Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňte novorozence před pylem

19. 07. 2009 | Dětské nemoci
Pokud začne miminku při každém nádechu a výdechu hvízdat v hrudníčku, oprávněně se maminka znepokojí, že něco není v pořádku. A možná se tomu dalo předejít. Stačilo pouze nechodit v květnu do lesa.


V nové studii vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley tvrdí, že riziko hvízdavého dýchání (wheezing) v raném dětství je zvýšeno, pokud jsou děti v prvních třech měsících života vystaveny velkému množství pylu a spor.

"Vliv sezonních alergenů v prvních týdnech po porodu na vznik atopických nemocí je znám. Ale předchozí studie neurčují, zda toto zvýšené riziko způsobují specifické aeroalergeny jako plísně nebo pyly," uvádí doktor K. G. Harley a jeho kolegové.

Chraňte novorozence před pylemVědci od října 1999 do června 2003 měřili koncentrace aeroalergenů v údolí Salinas Valley a zřetelně určili období vysokých koncentrací spor a pylů. A zkoumali 514 dětí, které v tomto období prožily svůj nitroděložní vývoj a prvních 24 měsíců svého života.

Cytokiny odhalí alergii

U všech takových dětí pátrali v lékařských záznamech po raném hvízdavém dýchání. Také ve věku dvou let vyšetřili periferní krev na přítomnost bílých krvinek typu Th1 a Th2, k jejichž tvorbě dochází následkem signálu v podobě cytokinů a z jejichž koncentrací se dá množství vyplavovaných cytokinů určit. Cytokiny jsou látky, které slouží ke vzájemné komunikaci buněk a napovídají o reaktivitě imunitního systému na vnější i vnitřní podněty. Takže stanovení buněk typu Th1 a Th2 určuje, zda cytokiny mají souvislost s ranou expozicí vzdušných alergenů.

Autoři si myslí, že pozorovali jasný sezonní model. Poměr výskytu hvízdavého dýchání u dětí, které nebyly narozeny v době největšího výskytu spor a pylů, a porozenými v inkriminovaném období byl 2,8. Tato souvislost byla nalezena i v případě, že děti byly v prvních třech měsících života vystaveny zvýšené průměrné denní koncentraci basidiosporů a askosporů stejně jako všech pylů.


Podle popsané studie je vhodné děti při pylové sezoně chránit nejen pokud jsou alergici, ale také v prvních měsících jejich života, kdy se alergie neprojeví. Tím se může riziko vzniku alergie a všech problémů s ní spojených výrazně snížit.

Zdroj: Pylová služba.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !