Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nespecifické střevní záněty u dětí

15. 09. 2008 | Dětské nemoci

Ačkoliv vážná a dlouhodobá nemoc, jakou nespecifické střevní záněty bezpochyby jsou, může přinášet určitá omezení, lze dosáhnout toho, aby život dětí s CN nebo s UC nebyl příliš narušen. Klíčovou roli v tom, jak se dítě se svou nemocí vyrovná a dokáže ji zvládnut, hraje rodina.

Rodiče se často cítí bezmocní, ale měli by si uvědomit, že i přesto, že nemohou nemoc svého dítěte ovlivnit, mají jedinečnou šanci pomoci mu vyrovnat se s ní. Měli by proto získat pro sebe i pro svého potomka co nejvíce informací o onemocnění. Děti, které jsou o nemoci lépe informovány, mají méně problémů při adaptaci na své onemocnění.

Děti by měly mít možnost o svých pocitech volně mluvit a probrat je s rodiči nebo pedagogy bez toho, aby byly kritizovány. Základním předpokladem je otevřená komunikace. Ilustrační fotoČím uvolněněji a přirozeněji se dospělý při jednání s dítětem chová, tím je komunikace snazší a dítě má spíše chuť se s důvěrou svěřit. Výchova dítěte s onemocněním střev nemusí být jednoduchá. Jde o velkou výzvu pro rodiče, kteří se rozhodli svému dítěti pomoci a spolu s ním nemoc zvládnout. Pro rodiče může být zajímavé i sdílení zkušeností s dalšími rodiči.

Pokud se použije vhodná léčba, děti jsou sledovány lékařem a užívají pravidelně předepsané léky, neměl by jejich růst a vývoj být onemocněním narušen. Vhodnou léčbou lze omezit nepříjemné příznaky, umožnit dětem prožívat plnohodnotný život a zařadit se bez problémů mezi své vrstevníky.

Vyvážená dieta je důležitá pro každého, u dětí s onemocněním střev to ale platí dvojnásob. U dětí je důležité dbát na dostatečný příjem živin, minerálů i vitaminů v potravě především proto, aby nedošlo k narušení jejich normálního růstu a vývoje. Podrobnější informace vám poskytne dětský lékař.

V některých komplikovanějších případech je potřeba se řídit dalšími opatřeními, která výživu dítěte podpoří. Obvykle jsou to pouze dočasná opatření:

1) Podávání potravinových doplňků, vitaminů, minerálů

2) Použití nazogastrické sondy – dlouhé ohebné trubičky zavedené nosem až do žaludku. Strava i tekutiny se podávají v tekutém stavu touto trubičkou.

3) Gastrostomie – výživa se podává přes chirurgicky zavedenou stomii (propojení přes břišní stěnu přímo do žaludku).

4) Parenterální (nitrožilní) výživa – veškeré živiny jsou podávány do žíly přes zavedenou kanylu.

Výživa nazogastrickou sondou i nitrožilní výživa mohou být podávány i přes noc tak, aby nenarušily denní rytmus dítěte.


Zdroj: Střevní-záněty.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ta liečba je dosť nepríjemná
Obrázek uživatelky
profil
Najraději bych všechny nemoce malého vzala na sebe, ať ho nic netrápíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles