávisle na věku. Těžší případy alergické rýmy bývají u dětí navíc doprovázeny bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou či chrápáním. Nemoc se často projeví i ve zhoršení školního prospěchu. Nápadné bývají změny v obličeji, jako jsou tmavé kruhy pod očima. Děti také častěji kvůli nosní neprůchodnosti dýchají otevřenými ústy.  

Alergická rýma je rizikovým faktorem pro vznik průduškového astmatu. Pokud se alergická rýma objeví jako první alergické onemocnění u dítěte, je riziko vzniku astmatu dokonce až čtyřnásobně zvýšené oproti zdravé populaci. alergicka-ryma-u-detiPrůduškové astma častěji způsobují alergeny domácího a vnitřního prostředí, které vyvolávají celoroční rýmu.

Ze statistik vyplývá, že alergická rýma časem vymizí pouze u 10 – 23 % dětí.

Nejúčinnějším preventivním opatřením je odstranění alergenů z domácnosti (domácí zvířata, plísně). U alergie na roztoče je potřeba pokusit se co nevíce snížit míru styku s alergenem. Doporučuje se:
-    výměna ložního prádla jedenkrát týdně a praní při teplotě minimálně 60°C;
-    je vhodné používat matracový chránič;
-    odstranit koberec z dětského pokoje;
-    utírat prach z nábytku dvakrát týdně;
-    stírat podlahu na vlhko;
-    ošetřit mrazem plyšové hračky (hračky se ponechají v mrazničce při teplotě minimálně -15°C).

Léčba alergické rýmy u dětí se liší v závislosti na závažnosti onemocnění. Při léčbě lehčího stupně alergické rýmy se používají místně protialergické přípravky – antihistaminika (oční kapky, nosní sprej) nebo antihistaminika II. generace ve formě tablet a sirupu. U dětí s těžší alergickou rýmou se antihistaminika užívají společně s nosními hormonálními přípravky. V některých případech se u dětí starších 5 let používá specifická imunoterapie s cílem navodit toleranci alergenu a snížit riziko vzniku astmatu. U dětí do 15 let se dává přednost podání kapek nalačno pod jazyk před podkožními injekcemi.

Alergická rýma se musí léčit
Pacienti, kteří trpí alergickou rýmou, mají v současné době k dispozici řadu moderních léků. Je však potřeba, aby navštěvovali svého alergologa pravidelně a konzultovali s ním svůj zdravotní stav i případné obtíže spojené s alergickou rýmou v každodenním životě. Pouze odborník může provést všechna potřebná vyšetření a kdykoliv přizpůsobit léčbu pacienta jeho aktuálním potřebám.  

Autorky:
prim. MUDr. Irena Krčmová, CSc., z Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové a MUDr. Jiřina Chládková, Ph.D., z Dětské kliniky FN Hradec Králové.

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký den všem,

doporučuji tento webík, spoustu užitečných informací http://www.detskaalergie.cz/ Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pani doktorka Chladkova byla muj alergologSmajlík Diky ni se mi uplne vylecili astma a vymizela i alergicka ryma. DEKUJI!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles