Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolest břicha u miminka

25. 04. 2012 | Dětské nemoci
Zvláště v prvních měsících života miminka bývá bolest břicha docela častým problémem. Většinou jde jen o neškodnou novorozeneckou koliku, způsobenou uvykáním trávicího traktu na nový způsob obživy. Miminko tak ale může dávat najevo i stres či vyčerpání a totéž platí i u větších dětí.

Pravou břišní koliku poznáte podle toho, že si dítě křečovitě přitahuje nožičky k tělu. Povrch bříška je napjatý a na dotek nezvykle citlivý. Pokud kojíte, je dobré vyřadit z jídla všechny nadýmavé potraviny. Ale o tom jste určitě už slyšela a bohužel ne vždy to pomůže. Také můžeme vzít nožičky děťátka, pokrčit je a jemně je přitlačit k bříšku.

Na bolest břicha pomáhá jemné masírování bříška, nošení na předloktí (bříškem dolů) nebo pokládání na bříško. Ale pozor, ne těsně po jídle! V lékárně jsou k dostání i speciální masážní olejíčky, s kterými můžete dítěti malým krouživými pohyby masírovat bříško. Olejíček zahřejeme v dlaních, aby nestudil. Pokud se do lékárny nedostaneme, klidně postačí i obyčejný olivový olej. Každopádně pro začátek vybírejte vždycky olejíčky co nejméně aromatické, mohly by miminko dráždit a to by bylo pak neklidné ještě více.

Pokud máte už dítě větší, zamíchejte mu na bolest břicha do kaše hodně zralý banán. Stačí půlka. Abyste měli takovou pomoc vždy po ruce, nakupte s předstihem v samoobsluze několik zralých banánů, oloupejte je, omyjte, rozkrojte napůl a zamražte. V případě potřeby stačí kousek banánu vyndat, nechat rozmrazit v mikrovlnné troubě a přidat do jídla.

Dalším oblíbeným receptem na bolest břicha, který většině dětí naštěstí chutná, je anýzový čaj. Půl čajové lžičky anýzu rozdrťte v hmoždíři a přelijte je šálkem vařící vody. Nechte vychladnout, přeceďte a podávejte v lahvičce nebo po lžičkách. Nebo si můžete anýzový čaj uvařit pro sebe (asi 4x větší dávku) a popíjet ho. Účinné látky přejdou do mateřského mléka, ale účinek je o poznání slabší a pomalejší. Každopádně odvar nepoužívejte déle než dva maximálně tři týdny.

Na bolest břicha pomáhá i teplý heřmánkový odvar. 1 lžíci sušených heřmánkových květů spařte jedním litrem vařící vody a nechte trochu vychladnout. Přeceďte a do odvaru namočte na deset minut čistou utěrku nebo plínku. Vyždímejte a přiložte na bříško. Zabalte ještě do deky a nechte působit asi čtvrt hodinky. Ovšem připravte se na to, že použitá plenka zežloutne a už ji nikdy nevyperete.
Některá miminka ale mohou být na heřmánek alergická. Ale nezoufejte.

Prakticky stejnou službu vám na bolest břicha udělá bavlněný polštářek naplněný třešňovými jadérky, který se nahřívá v mikrovlnce. A když bolesti pominou, malý capart ho ještě s oblibou používá jako hračku.

Podobně jako heřmánkový lze ještě udělat na bolest břicha bramborový zábal. Omyjte šest středních brambor a uvařte je doměkka. Nechte trochu vychladnout a rozmačkejte na kaši. Znovu zkontrolujte teplotu a poté přelijte do bavlněné utěrky. Dobře zabalte, přiložte na bříško a omotejte bavlněným šátkem. Nechte působit asi čtvrt hodinky.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bolení bříška u miminka jsme si užili dost... začalo to už návratu z porodnice. Zkoušeli jsme nejdřív babské recepty, pak "moderní" recepty typu pecky na břicho, ale nakonec zabral až Espumisan, co nám poradila dětská na kontrole.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bříško nás taky trápilo...nejvíc jsem si oblíbila šátek,přišlo mi,že se malinkej vždycky pěkně sklidní...ale horší to bylo v noci,večer před spaním...musela jsem začít dávat kapičky,dneska jen lituji,že jsem je nedávala už od narození...pomáhaly skvěle a rychle,...Espumisan kapičky můžu jen pochválit!!!
Obrázek uživatelky
profil
Já si bláhově myslela, že na prdíky postačí fenykl...ale pak jsem byla ráda za Espumisan, protože asi po 5 dnech užívání opravdu začal malýmu ulevovat.
K tomu jsme přidali klubíčkování a nošení v šátku a je to mnohem lepší!
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem zvědavá, jak Espumisan zabírá...takže když přestalo všecko účinkovat, tak jsem zkusila...a fakt nelituji...kapičky skvěle zabírají a i jejich cena je výborná...
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík je to boj ... ale u nás jsou prdíky zdá se už na ústupu..takže vydržte ;-) ... zkoušeli jsme vše možné, ale nakonec zřejmě nejlíp zabralo cvičení nožičkama, klubíčkování a Espumisan (pravidelně) 5 kapek před kojením (nebo i jednorázově při záchvatu)Smajlík Přeji spokojená bříška Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice