Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miminka a termoregulace

4. 08. 2010 | Dětské nemoci

Léto spolu s příjemným počasím přináší i vyšší porodnost než v ostatních měsících. Z výzkumu vyplývá, že se rodí více chlapců než děvčat, a to nejvíce maminkám od 29 do 30 let. Teplé dny s sebou však přináší i riziko přehřátí, neboť miminka ještě nemají vyvinutou správnou termoregulaci a špatně se vyrovnávají s vysokými nebo naopak i s nízkými teplotami.


Příznaky přehřátí


Připadá Vám, že je dnes Váš „andílek“ k nepoznání? Hodnější, klidnější? Některé děti jsou naopak neklidní, unavení, nechtějí jíst nebo dokonce zvrací. Možná, že právě bojuje s nějakým virem v tělíčku, neboť jeho teplota je větší jak 38 °C. V tuto chvíli ještě není důvod k panice, novorozeňatům chybí schopnost termoregulace. Rozbalte ho a nechte tzv. odvětrat. Pokud teplota neklesá, zkuste studený zábal, žádné léky! Novorozenci si budují  imunitu, proto bychom neměli hned sahat po lécích, které pak brání přirozené obranyschopnosti organismu. Trvá-li ovšem teplota déle jak dva dny, navštivte pediatra.


Jak miminko ochránit?


diteDodržujte pitný režim. Tekutiny totiž tvoří 80 % tělesné hmotnosti novorozence, u dospělého člověka pak 50 – 60 %. Protože je dětské tělo tvořeno podstatně větším podílem vody, je i potřeba vody větší než u dospělých. Plně kojené dítě do půl roku přijme potřebné množství tekutin prostřednictvím mateřského mléka. Výjimkou jsou velká vedra nebo třeba průjem, zvracení, horečka, kdy je nutné podávat mimo kojení i dostatek  kojenecké vody nebo dětského čaje.


S přechodem na tuhou stravu by dítě mělo přijmout 200 ml tekutin denně. Kojené dítě je tedy ve výhodě, protože mateřské mléko jednak dodává potřebné tekutiny, a zároveň podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry, čímž pomáhá dítě chránit. Zvyšuje se odolnost proti vzniku střevní infekce a stimuluje imunitní systém. Avšak i u kojeného dítěte se mohou objevit obtíže.


Nejčastější další zdravotní problémy:


Miminko může plakat i z úplně jiného důvodu, než že by mělo hlad či žízeň. Pláče-li vaše ratolest opakovaně déle než tři hodiny denně a více než tři dny, zpravidla navečer, nemusí to zjevně vypadat, že si vynucuje svou vytouženou hračku. Může jít o dětskou koliku. Tou mohou trpět jak miminka, tak děti předškolního věku. Zde jsou příznaky trošku jiné - bříško nafouklé jak balón, pokroucené celé tělíčko, zatínání pěstiček, přitahování nožiček k bříšku, zrudnutí v obličeji doprovázené „vystřelováním“ prdíků, neustávající křik a pláč.


V tomto případě nejprve zkuste cvičení s nožičkami, masírování bříška uvolňujícími olejíčky, nahřívání bříška, či podání Probiotických kapek . Probiotika musíme neustále doplňovat. V trávicím traktu se dlouho neudrží, což je jejich nevýhoda. Pro dětský organismus jsou doporučovány Probiotické kapky – neboť právě forma kapek je ideální pro jednoduché podávání kojencům i starším dětem.


Kapky samy nemění chuť mateřského mléka ani chuť potravin a neobsahují žádné konzervanty. Mohou je užívat už jednoměsíční miminka a mají jako jediné probiotikum ověřenou účinnost pro nejmenší studií, která sledovala dobu pláče miminka denně. Po čtyřtýdenním podávání těchto kapek bylo prokázáno snížení doby pláče z 210 minut denně na pouhých 20 minut denně. 


diteUžívání probiotik je velice prospěšné i v těhotenství. Avšak  tomuto faktu se stále nepřikládá dostatečná pozornost. Přitom je příznivý účinek těchto látek hned dvojí: probiotika pomáhají matce při běžných obtížích v těhotenství (např. střevní komplikace, narušení vaginální mikroflóry, záněty močových cest atd.), a zároveň se význačně podílejí na budování dobrého imunitního systému dítěte. K prvnímu osídlení trávicího traktu dochází po porodu dítěte, v době průchodu jeho hlavičky porodními cestami matky.


Potničky -  svědivé pupínky se objevují hlavně na obličeji, v zátylku a na nožičkách – pomůže vzdušné bavlněné oblečení
Úpal – červená suchá kůže, vysoká teplota, pocení, zrychlený tep – pomohou studené zábaly či ponoření do chladné vody
Úžeh – následuje dehydratace – únava dítěte, zvracení, pocení, bledá pleť – pomůže pokrývka hlavy a dostatečný přísun tekutin


Dále se může u miminka objevit novorozenecká žloutenka, zvykání na kojení doprovázení vznikem puchýřků na horním rtu (jak se usilovně snaží sát), pupeční kýla (obvykle vymizí do 2 let), hemangiom (rudé mateřské znamínko, defekt cév), milia (malé bílé tečky kolem nosu – zmizí samy), zánět očních spojivek, šilhavost (způsobená nedokonalým ovládáním očních svalů), drobné infekce.


Zdroj: Probiotické kapky.cz 


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
detváky celkom radi pijú
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek