Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nadýmání dokáže znepříjemnit život miminka i maminky

20. 02. 2012 | Dětské nemoci
-Komerční sdělení-

Nadýmání dokáže pěkně potrápit děti, a to již od kojeneckého věku. Zatímco u miminek je tento stav často spojen s kojeneckými kolikami, u starších dětí se setkáváme s nadýmáním především vzhledem k měnícím se stravovacím návykům a změnám životního stylu. Kvůli minimu pohybu a vysedávání u počítače jde bohužel o změnu k horšímu.


Proč vlastně miminka a děti trpí nadýmáním?

Není to nic složitého. Přítomnost plynů v trávicí trubici je zcela normálním jevem. Dostávají se do ní nejčastěji polykáním vzduchu. Nebo vznikají jako přirozený produkt trávení či vylučováním z krve střevní stěnou. Pokud je narušena rovnováha mezi jejich tvorbou a jejich odchodem, vzniká problém, který se projeví buď nadměrným odchodem plynů (flatulence), nebo nadýmáním (meteorismus). 
miminkoTento typ zažívacích potíží může také vznikat v důsledku přecitlivělosti na některé potraviny. Mohou je způsobovat nekompletně vstřebané sacharidy v tenkém střevě, změněná střevní mikroflóra, porucha břišních svalů, zánět v oblasti zažívacího traktu a v neposlední řadě i snížená pohybová aktivita dětí.

U kojenců souvisí potíže s nadýmáním také s nezralostí jejich trávicího ústrojí, který si v prvních třech měsících teprve zvyká na život mimo tělo maminky.


Jak poznám, že dítě trpí nadýmáním? 

U malých dětí, které ještě nemluví, je projevem problémů neklid a pláč. Ten se projevuje přibližně 30 minut po krmení. Signálem jsou také potíže s usínáním a spánkem. 
Větší dítě trpící nadýmáním si stěžuje na pocit plnosti, sytosti, nafouknutí bříška a bolesti. Objevuje se škrundání v břiše nebo časté říhání a škytavka. Může docházet i k bolesti na hrudníku a pocitu na zvracení.

Kojenecká kolika postupně zmizí

Samostatnou kapitolu spojenou s nadýmáním představují takzvané kojenecké koliky. Koliky se vyskytují u kojenců a obvykle do čtvrtého měsíce věku ustoupí. Signálem k těmto potížím je neklid a neztišitelný pláč. Doprovázeny jsou napínáním bříška, přitahováním nožiček k bříšku, často i zarudnutím v obličeji. Kolika vzniká náhle a bez jednoznačné příčiny. A to i u prospívajícího dítěte v plném zdraví. Často pak končí odchodem větrů. Platí, že miminko s kolikou může trpět nadýmáním, ale miminko s nadýmáním nemusí nutně trpět kolikou. 

Pokud miminko trpí kojeneckými kolikami, mohou jemu i mamince pomoci následující opatření:
o dbejte na správnou techniku kojení či krmení z lahvičky, nechte vždy dítě odříhnout po pití
o zajistěte miminku klidné domácí prostředí. Omezte četnost pochůzek či návštěv, dejte pozor na hluk, který neprospívá
miminko trápí prdíkyo upravte režim krmení. Večerní krmení by mělo probíhat mezi 22–24 hodinou. Zkuste také omezit kontakt s dítětem v noci- Nekrmte ve spánku, při probuzení se pokuste o zklidnění namísto krmení raději přebalením. Jestliže kojenec ve věku 3 týdnů dostatečně přibývá na váze, prodlužujte intervaly nočního krmení. Naučte miminko rozlišovat denní a noční režim
o nemají-li režimová opatření efekt, doporučuje se zkusit dietní léčbu, která spočívá u kojených dětí v přísné bezmléčné dietě maminky. Oprostěte se i od vajec, pšenice a ořechů. 
o i když u dětí do šesti měsíců není prokázán jednoznačný efekt podávání čajů, které mají snižovat nadměrnou plynatost, rozhodně nebudou škodit kojící mamince 
o je dobré miminku podávat léky s obsahem simetikonu (například Espumisan) na snížení plynatosti, které usnadní odříhnutí po jídle a vstřebávání plynů ve střevě 

Osvědčené tišící metody při kojenecké kolice: 

o Chování, nošení v šátku, kolébání, houpání v kočárku 
o Zpívání, broukání, tiché mluvení 
o Těsné zabalení do zavinovačky i s ručičkami 
o Hlazení miminka po zádech, jemné poplácávání po zadečku 
o Teplý obklad, nahřátá plenka na bříško 
o Teplá koupel. Tady ale dejte pozor, nikdy nekombinujte teplé koupele a obklad 

A pomoc při nadýmání u dětí:

Monotónní zvuk v pozadí, puštění vysavače či třeba pračky ve vedlejší místnosti.
Masáž bříška – hladíme po směru hodinových ručiček kolem pupíku.Nikdy s dítětem netřeste, mohlo by dojít k poškození mozku!

Jak nadýmání u dětí předcházet? 

Trpí-li dítě často bolestmi bříška v souvislosti s nadýmáním, je třeba zamyslet se nad případnými změnami životního stylu. Dbejte na pravidelnost stravovacího režimu a dostatek pohybu. Patřičná pozornost je samozřejmě na místě při sestavování jídelníčku. Skvělé je zvýšení pohybové aktivity.


Jaké potraviny působí nadýmavě?

Pečivo, chléb, cibule, celer, mrkev, kapusta, luštěniny, květák, brokolice, meruňky, švestky, džusy, pšeničné klíčky, kvasnice, škrob. Dále mléko a mléčné produkty. Je vhodné vyřadit i některé cukry obsažené v nápojích, cukrovinkách a žvýkačkách, tedy fruktózu, manitol, sorbitol, xylitol. Žvýkání se doporučuje omezit právě kvůli polykání vzduchu. Pozor i na nápoje sycené oxidem uhličitým.
Espumisan kapky
Ke zmírnění potíží s nadýmáním jsou určené prostředky proti nadýmání. V lékárně můžete zakoupit volně prodejné léky na snižování množství plynu v trávicím ústrojí s obsahem simetikonu, například Espumisan ve formě kapek pro miminka či v rozpustných plátcích pro děti od 4 let. 

A kdy je nutné vyhledat lékaře? 

Návštěvu lékaře neodkládejte při náhle se vyskytující zvýšené plynatosti se zástavou odchodu plynů a stolice, zvláště ve spojení se zvracením. Dále je kontrola u lékaře nutná, doprovází-li bolesti břicha teplota nebo ruší-li bolest oblíbené aktivity dítěte.


Lék Espumisan kapky 100 mg/ml obsahuje simeticon.
Pozorně si pročtěte příbalový leták. K vnitřnímu užití.

Zdroj: Espumisan
Autor: Dr. Jaromír Pohan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ahoj, já si nadýmání užívám celé těhotenství, a to je už druhé..naštěstí od prvního jedu v espumisanu - tabletkách..ale taky jsem dávala i pak mimču kapičky
Obrázek uživatelky
profil
Každému miminku pomůže něco jiného, musí se to holt vyzkoušet :( U nás pomáhalo teplý pytlíček na bříško a chovat v klubíčku, houpat nebo přitahovat nožky na bříško.
Espumisan jsem kapali taky, před každým kojením...a musím říct, že nám všem dost ulevil..
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem zastáncem toho cpát do dětí léky horem dolemSmajlík ale když se naše miminko už několikátý den prohýbalo a brečelo bolestí, poslala jsem manžela do lékárny ... donesl Espumisan - sama lékárnice ho měla ozkoušený - a po 2 dnech opravdu začal působitSmajlík Působí jen ve střevech a do oběhu se dál nevstřebává, je šetrný i pro nejmenší miminka. K tomu jsme se naučili miminko nosit v tygříkovi a v klubíčku, aby bříško bylo povolenéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Simeticon je i znamy Sab simplex. komu tedy sab nepomohl, nepomuze mu ani espumisan
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice