Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojenecké koliky

21. 10. 2008 | Dětské nemoci

Každá maminka jistě zná večerní neutišitelný pláč svého miminka. Pokud tento pronikavý pláč ale trvá déle než tři hodiny denně a více než tři dny po sobě, je téměř jisté, že jde o kojeneckou koliku a lékařská pomoc je nevyhnutelná.


Příznaky

Úporné bolesti bříška novorozenců a kojenců napínání svalů, nápadné ohýbánía přitahování nožiček k bříšku, někdy až zrudnutí v obličeji doprovázené únikem plynů, záchvaty neutišitelného křiku a neklidu, zhoršené  mnohdy spolykáním velkého množství vzduchu, který se může následně také podílet na vzniku symptomů provázející koliky, představuje pro rodiče dramatickou a stresující situaci.

Koliky se u miminek mohou vyskytovat už od dvou týdnů až do pátého měsíce věku bez rozdílu pohlaví. Avšak větší pravděpodobnost je u těch miminek, kde kolika postihla už staršího sourozence. Tyto děti jsou pak ke kolikám a různým alergickým nemocem v pozdějším věku náchylnější.


kojenecké kolikyCo koliky zapříčiňuje?

Bohužel přesná příčina není dosud známá přestože se vědci tímto problémem zabývají. Vyskytují se u dětí, které maminky poctivě kojí i u dětí na umělé výživě. Vzácnou příčinou pak může být alergie na bílkovinu z kravského mléka. Časné zavádění tuhé stravy, nesprávná technika krmení  nebo nedostatečné odříhnutí po jídle se také může podílet na vzniku kojeneckých kolik. Koliky, doprovázené průjmy a zvracením, mohou být vyvolány také přestupem některých antidepresiv z mateřského mléka kojících matek. Psychická nerovnováha rodičů ve vztahu k rozvoji kojeneckých kolik byla předmětem řady studií. Další příčiny je pak možno hledat v nezkušenosti rodičů nebo neúplnosti rodin. 

 

Jak minimalizovat problémy

Pro většinu rodičů je hrozná pouze diagnoza jejich miminka v latinském jazyce, který lékaři běžně používají. Proto je dobré, aby vám lékař podrobně vysvětlil, o jakou nemoc se jedná a vysvětlil jak se léčí a jaký bude přibližný průběh nemoci.

Důležité je včasné krmení miminka a také zásady správného ošetřování. Byla zkoušena i uklidňující hudba společně se zvýšenou pozorností rodičů zahrnující kontakt očí, mluvení, doteky, hra, procházky, to může být v některých případech účinné a nikdy neuškodí.


Zaklínadlo jménem Laktobacillus

Velkou roli u novorozeneckých a dětských kolik hraje nerovnováha složení střevní mikroflóry a nízký počet laktobacilů. Střevní mikroflóra je důležitá pro dozrávání imunitního systému, má velkou metabolickou aktivitu a během života se mění. Laktobacillus přispívá k celkovému zdraví, podporuje fyziologické funkce střeva včetně tvorby ochranné bariéry proti patogenním střevním mikroorganismům.

Složení střevní mikroflóry je významně ovlivňováno způsobem výživy.
U novorozenců, kteří jsou výlučně kojeni, je střevní mikroflóra složena z devadesáti procent z bifidobakterií a laktobacilů. Převaha bifidobakterií je způsobena látkami, které  jsou obsaženy v mateřském mléku a příznivě působí na růst bifidobakterií a laktobacilů. Tento bifidogenní faktor je v mateřském mléku tvořen převážně oligosacharidy odvozenými od laktózy a glykoproteiny. Osídlení pokračuje během prvních dnů a týdnů, stabilizuje se během výlučného kojení do odstavení a zavedení příkrmů nebo použití přípravků kojenecké mléčné výživy. U dětí uměle živených se  vyvíjí mnohem pestřejší střevní mikroflóra, která obsahuje vedle bifidobakterií bakteroidy, enterobakterie, enterokoky a klostridia. Dospělý typ střevní mikroflóry je dosažen ve věku jednoho až dvou let.


Léčba

Ovlivnění kojeneckých kolik se předpokládá také podáváním prebiotik (Probiotika jsou živé mikroorganizmy převážně lidského původu) mezi které patří oligosacharidy (např. inulin), různé druhy vlákniny, pektiny, xylany a celulóza. Dnes je možné pomoci umělého osídlování zažívacího traktu novorozence „přátelskými“ živými Lactobacily podáním doporučených léků.


Zdroj: Probiotické kapky.cz


DanielkaZ
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
S kolikou jsme se hodně natrápili, ale zabral nám výborně Espumisan. Dětská dr. nám ho schválila, že je šetrný a obsahuje nejvíc účinné látky simetikonu, takže zabírá na potíže a stačí jen pět kapiček. A dá se dávat mimču od narození. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší zkušenost mám zatím s espumisanem..kapkami. mají super příchuť. dávají se před každým kojením.nám fakt zabrali, působí jen ve střevech miminka a dají se dávat už od narození.
Obrázek uživatelky
profil
nám nejlíp na prdíky zabírá espumisan. máme zkušenosti už od narození a fakt super.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s tím, že espumisan funguje. u nás obtíže tak max do 4 měsíce. jak se malá začala víc hýbat a přetáčet, tak to ustoupilo úplně. je to těžký, ale občas to chce vydržet .espumisan zabíral, ale stoprocentní to vždycky nebylo. zkoušeli jsme i jiné kapky, ale nakonec se vrátili právě k espumisanu. jinak jsem koukala, že mají teĎ nějakou soutěž, jsou tam super ceny, hlavně pro malá miminka...
Obrázek uživatelky
profil
Já za sebe a za naší Ellenku musím napsat,že kolika je teda fakt utrpení...Paní doktorka nám poradila kapičky Espumisan!!!V koombinaci s masáží bříška a vibračním lehátkem,je to to nejlepší,co se nám osvědčilo!!! Takto jsme fungovaly až skoro do 6.měsíce a bříško skoro nebolelo...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles