Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Probiotika v kapkách pomáhají podporovat imunitu organismu

10. 05. 2011 | Dětské nemoci
Rýma, kašel, záněty horních cest dýchacích... Během nadcházejícího jara snad všichni řešíme drobnější nebo větší zdravotní obtíže. Je tedy více než moudré, budeme-li onemocněním sezónního typu předcházet vhodně zvolenou prevencí.

Kromě zvýšeného přísunu vitamínu C se v poslední době čím dál tím více uplatňují metody, které upravují naši obranyschopnost. Tu si v jistém základu s sebou přinášíme již na svět. Postupně po narození se v nás vyvíjí i systém specifické imunity, protilátkové imunity a vyvíjí se také imunologická paměť. Mezi další nespecifické modulátory patří také probiotika - kmeny tzv. přá telských bakterií, které kolonizují hrubé střevo a podporují nejen jeho správnou funkci, ale i imunitní proces v celém těle.

Nepodceňujte rekonvalescenci


Probiotika v kapkách pomáhají podporovat imunitu organismu

Problém ale často bývá také v tom, že maminky spěchající do práce nenechají potomka doma dostatečně dlouho. Samotné vyléčení totiž nestačí, je potřeba dopřát malému pacientovi také čas na rekonvalescenci tak, aby se s chorobou zcela vyrovnal a do dětského kolektivu nastoupil už v plné kondici. Zvláště po léčbě antibiotiky, ta totiž společně s nepřátelskými mikroorganismy hubí i bakterie přátelské, především ty ve střevech a organismu po takové kúře nějakou dobu trvá, než se dá zase dohromady. Uskutečněné studie dokazují, že obnova zdravé střevní flóry může trvat i několik týdnů. Tak dlouho trvá i oslabení obranyschopnosti dítěte. „Vyvstává zde otázka, zda nedáváme děti po překonání infekce příliš brzy do kolektivu. Jsou vlastně ve stavu imunodeficience,“ říká MUDr. Ludmila Jeřábková, dětská gastroenteroložka a dodává, „I to je jeden z důvodů recidivujících respiračních infekcí“. Průjmová onemocnění pochopitelně též mění mikroflóru ve střevě. V neposlední řadě je to strava, která v případě, že je nevhodná, mění poměr bakterií směrem k hnilobným (strava s vysokým obsahem bílkovin). Některé studie dokazují, že krátce po přerušení užívání probiotik klesá významně jejich podíl ve střevě, a tak je jejich trvalý přísun v potravinách žádoucí.

CO NA TO LÉKAŘ: 

MUDr. Ludmila Jeřábková, dětský gastroenterolog


Jak zajistit probiotika dětem i dospělým?


„V případě, že člověk konzumuje dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny v ovoci, zelenině a potravinách z celozrnné mouky, jeho mikroflóra ve střevě bude mít správné složení a probiotické bakterie nebude třeba dodávat. Alternativou mohou být kvalitní jogurty (ideálně plnotučný a bez konzervantů a barviv) či jiné zakysané mléčné výrobky - jogurtové mléko, mléko acidofilní či kefír, probiotické bakterie jsou přidávány i do některých džusů. Navíc lze probiotika dodat ve formě léků či potravinových doplňků.

Léčivé vlastnosti probiotik

Příznivé střevní bakterie mají léčivé účinky. Zmiňovaný Lactobacillus reuteri je významným antimikrobiálním činitelem, chrání před mnoha běžnými infekcemi a přináší všeobecný prospěch nejen dětem, ale i dospělým. Jedním z nejprokázanějších účinků je léčba průjmu způsobeného rotavirem. Při pravidelném užívání tohoto probiotika byla výrazně zkrácena doba trvání obtíží spojených s touto nemocí. L. reuteri je také účinným léčebným prostředkem při výskytu novorozenecké koliky. Využívá se také v dentální péči. Bylo prokázáno, že ničí bakterie rodu Streptococcus mutans, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu.

Dbejte na to, aby děti dostávaly hlavně pestrou stravu. Protože ani nadbytek uměle přijímaných vitamínů tělu neprospívá. A je-li právě to Vaše dítko nemocné, tak nezoufejte, těmi prodělanými nemocemi posiluje svůj imunitní systém. Dítě v kojeneckém věku je vhodné co nejdéle kojit, mateřské mléko má ideální složení pro stravování dítěte.


                               
                                                                 Zdroj: Probiotické kapky.cz
                                                                 Alena B.
                                                                 ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nas nyni trimesicni syn trpel urputnymi novorozeneckymi kolikami. vyzkousela jsem veskere dostupne recepty, jak potize zmirnit, kapky hylak, detske laktobacilky v kapslich, fenyklovy caj jsem pila na litry, nejedla uz temer nic, aby ho nenadymalo me mleko. zoufala, pod tlakem medii zakoupila jsem za nekrestansky peniz kapky biogaia, tedy lactobacillus reuterii. moje zkusenost? trpel jeste vic, mel osklive zelene hlenovite stolicky. rekla bych, ze prebiotika jsou ted modni zalezitost a funguji na bazi: ver a tva vira te uzdravi.. Nas synek povyrostl, zacal se smrdolit a kopat nozkama a problemy s prdiky jsou ty tam. to je podle me jediny recept- zatnout zuby a preckat ty nejhorsi prvni dva mesice
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles